Hideg földek

2012. február 07. 15:59

A vidék teli van sirámokkal. Jogos panaszokkal.

2012. február 07. 15:59
Szabó Béla István
Gondola

„Úgy tűnt, a hatvanas évek végleg elsöpörte a paraszti jövendőt; no nem a pártbrosúrák ideologikus lázálmait, hanem a földművelő élet emberi televényét. Mert birtok ott van, ahol birtokos van. Birtokos és nem tulajdonos. Amíg a ma fényesre pucolt gründercájt alpakka-természete mára már világos: a tulajdonlás és nem a bírás földindulása volt, a rendszerváltás felszabadító hatásáról kevés a közismeret.


A vidék teli van sirámokkal. Jogos panaszokkal.  A kis falvak eltűnése kapcsán, a zsebszerződésekkel ellopott földekről, a »zöldbáróknak« átjátszott nagybirtokokról. Az élelmiszeripar letarolásáról. A sikerekről azonban legfeljebb szaklapokban vagy a tévék szakmagazinjaiban lehet olvasni, hallani valamit – pedig van, nem kevés, de nem is elég. Annak például igen örülök, hogy a sajtó egy része teli van vészkárogással a külföldiek földtulajdonlási lehetősége ügyében. Tudniillik nem utólagos sirámokról van szó, hanem még időben történő sorsalakításról. Úgy látom, sok paraszt akar földet, s ennek elsősorban ezért örülök, mert eszerint sok paraszt van. És ez jó.

Hideg földek? Ma elkezdett esni a hó. A hó alatt melegszik a vetés. És issza majd az olvadékvizet.

Az elmúlt hetekben reggelente rossz kedvvel néztem ki az ablakon a száraz szelek fútta napos világra. Nem volt az rendjén, hogy áprilisi idő bírta a januárt.

Valahol mélyen paraszt vagyok? Nem. Valahol mélyen paraszt szeretnék lenni, én, a cselédivadék. És ez is jó.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Laibach
2012. február 07. 22:52
Addig amíg tagjai vagyunk az EU-nak és amíg nem lesznek védővámok és vámhatárok addig itt, és mezőgazdaság területén is vegetálás lesz. Mi lesz a földmoratórium 2013-as lejártát követően? Kilóra megveszik a külföldi "befektetők" maradék Magyarországot? A közelgő földmoratórium lejártáról és az azt követő várható hatásokról illetve arról, hogy miképp akarja a jelenlegi kormányzat - ha egyáltalán akarja - megakadályozni az országnak a privatizációhoz hasonló újbóli kiárusítását, semmit nem lehet hallani. A MAGOSZ részéről is teljes a némaság a témában. Másfelől viszont nagyon sok befektetésekkel foglalkozó belföldi és külföldi oldalon azt olvasod, hogy manapság a termőföld az egyik legjobb befektetés és hogy a 2013-as földmoratórium lejártát követően a korábbi privatizációs hullámhoz hasonlóan külföldi "befektetők" rohamára lehet számítani hazánkban, mert az olcsó magyar termőföld kitűnő lehetőségeket kínál. Ugarisztán vagyunk sajnos, ahova 2 évvel a kormányváltás után is Mozambikból!!!!! hoznak cukornádat az osztrák érdekeltségű kaposvári cukorgyárba, hogy enyhítsék a cukorhiányt. Ez jellemzi igazán az mai magyarországi állapotokat.
Obulus
2012. február 07. 19:15
Nagyon sürgős, hogy odafigyeljen a kormány a vidéki emberek életére, gondjaira, mert az elkeseredés, kilátástalanság a fasiszták, a Jobbik felé terelheti őket, és abból dráma lesz.
drieno
2012. február 07. 17:51
ezzel csak az a baj, hogy a fagyott földre esett a hó, az nem lesz egyszerű, ezt beinni, mert előbb folyik le a földről, minthogy az beihatná sajnos
kjkj945
2012. február 07. 16:29
Az a baj, hogy a mezőgazdaságban is csak a táp, meg a művi növényserkentők mennek. A tej azért pocsék, mert a tehen nem eszik ződet. Az eju tiltja, hogy a diszno moslékot kapjon. A csirke se nem lát zöldet és kukoricát. Folytassam? A parasztság szinte kihalt. Szinte csak öregek vannak. De egyre több az álkulák, akinek fődje nincs de nagyparaszt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!