Vissza 1992-be! Náciveszély újratöltve

2012. január 18. 14:12

A Demokratikus Charta alapítójaként megvolt Konrád György szerepe a magyar demokrácia egyik legszégyenteljesebb sztorijában, az MSZP és az SZDSZ házasságában.

2012. január 18. 14:12
Inkei Bence
Komment.hu

„Érdemes megnézni, mivel riogatott az 1991-ben SZDSZ-közeli civilek által megalakított Demokratikus Charta: veszélyben levő demokráciával, szélsőjobboldali veszéllyel, antiszemitizmussal. Mindez különösen annak tükrében mulatságos, hogy az Antall-kormányról sok rosszat lehet mondani, de hogy bármilyen formában is veszélyeztette volna a demokráciát, az szimplán nem igaz. Mint ahogyan az is tény, hogy Antall József sosem engedett nagyobb teret az MDF Csurka István vezette szélsőségeseinek, akiket aztán még az első parlamenti ciklusban ki is szorítottak a pártból. Érthető persze az is, hogy sokakat félelemmel töltött el már önmagában az a tény, hogy a harmincas-negyvenes évek Magyarországát idéző hangok jelentek meg újra a magyar közéletben, de ettől még a szélsőjobboldalnak nem volt nagyobb tábora itthon, mint bárhol Nyugat-Európában. Ebben az időszakban jelentek meg először mértéktartónak számító német, francia, osztrák és más nyugati újságokban azok a cikkek, melyekben rendszerint ellenzéki értelmiségiek nyilatkoztak a magyar közéletről, miközben idegengyűlöletről, antiszemitizmusról, Horthy-nosztalgiáról panaszkodva festettek az országról olyan képet, mintha a Gömbös-kormány idején lennénk.

Azóta eltelt húsz év, jöttek-mentek a kormányok, pártok alakultak és tűntek el a süllyesztőben, de a szélsőjobboldali veszély a jelek szerint állandó maradt. Nem elég, hogy emiatt szegény Gyurcsány Ferencnek 2008-ban meg kellett alakítania a Magyar Demokratikus Chartát, de a Magyarországgal foglalkozó külföldi újságok is szinte ugyanazt írják, mint húsz évvel ezelőtt, a két leggyakrabban megkérdezett alany pedig Konrád György író és Schiff András zongoraművész. Előbbi alapítója volt az SZDSZ-nek és a Demokratikus Chartának, és bár politikai tisztséget sosem viselt, sokáig az egyik legnagyobb magyar párt véleményformálójának számított. Ilyen értelemben tehát húsz évvel ezelőtt megállhatta a helyét az az érv, hogy nem érdektelen az ő véleménye, 2012-ben viszont már sajnos nem állja meg. Konrád György hiába elismert író, mára egyszerűen lejárt lemez, élő emberrel nem találkoztam évek óta, aki szerint számottevő lenne, mit gondol ő a magyarországi állapotokról. Arról nem is beszélve, hogy a Demokratikus Charta alapítójaként megvolt a szerepe a magyar demokrácia egyik legszégyenteljesebb sztorijában, az MSZP és az SZDSZ házasságában. Pont ugyanannyira benne van ő is a harmadik köztársaság csődjében, mint Csurka István vagy Bayer Zsolt. Ehhez képest az idén már teret adott a nézeteinek a Le Monde és a Frankfurter Allgemeine Zeitung is, mintha nem lenne ma senki más Magyarországon, akinek egy külföldi számára is érdekes lehet a véleménye.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tündér_Lala
2012. január 19. 08:15
Kérem, egyszer és mindenkorra tessék tudomásul venni: Mindenki diktatúrikus, szésőséges és fasiszta, aki nem az összenőtt szoclib éppen aktuális érdekei szerint politizál, törvénykezik, jár el. Ezek az erők kisajátították pld. a demokrata fogalmat, miközben saját állásponjukat akarják ráeröltetni mindenki másra. Most akkor ki a demokrata, ők vagy pedig azok akik (komoly tömegtámogatással)az övéktől eltérő álláspontot merészelnek megfogalmazni ? Ki probál vélemény diktatúrát megvalósítani ? Ha ezeket megválaszoltuk magunknak és mennél több emberben tudatosítjuk, akkor onnantól kezdve nem kell törődnünk hisztérikus fröcsögésükkel. Nyugodtan könyveljük el őket annak akik, liberálfasisztáknak.
dé208
2012. január 19. 00:19
Csak egy édes adalék azoknak akik túl fiatalok, hiszen elég régen volt...... hogy ez a bizonyos Demokratikus Charta egy nagy antifasiszta tüntetést rendezett a Március 15. tér környékén 91 vagy kilencvenkettőben tán a pislogós /tényleg a B.G. is mindig pislog -része lenne a kiképzésnek ?/ Árpi bá kifütyülése után. Ezen a tüntetésen megjelent egy Toldi Miklós nevű ember egy táblával, amire az volt írva,hogy "A Konrád is csak egy Csurka" Nosza a derék antifasiszták mindjárt agyba-főbe is verték Toldit.
tomtyi
2012. január 18. 22:25
Gyorsan kerestem: http://www.polhist.hu/regi/mszptort/index.php?fkod=301&kronev=1991 "Szeptember 26. Közzéteszik a Demokratikus Charta 1991 című kiáltványt. Az aláírók között ott van Nyers Rezső és Vitányi Iván országgyűlési képviselő." "December 1. Surányi György MNB elnök leváltásával összefüggésben az országos elnökség rendkívüli ülése után Horn Gyula kijelenti, hogy a társadalom tudatos megfélemlítése folyik. A kiadott nyilatkozat szerint a tisztogatás kiterjedhet a társadalmi élet számos területére. Az MSZP nemzetközi fórumokhoz is hajlandó fordulni ennek megakadályozására. A demokrácia védelmében mindenkit hív a Demokratikus Charta aláírására." Miért is? Itt a magyarázat: http://index.hu/belfold/charta546464/ "A Demokratikus Charta 1991-1992-ben A charta szó Magyarországon az úgynevezett Demokratikus Charta mozgalommal fonódott össze. Ez a kezdeményezés az Antall-kormány elleni erőket egyesítette különböző ügyekben. Utólag visszatekintve az SZDSZ és az MSZP közeledését fejezte ki, miközben a Fidesz kezdett az MDF-kormányhoz közelíteni. A Demokratikus Charta voltaképpen újra szalonképessé tette a magyar politikában a pártállami politikusokat, a reformkommunistákat." Kis történet: http://www.origo.hu/itthon/20010928civilek.html És ezen cikkek érdekessége, hogy NEM MA íródtak!
Talibán
2012. január 18. 20:48
Ez a Konrád szokott örökké a bőröndjén ülve fosni? Karinthyval szólva: Így fostok ti...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!