A biztonság ára

2012. február 16. 09:25

A nemzetközi hitelezők ezzel együtt is akkor cselekszenek a leghelyesebben, ha nem ülnek fel a politikai hecckampánynak, s nem vesznek részt pártpolitikai küzdelmekben.

2012. február 16. 09:25
Jakubász Tamás
MNO

„Az bizonyosnak látszik, hogy nemzetközi partnereink több feltételt, köztük akár adóügyi kívánságokat is megfogalmaznak majd. Keveseket érne váratlanul, ha az EU–IMF-megállapodásban helyet kapna a bankokra, a távközlési cégekre, az áruházláncokra és az energetikai vállalatokra kivetett magyar különadók gyors eltörlése. A kérés teljesítése nem is látszik megoldhatatlannak. Más viszont a helyzet az új személyijövedelemadó-rendszer esetleges átalakításával. A jelentős gyermekkedvezményeket tartalmazó, tizenhat százalékos, egykulcsos szisztéma több egyszerű közteher-viselési intézkedésnél: a kormány gazdaságpolitikájának hangsúlyos eleme. Egyfajta értékválasztás, a szocialista idők adórendszerének ellentéte.(...)

Nehezen elképzelhető, hogy a – sokak szerint a tekintélyének visszaszerzéséért küzdő – valutaalap a második kulcs bevezetését szorgalmazva beszállna az egykulcsos adó miatt kialakult hazai belpolitikai kötélhúzásba. Mindez már csak azért sem látszik valószínűnek, mert az IMF az utóbbi időben több térségbeli államot is kisegített, és a hitel megadásáért egyik esetben sem követelte ellentmondást nem tűrően az ottani egykulcsos rendszer felszámolását. Nem kétséges, hogy az Európai Unió is támaszt bizonyos elvárásokat, ám a közösség akár meg is elégedhet a számos nyugat-európai vállalatot érintő krízisadók eltörlésével.


Az előzetes számításokat persze bármikor felboríthatja az üzleti tárgyalások sajátos logikája, aktuális szempontrendszere. A nemzetközi hitelezők ezzel együtt is akkor cselekszenek a leghelyesebben, ha nem ülnek fel a politikai hecckampánynak, s nem vesznek részt pártpolitikai küzdelmekben.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2012. február 16. 13:37
Ezek olyan jó kacsák. Kell valamivel a kókadt ballibeket vitaminizálni. Bármilyen szarrágókból áll is az EU, meg az IMF mindenbe azért ők sem pofázhatnak bele (különben már rég világcsődről beszélhetnénk).
bigyomail
2012. február 16. 10:40
A nemzetközi hitelezők milliárdokat kockáztatnak. Aki annyira tudatlan, hogy felül egy hecckampánynak, annak már eleve esélye sincs megszerezni azokat a milliárdokat, amiket kihelyezhet. Ha meg már megvannak, akkor meg már nem a politikusok kusza hazugságaira alapozva teszi kockára a vagyont.
Erik a Narancs
2012. február 16. 10:28
Az egykulcsos ado kurvajo, meg minden... mint ahogy nagyszeru a fradika is, meg a felcsuti focisuli is, de egyszeruen ennek az orszagnak nincs penze ezekre a dolgokra... a felcsuti fociakademia es a fradika apropenz, a kotvenyvasarlok leszarjak... de az egykulcsos ado nagy osszeg, ezert erdekli a befektetoket.
tarackos
2012. február 16. 10:15
Tomi, halvány lila gőzöd sincs mi a gond az egykulcsossal. A feltett kérdéseid pedig elfogultak. De legalább írni megtanultál...;)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!