Újra Apák és fiúk – avagy ki is a pofátlan

2012. március 19. 10:59

Talán Lázár János is tudja, hogy a sztálinizmus, a fasizmus ítélkezett családokon, felmenőik származása vagy vallása miatt. Most még csak pofátlannak mondja, na de hol a határ?

2012. március 19. 10:59
Schiffer János
DK Facebook

„Az ügynökakták nyilvánosságát célzó javaslat benyújtóját, Schiffer Andrást pofátlannak nevezte a fideszes Lázár János, mert a képviselő nagyapja a rendszerváltás előtt nagykövet volt.

Igaza lett Solt Ottilának, amikor az 1990-ben megjelent első Apák és fiúk iromány kapcsán azt írta, hogy »ami rosszul kezdődik, az rosszul is folytatódik«. Talán ő sem gondolta, hogy nem rosszul, hanem borzasztóan folytatódik.. Mert amikor pozícióban (a felelős jelző ide nem illik) lévő emberek használják egy letűnt (vagy legalábbis annak remélt) világ eszközeit, akkor a dolgok nem csak rosszul mennek. Talán Lázár János is tudja, hogy a a sztálinizmus, a fasizmus ítélkezett családokon, felmenőik származása vagy vallása miatt. Most még csak pofátlannak mondja, na de hol a határ?

Persze el lehetne egyszerűen is intézni a kérdést, ha Lázár János nem először nyúlt volna ilyen eszközhöz. Kérdezhetném mitől hitelesebb az a »rendszerműködtető« (ahogyan L.J. fogalmaz), aki ma ott ül a kormányban, vagy még magasabban, ám egy korábbi rendszerben, minisztériumi főtisztviselő, miniszterhelyettesi rangban lévő, MSZMP intézményben dolgozó volt.

Feltehetném a kérdést, hogy miért pofátlan egy unoka, ha rendszerváltás után 22 évvel olyan javaslatot tesz, ami a tisztább közéletet, az átláthatóbb világot célozza meg. És megkérdezhetném azt is, hogy a fiatal demokrata Lázár János, vita helyett miért bélyegzi meg ellenfelét.? Persze tudom, hogy felesleges racionális kérdéseket feltenni egy irracionálisan működő hatalom képviselőjének.

Felmerül bennem az is, hogy a frakcióvezető miért csak apám 70-as,80-es években betöltött pozícióit említi. Mert gondolom, amikor utána nézett a múltjának, azt is látnia kellett, hogy a »kollaboráns« több mint öt évet töltött a kommunisták börtönében, ahol egy ideig halálra ítélt volt. . Azt is olvashatta volna, hogy 1950-ben nem először járt az Andrássy út 60-ban, ugyanis a nyilasok is odavitték 1944-ben antifasiszta tevékenységért, Innen pedig az út egyenesen Dachauba vezetett.

Persze mindez nem illik az előre eltervezett ítélethez. Na de akkor ki is a pofátlan? Esetleg nem az, aki csak úgy odaveti a mondatokat szegénységről, apáról, nagyapáról? És ha folytatnám a frakcióvezető logikáját, azt kérdezném , a nagyapa fiának filmjei is pofátlan alkotások voltak, amik a kiszolgáltatottságról a szegénységről szóltak,, a cigányok, az ingázó munkások életéről, a kitelepítettek sorsáról. Akkor ehhez bátorság kellett, most a kommunistázáshoz nem kell.

Végezetül én, mint fiú és unoka, tudom, hogy nagyapám és apám tévedtek is, hibákat is követtek el,, mert lehet, a hitük, félre vezette őket, de soha nem voltak becstelenek. A tisztességüket nem lehetett kétségbe vonni. Ezért ebben, a mai politikai világban egyre büszkébb vagyok rájuk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
huttinger
2012. március 20. 11:53
"""" 1946-ban, amikor Péter Gáborék elítéltették Demény Pált, a kommunista ellenállót, egyik kedves elvtársukat, Schöpflin Gyulát kinevezték a Magyar Rádióba műsorigazgatónak. Ő volt az, aki Kútmérgezők című rádiós előadásával elindította a Németh László elleni kommunista hecckampányt. Hogy egyik szavam a másikba ne öltsem, ezt a derék Schöpflin Gyulát később kinevezték stockholmi nagykövetnek. Tapasztalataim szerint ez a Stockholm is Skandináviában van. Aztán amikor elvtársai hazarendelték egy kisebb kivégzés végett (gyk. az ő saját külön bejáratú kivégzéséről lett volna szó), Nagy-Britanniába emigrált. Az ő fia Schöpflin György professzor, a FIDESZ EP-képviselője. Nem, nem érdekel Lázár János véleménye arról, hogy mibe ne szóljon bele Schöpflin képviselő úr. Valójában csak az érdekel, hogyan lesz Rapcsák András hódmezővásárhelyi polgármester egykori táskahordozójából az ország egyik első embere, akire ennyire büszkék lehetünk. """" http://orulunkvincent.blog.hu/2012/03/17/majom_536
nyoooc
2012. március 20. 09:17
Kétségtelen, hogy Lázár János tud pofátlan lenni. Ahogy Schiffer Andrást a felmenőin keresztül támadta, az gusztustalan. Akkor is annak mondom, ha nem vagyok egy LMP-fan.
NoCsak
2012. március 19. 18:06
AKKOR MIÉRT IS KELLETT A BECSTELEK KOMMUNISTA PÁRTHOZ BELÉPNI, KEDVES UNOKA? MERT DÖLT A PÉNZ SZINTE SEMMI MUNKÁÉRT, SZÓFOSÁSÉRT! Végezetül én, mint fiú és unoka, tudom, hogy nagyapám és apám tévedtek is, hibákat is követtek el,, mert lehet, a hitük, félre vezette őket, de soha nem voltak becstelenek. A tisztességüket nem lehetett kétségbe vonni. Ezért ebben, a mai politikai világban egyre büszkébb vagyok rájuk.”
szabadhajdu
2012. március 19. 16:51
Ilyenek mind. A Kádár rendszer üldözettjei csak erőszak hatására működtették a rendszer. Ez a Schiffer is valami főpolgármester helyettes volt, nyilván a családi múlt ellenére. Olyan mint az ifj. Marosán, hogy apától függetlenúl, önmaga tehetsége miatt érvényesült. Ezek pofátlanul hazudnak és roppant önérzetesek. Schifferek irány a politikai szemétdomb és hetedíziglen vezekeljetek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!