Hamletek ellenzéke

2012. január 24. 10:26

Önbecsapás a kormány részéről, ha azt hiszi, hogy a tüntetés az ő politikájának általában vett támogatását jelentette, s a fölvonulók egytől-egyig a kormányzat hívei voltak.

2012. január 24. 10:26
Lendvai L. Ferenc
Galamus

„A január 21-ei, szombati jobboldali tüntetés nagyságrendje aligha jelenthetett meglepetést bárkinek. A tüntetés látványosan visszaigazolta a közvéleménykutatások adatait, amelyek szerint a részvételüket biztosra ígérő szavazók körében (a hatalmas passzív tömeg mellett) az egyesült jobboldal nagyjából a szimpatizánsok kétszeres tömegével rendelkezik az egyesülésre váró baloldallal szemben. Így hát egy tüntetésen is nagyjából két-háromszoros tömeget tud az utcára vinni, mint a baloldal, főleg megfelelően szponzorált jó szervezéssel. Az egyesült jobboldal, mondom, ugyanis önbecsapás a kormány részéről, ha azt hiszi, hogy a tüntetés az ő politikájának általában vett támogatását jelentette, s a fölvonulók egytől-egyig a kormányzat hívei voltak. Amennyire megítélhető, ez a tüntetés alapvetően a kormánypárt szélsőségesen jobboldali szárnyának és a szélsőjobboldali látszatellenzéknek az összefogása volt. Amint mondani szokás: összenő, ami összetartozik. A tüntetés nem általában támogatta a kormány politikáját, hanem annak csupán egyik, bár kétségtelenül – és nem véletlenül – a kormánypropaganda által előtérbe állított szegmensét: a »nemzeti szuverenitás« védelmezését a külföldi (nyugati) támadásokkal szemben. Vagyis a tüntetés egyértelműen nacionalista, Európa-ellenes megmozdulás volt. És hogy a kormány ezt – legalábbis nyíltan – nem vállalhatja föl, az persze világos, hogy pedig a miniszterelnök és az ő túlbuzgó támogatói mit fognak kezdeni egymással, ha szépen aláírja majd a kapitulációs okmányt, legyen az ő gondjuk.

Ugyanakkor ne legyenek kétségeink: egy ilyen összefogásra a választásokon is minden bizonnyal sor fog kerülni. Hiszen az egyesült jobboldal mindenáron el akarja majd kerülni a jobboldali kormányzat bukását, ami a baloldali demokratikus ellenzék fő célja. Ez a fanatikus tömeg a végsőkig ki fog tartani a jobboldali kormány és annak vezére mellett, még ha netán »puhának« tartja is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Talibán
2012. január 24. 19:52
Ezeket nagyon megviselte ez a szombati békemenet. A szerző egyenest kómába esett.
Faqtya ezredes
2012. január 24. 19:44
Minő veszély, hogy ez ember szabad, e nagy szabadság folyvást fenyeget.
arlequin
2012. január 24. 18:13
megint egy szar zsidó. hol vannak az igaz izraeliták?
gary_cooper
2012. január 24. 16:10
"Vagyis a tüntetés egyértelműen nacionalista, Európa-ellenes megmozdulás volt." Persze hogyne. Meg fasiszta, meg antidemokratikus, meg minden más anti. Önnek ez egyértelmü? S vajon minek alapján egyértelmü? Segítek. Az Ön intoleráns, antidemokrata felfogása alapján. Egyértelmü, hogy Ön/Önök, akik folyton náciznak és antiszemitáznak, a legnagyobb nácik és fasiszták bolsevik-demokrata-liberális börébe bújva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!