Nem voltunk elég rámenősek

2012. február 01. 17:22

Sydney óta ezt hallgatjuk, hogy lehet-e kétszer, lehet-e háromszor, lehet-e négyszer. Interjú.

2012. február 01. 17:22
Kiss Gergely
hvg.hu

Mit jelent ez a bronz? Érzésben, teljesítményben?


Az elődöntő csalódottsága és az éremszerzés öröme keveredik bennem. A görögök például, akik kiestek a negyeddöntőben, borzalmasan örültek volna ennek a bronzéremnek. A mi örömünk nem felhőtlen, de öröm, hiszen a hazánkat képviseltük, és szép dolog, hogy mind a két válogatottunk bronzzal jött haza az Eb-ről és köszönjük a szurkolóinknak, hogy követtek minket, éreztük őket. De a döntőben játszó csapatok verhetőek lettek volna. Jól játszanak a szerbek és a montenegróiak is, jó játékosaik vannak, masszív csapatok, de azért az látszódott a döntőben, hogy mindkét válogatott nagyon óvatosan, vigyázva játszott, nem voltak parádés csúcsformában. Jó, lehet, hogy Montenegró elfáradt a hosszabbításos elődöntőben, sérültjei voltak és kipontozódtak játékosai. Szerbiának pedig gratulálunk, megnyerték az Eb-t, de nem voltak életük legjobb formájában.

Mi minden kellett volna ahhoz, hogy döntőt játszhassatok?

Egy igazságot, hogy azon múlt volna, biztosan nem lehet mondani. A Montenegró elleni vereségnek is több oka van. Az biztosan számított, hogy a védekezésünk nem állt még teljesen össze, sokkal jobban kell csinálnunk, kevesebb gólt kell kapnunk, hatékonyabban kell játszanunk. Ezt a mérkőzések egyes periódusaiban nagyon jól megoldjuk, ez látszott a montenegróiak és az olaszok ellen is, de az is látható volt, hogy vannak nagyon gyenge részek is, amiken javítanunk kell, mert nem igazán méltóak ahhoz a teljesítményhez és ahhoz a munkához, amit elvégzünk egy-egy nehéz mérkőzésen. Ez egy közös felelőssége a szakmai stábnak és nekünk, játékosoknak, hogy minél jobb legyen. De az olimpiára kétszer ennyi felkészülési idő lesz, mint az Eb-re, és remélem, hogy addigra nagyon alaposan kielemezzük és begyakoroljuk azokat a dolgokat, amik a leghatékonyabbak lehetnek majd az olimpián a nehéz mérkőzéseken - elsősorban nyilván a délszláv csapatok ellen, akik azért hasonló játékot játszanak, majdnem ugyanolyat. (...)

Van ez az általános »majd Londonban« vélekedés, hogy olimpiát mi tudunk nyerni - nem visz ez félre?

Az olimpiához való viszonya mindenkinek egyéni, személyes, olyan, mint egy párkapcsolatban a szerelmedhez fűződő viszony, ezért nem is nagyon szeretünk erről beszélni. Épp most, az Eb-ről hazafele fogalmaztam meg magamnak, hogy egyre inkább igyekszem majd elkerülni ezeket a kérdéseket, mert az én dolgom és az én felelősségem, hogy hogyan készülök, mennyire állok készen erre a feladatra. És ahogy közeledik a tavasz és a nyár, egyre többen teszik majd fel ezt a kérdést, és ha belemegyünk az esélylatolgatásokba, nem fogunk magunkkal törődni, hanem csak a külvilág felé akarunk majd válaszokat adni. Sydney óta ezt hallgatjuk, hogy lehet-e kétszer, lehet-e háromszor, lehet-e négyszer. Ez a nóta megy 10 éve, és mi nyakig benne vagyunk.
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drukkker
2012. február 02. 15:56
Kedves Kiss Gergely, elősször is gratulálok, a harmadik hely is nagyon szép, főleg egy olyan időszakban amikor a válogatott alakul, méghozzá a végcél London. Ha sokan kudarcként élik meg ezt a helyezést, (valahol én is) a kudarc egyértelmüen a kapitány kudarca. Kemény Dénes elkövetett egy óriási hibát, és ez bizony a döntőbe jutás elmaradását eredményezete. Az volt a hiba, hogy a teljesen formán kívül játszó fiatal kapust 3 negyeden keresztül hagyta játszani. Igaz, hogy az emberelőnyös helyzeteket is pocsék százalékban használtuk ki, de gyanez értendő a kapus teljesítményére is. Ami a mi kapunkra ment, szinte mind gól lett. A szoros eredmény a Magyar csapat zsenialaitását bizonyítja, hogy ennek dacára lépést tudott tartani a gólok tekintetében. Majd mikor Kemény Dénes rájött a hibájára, és cserélt, a "veterán" (szeretnék én ilyen veterán lenni még) Szécsi beállt, hirtelen megválltozott a csapat játéka, önbizalommal teljesebb lett, csak asanos ez már késő volt, a szerencse is a jobban küzdő Montenegróiak oldalára állt. De!!!! Szerintem ha a kapitány csak egy negyeddel hamarább cserél, minimum 2-3 góllal mi nyerünk. Mindettől függetlenül a legjobb vizilabdát mi játszuk a világon. Hajrá Magyarok, hajrá Kemény Dénes.!
medve
2012. február 02. 10:18
Picit méltatlannak tartom, hogy egy EB bronzért ennyit kell magyarázkodni. Én a következőket látom: 1. Nem tudom, reális-e a 4. olimpia. 2. Ettől függetlenül, akik a mai sportvilágban háromszor megnyeri az olimpiát, azok a valaha volt legnagyobb csapatot alkotják. 3. A játékosokon kívül az edző is tudhat valamit. 4. Igyekszem mindig követni a válogatot mérköziseit, a 90-es évek eleje óta. Előszőr most láttam azt, hogy veszekszenek. Emlékeztek arra, hogy a legutóbbi olimpián a szerbek összeverekedtek? 5. Ha egy mérközést 6 játékosnak kéne végigjátszania, akkor több csapat is megverhet minket. De 12 játsza végig. A kispad nagyon hosszú. Irány London, lesz ami lesz.
dönci4
2012. február 01. 20:45
Soha nagyobb gondom ne legyen.
Honfi-fi
2012. február 01. 20:29
Gergely ! Üsse kő, ezt az EB.-t. Akkor is ti vagytok a legjobbak. Mi magyarok tudjuk ezt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!