A szobrok helye

2012. március 28. 07:24

Arról nem esik szó, hogy Károlyinak úgy teremtettek helyet a Kossuth téren, hogy előzőleg bősz és elvadult szobordöntögetést hajtottak végre, a népi demokrácia idióta képére próbálván átformálni a teret.

2012. március 28. 07:24
Ugró Miklós
MNO
„Arról sem esik szó, hogy Károlyinak úgy teremtettek helyet a Kossuth téren, hogy előzőleg bősz és elvadult szobordöntögetést hajtottak végre, a népi demokrácia idióta képére próbálván átformálni a teret. (Ez csak azért nem sikerült igazán, mert a királyság idején épült Parlament látványosan uralja a területet, s ahhoz nem mertek hozzányúlni.) Mindenesetre gróf Andrássy Gyula vagy gróf Tisza István történelmi érdemeit, emberi nagyságát joggal állíthatjuk gróf Károlyi Mihály nívója fölé, ezért az ő emlékművük visszaállítása igazán kívánatos és indokolt. A lényeg, hogy Károlyi szobrát, ellentétben sok érdemekben dúsabb sorstársa emlékművével, nem olvasztják be, hanem, nem megtagadva tőle a történelmi szerepet és jelentőséget, kevésbé kiemelt helyen állítják fel.

A szocialista párt – amelynek jogelődje életében megtagadta, halála után keblére ölelte Károlyi személyét, majd emlékét – vörös őrséget állított a szobor védelmére, hátha Verók István, aki a volt szoci polgármesterek közül még Hunvaldnál is antipatikusabb, puszta látványával elriasztja a bontóbrigádot. Horváth Csaba közgyűlési képviselő, akihez képest Verók is rokonszenves, megígérte, hogy ők három év múlva visszaállítják a Károlyi-szobrot.

1989-ben Pátzay Pál Dózsa György úti Lenin-szobrát is ideiglenesen bontották el, mondván, restaurálják, és hamarosan visszaállítják. Ha Károlyi visszakerülne jelenlegi helyére, eljönne Lenin ideje is.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jason Bourne
2012. március 28. 14:00
"Horváth Csaba ... megígérte, hogy ők három év múlva visszaállítják a Károlyi-szobrot." Az lenne a legjobb, ha "véletlenül" leesne a szobor a teherkocsiról, útban Siófok felé és eltüntetnék a kátrányos helyzetűek... "vörös őrség" ez valami humor a mno-tól, vagy ezekben a szocikban tényleg nincs semmi empátia?!
Tyrker
2012. március 28. 10:51
Már régen meg akartam kérdezni, de mindig elmaradt: ezek az idétlen nevek, mint Ugró Miklós, Torkos Matild, Megadja Gábor stb. egytől-egyig álnevek, ugye?
ZolieM
2012. március 28. 10:27
Fel kell négyelni a Károlyi szobrot. Egy a románoké, egy a (cseh)szlovákoké, egy a szerbeké, egy meg az osztrákoké legyen.
gatyakorc
2012. március 28. 09:51
Ez azért így durva baromság, nem a Károlyi-szobornak "csináltak helyet" 45. után, az sokkal későbbi... persze demagógiának jó :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!