50 ezer áldozat fölött a mexikói drogháború

2012. február 22. 13:58

Az elmúlt öt év során a mexikói drogháború a legóvatosabb becslések szerint is 50 ezer halálos áldozatot követelt.

2012. február 22. 13:58
Caracol
Clandestino

„A kilencvenes évek végétől kezdve, ahogy Kolumbiában lassan rendeződött a helyzet, a hírhedt kolumbiai kartellek helyét a mexikóiak vették át az Egyesült Államokba irányuló drogkereskedelem irányításában. A korábban elosztóként és csempészként a kolumbiaiak alvállalkozóiként tevékenykedő mexikóiak mára gyakorlatilag teljesen a kezükbe vették a bizniszt, és a kolumbiai (bolíviai, perui stb.) kokain piacra juttatásán túl termelőként is jelentőssé váltak. Az Egyesült Államokban eladott marihuána, metamfetamin és heroin nagy része Mexikóból származik. Az ország félreeső részeiben – ahogy azt Michoacánbanés Chihuahuában, ha nem is láttam a saját szememmel, de elég közel jártam hozzá – a lakosság jelentős részének legfőbb bevételi forrását a kender- és mákültetvények adják. A mexikói kormány sokáig nem kezelte a súlyának megfelelően a problémát, és amikor nekikezdett, akkor is a lehető legrosszabb megoldást választotta: a hadsereg bevetését, a militarizációt. Felipe Calderón elnök beiktatása után tíz nappal, 2006 decemberében4000 katonát küldött Michoacánba, akik szabályos utcai harcba kezdtek a Familia Michoacana kartell fegyveresei ellen. A korábban leginkább egymást gyilkoló narcók a következő néhány évben radikalizálódtak, és a hadsereggel való összecsapások során az arra járó civilekre sem voltak tekintettel. Mindeközben tovább gyilkolták egymást, meg persze a nekik nem tetsző újságírókat és helyi politikusokat is.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
torresG4
2012. február 22. 22:22
nem szabad állami fiskális eszközökkel beleavatkozni, hagyni kell a szabad versenyt, hogy a (drog) piac törvényei érvényesülhessenek...tudjátok!, a tőke szabad áramlása.....
Valandil
2012. február 22. 14:07
A Fidesz a hibás! Az orbánördög miatt van a sok halott. (Van most bögreakció?)
Soma
2012. február 22. 14:04
Felőlem mind egy szálig áldozat lehet, aki ezzel foglalkozik. /Természetesen nem az újságírókra gondoltam/.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!