Pogánynak tartanak

2011. december 20. 12:52

Ha egyszerre támadnak „főtáltosok”, „pilishercegek” meg szoclib észosztók, akkor nagyjából jó úton járhatok, nem? Interjú.

2011. december 20. 12:52
Szörényi Levente
Heti Válasz

Pápai Lajos győri megyéspüspök egyenesen keresztényellenesnek nevezte az ön nyilatkozatait, melyek szerinte »a pogány hitvilágot népszerűsítik«.

Csupán azért, mert úgy vélem: a magyar meg nem értés István királlyal kezdődött. Erről szól a mára klasszikussá vált István, a király. Pedig nem tehet senki közülünk arról, hogy István megölette Koppányt, és birtokait az idegen földről jött lovagok és papok kapták meg. Sértő szavak helyett a püspök úrnak inkább megfontolásra ajánlok két gondolatot. Az egyik: a magyar társadalom három alaptípusa közül az istváni táborból mindig csak az idegenszívű tábor felé volt lehetséges az átjárás, a koppányi magyarok felé nem. A másik: miközben mifelénk egyre jobban szorul vissza a kereszténység, Közép- és Dél-Amerikában rohamosan nő a népszerűsége. Csakhogy az ottani bennszülötteknek bizonyos helyzetekben megengedik, hogy ősvallásuk elemeivel ötvözzék a katolicizmust, nálunk pedig még az írmagját is kiirtották az ősmagyar hiedelemvilágnak.

Őstörténeti szenvedélyén régi szerzőtársa, Bródy János is köszörülte már a nyelvét, mondván: »Szörényi Levente is mennyországba kerül, de egy másikba, az ősmagyarok végtelen vadászmezőire, esetleg vissza a Szíriuszra.«

Bródytól megkaptam már azt is, hogy alig leplezett rasszista vagyok. Vagy öt éve egy megbeszélésen Hiller István akkori kultuszminiszter, félreértésből adódó sértettségében odaszólt nekünk, hogy »maguk nem érdemelnek semmit, mert antiszemiták«. Mellettem ült Rosta Mari sógornőm és menedzserem, aki – Hiller balszerencséjére – tökéletesen megfelel a háláchá származási kritériumainak. Ő visszakérdezett: »Én is antiszemita vagyok?« Én felálltam és eljöttem, nem vártam meg a választ. Mára megtanultam ezeket a vádakat higgadtan kezelni. Nem ijedek meg tőlük, de nem is akarom túlkompenzálni őket. Bródy egyébként mostanában már más húrokat penget; néhány hete úgy nyilatkozott: fájt neki, hogy a politika egyre többször állított minket szembe egymással. Azt hittem, eldobom az újságot. A politikát teszi felelőssé az a Bródy, aki ki se lát a politikából! Hát nem Pető Iván kényszerítette, hogy szamárságokkal provokáljon a médiában! Mindegy, legalább már nem ott tartunk, mint húsz éve, amikor »rossz társaságba keveredtem«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2011. december 21. 09:17
Nem tudom, miről beszél ez az ember, mindenestre a kutatásának a motivációja erősen kétséges. A tudóst a megismerés vágya hajtsa lehetőleg, s ne a hajlamainak megfelelő előítéleteinek az igazolása. Mert akkor félő, hogy valós megállapításai is megkérdőjeleződhetnek, mint a nyilatkozat nem idézett részében a pilisi régész-elődjéé. Úgy járhat, ha már rég nem úgy járt, mint Morvai, a "Petőfi-holttest kutató"... Ami meg a "rasszizmusát" illeti. A rasszisták jó része nem tudja, hogy az. "Kis gondolati következetlenségnek" hiszik, mely az életben oly gyakran előfordul az emberrel. Tehát a társa vádja semmilyen módon nem lett cáfolva, a Hilleres történetből meg kiderült, hogy azóta tisztázták a félreértést, akkor meg minek hozza fel megint, nevek említésével... Egyébként a kereszténység a rendszerváltás óta elképesztő felfutásban van. Ezt nem kisebbíti az a tény, hogy emellett számos más irracionális világnézet is elterjedt.
kalasnyikov
2011. december 21. 07:06
tipikusan emberi dolog, az ellentétek vonzzák egymást...igy van ezzel a két srác, akarom mondani vénember. Nekem a kedvencem a csapatból azért Zoli volt. Kár,hogy már nem ihatjuk meg vele a napi felest az Oktogonnál.
mép
2011. december 21. 04:11
Szörényi a tökéletesen hiteles ember. A kereszténység az ember lényéből fakad, az ember, ha szerencséje van, és eszerint is élhet, boldog az élete. Jó lenne összefésülési lehetőséget találni azzal a ténnyel, hogy a boszniai piramisban 34 ezer éves írásjeleket találtak, melyek gyakorlatilag megegyeznek a székely rovásírással. Szomszédaink felé is szerencsésebb lenne, ha a "miénk volt" helyett a tisztelendő múlt lenne a magyar nyelvhez való hozzáállás alapja.
Akitlosz
2011. december 20. 20:10
Amúgy meg ez a keresztény Európában megmaradás teória is valótlan. Nem ilyen magvas gondolatok miatt vált Magyarország kereszténnyé. Hanem a pogány Géza fejedelem a fennálló magyar jogrenddel ellentétesen a fiát akarta utódjának, míg a jogos utód Koppány lett volna. Azaz kellett valami ürügy, amivel megalapozza a fiának a hatalomra segítését. Ez pedig a keresztény utódlási gyakorlat volt, ahol a legidősebb fiú volt a trónörökös. Na ezért lett Géza névleg keresztény. Egyszerűen a fiát akarta a trónra maga után. Ennyi. Semmi Európás maszlag. Koppány pedig ebből kifolyólag is kénytelen volt ragaszkodni az ősi hithez, bármit is tartott a kereszténységről, mert egyszerűen az teremtette meg a jogos trónigényét. Azaz szimpla belpolitikai hatalmi harcról volt szó, nem ilyen manapság kitalált nevetséges "Európához csatlakozásról".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!