Egy moslékzabáló jegyzetei

2012. március 07. 07:17

Vajon megkérdezte-e önmagától Kertész Ákos, hogy mi elől menekül? Nem a saját kimondott szavai elől a „moslékzabáló magyarokról”?

2012. március 07. 07:17
„Vajon megkérdezte-e önmagától Kertész Ákos, hogy mi elől menekül? Nem a saját kimondott szavai elől a »moslékzabáló magyarokról«? Elmehet ő az Antarktiszig vagy az Északi-sarkig, bebújhat az eszkimók jégkunyhójába, petíciót írathat alá a rozmárokkal és a fókákkal Magyarország ellen, a lelkiismerete elől akkor sem menekülhet el.

Mindennel, amit mond, ír, nyilatkozik, erkölcsileg egyre mélyebbre ássa magát. Sokat gondolkodtam rajta, vajon miért vagyunk mi moslékzabálók a szemében. Mert eszünk disznóhúst is? De hát nem a disznó eledelét, hanem az oldalszalonnáját fogyasztjuk. És ekkor jutott eszembe a Biblia egyik leghíresebb példázata, mely még Rembrandtot is megihlette. Mert ki a moslékzabáló? Hát a tékozló fiú! Egyértelmű, hogy Kertész tudattalanjába ennek a történetnek a nyomán szivárgott be a moslékevés. A kisebbik fiú, aki eltékozolta az apai örökséget, már a moslékot is megenné nyomorúságában. (Hozzáteszem: egy reformátust, ha fennhéjázón a moslékzabáló szóval bélyegezné meg a szerencsétlen éhezőt, finoman elhajtanának a bibliaóráról.)

Többen vagyunk, akik az ember sorsán és kiszolgáltatottságán megrendülünk, nem pedig gúnyolódunk. Akik részvétet érzünk a tékozló fiú iránt. Hiszen talán éppen akkor dönti el, hogy visszamegy atyjához bocsánatát kérni, amikor a mardosó éhség miatt a moslékosvályú fölé hajolna. Ennyit a moslékzabálásról, nem keresztény vagy zsidó, hanem emberséges vagy embertelen szemszögből.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2012. március 07. 16:33
"Nem akarsz leszopni egy konda apró malacot?" - kérdi tőlem "F" fórumtárs. Na, kedves Szerző, ez az a moslék, melyet az Ön kedves híve konyhakészen nyomott ki magából. Ha én egy idős, sokat megért, sok mindent végigküzdött, veterán "ellenforradalmár", "megtűrt író", "mindig nehéz ember" lennék, nem mondahatnám azt, hogy tudjátok, mit? Egyétek TI ezt a moslékot, amit ezeknek szemetet beadtatok, és most visszaöklendezik! (S még Ön hazugozta le... Milyen nicknevet használ?...)
Zokni
2012. március 07. 15:54
Szerző Asszony! Nem olvasom K. Á. publicista életművét (ahogy az Önét sem). De sajnálom, abból, amit leír, nem tetszik ki, hogy K. Á. miért ásná magát "erkölcsileg egyre mélyebbre". Mert Ön szerint hazudik, amikor azzal indokolja a kivándorlást, hogy üldöztetésnek van kitéve? Miért tenné? Az lenne hazugság - nyilván -, ha azt mondaná: ÖN volt, aki a víz alá akarta nyomni... De nem ezt állítja. Valaki más volt. Tán, hölgyem, Ön ismeri!? Tehát Ön az, aki alap nélkül, hazugnak nevezi. Tegye inkább EZT valamilyen erkölcsi mélységbe!... Vagy mert lemoslékzabálózza a "magyarokat"? Nyilván azokra gondol (hogy segítsek, mellékesen...), akik "tisztátalan" - kevert - ételt esznek, és főleg tisztátalan eszméket hangoztatnak. Hát, akik nem azonosulnak a zsidók múltbéli, és újkori üldöztetésének tragikumával, akik nem fogják fel a zsidók és más (főleg cigány) kisebbségek mostani, végig nem gondolt, tisztátalan gondolati lépéseken alapuló, és a Fidesz és a tőle jobbra lévők önző motivációktól ösztönzött politikájának a jelentőségét, azoknak milyen morális alapjuk van az efölötti megrendülést, az emiatti félelmet, az ezzel kiváltott menekülési reflexet megítélni? Hogy jön Ön ahhoz, hogy egy magyar ember elkeseredett, önpusztító lépését erkölcsi megítélés alá vegye? Hogy jön ahhoz, hogy éppen erkölcsi magaslatokat, vagy mélységet emlegessen? Lelkem, Szerzőkém! Még milyen erkölcsi moslék-ingoványba óhajt lesüllyedni?
Feyszáll
2012. március 07. 15:37
Amiről nem beszélünk, az nincs is. Gartner Senki eddig is senki volt, most is fölösleges szót fecsérelni rá. Esetleg a gyógypedagógián kellett volna, hatvan évvel ezelőtt.
OmegaMale
2012. március 07. 15:18
"Vajon megkérdezte-e önmagától Kertész Ákos, hogy mi elől menekül? Nem a saját kimondott szavai elől a „moslékzabáló magyarokról”? " Kertészre lőni szükségtelen erőszak. Kontraproduktív. Neki a nagyvilágon ekívül már van új helye.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!