Csak a belga krumpli

2011. december 08. 10:20

Amennyiben hiszünk abban, hogy a történelem a nemzetek tetteiről szól, nem sok esélyt adunk Belgium hosszú távú fennmaradásának.

2011. december 08. 10:20
Békés Márton
Békés Márton
Jobbklikk

„Elio Di Rupo olasz bevándorlók gyermekeként látta meg a napvilágot egy önkényesen elfoglalt földön felhúzott táborban, személyében ő Európa első bevallottan meleg és büszkén ateista kormányfője. Az erősen baloldali gondolkodású új miniszterelnök instabilan beszéli az ország többségének nyelvét, szíve pedig inkább Vallóniához húzza. Előbb a vallon régió pénzügyminiszterének kabinetjében dolgozott, majd 2000-től a francia határ menti Mons polgármestere volt. Kormányzati tapasztalatnak egyáltalán nincs híján, a '90-es években a vallon kormányban az oktatásért és a médiáért felelt, a brüsszeli kabinetben pedig közlekedési miniszter volt, majd a kormányfő helyettese lett, és egy ideig betöltötte a gazdasági tárca vezető posztját is. Pártját 1999-2000 óta irányítja.


A semlegességre és a francia-germán népek közötti ezeréves konfliktus megszüntetésére alapított Belga Királyság fennállása az Európai Unió szempontjából elsődleges fontosságú. Nem csupán a brüsszeli intézmények földrajzi elhelyezkedéséről van szó, hanem egy szellemiségről. A két nép békés összezárását célul kitűző belga-projekt a nemzetiségi érdekellentétek meghaladását és az újraelosztó racionális kormányzati gyakorlat keresztezését jelenti. Éppen emiatt volt visszás, hogy a kormányképtelen Belgium töltötte be 2010 második felében az Európai Unió elnökségét. Jelenleg az ország egyelőre csak a 18 hónapig tartó kormányzati válságon van túl, a GDP 90%-ára rúgó államadósság problémájának meg nem oldása ugyanis könnyen a görög, az ír vagy a portugál csődközeli állapothoz vezethet. (A végleges kormányalakítás természetesen nem függetleníthető a hiány mértékétől, amely végülis összerántotta Di Rupo kabinetjét.) 

A tavalyi választásokat Flandriában a mérsékelten nacionalista, konföderáció-párti libertárius N-VA, Vallóniában a Di Rupo vezette szocdem-unionista PS nyerte. Több mint félezer nap után az északi rész flamand, katolikus, jobboldali többségű szavazói kénytelenek lesznek megbarátkozni a politikai pályafutása során a déli rész érdekeit képviselő, ateista, meleg, migráns-hátterű szocialista kormányfővel. A francia Le Soir felmérése szerint a flamandok csupán 29%-a bízik Di Rupoban, míg a vallonok majdnem 70%-a támogatásáról biztosította. Mégis, Belgium jövője egyelőre biztosítva van.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2011. december 08. 16:50
Jól szórakoztam a badarságokon ! Amióta az emberiség történelme tart, birodalmak születtek, virultak és széthullottak, de a birodalmakat alkotó nemzetek - nagyrészt- újra éledtek. Semmi nem utal arra, hogy a jövőben ez nem igy lesz, csak a félelem attól, hogy az itt -többek által- felvázolt új /globalizációs/ birodalom úgy jár, mint a gömböc, szívja-szívja magát és egy méret után kipukkad. A félelmem arra vonatkozik, hogy ez a kipukkadás magával rántja az egész földet. Feltéve, ha nem járnak úgy ezek a kufárok /a minősítő intézeteikkel együtt/, mint az áldozati állatokat áruló kereskedők Jeruzsálemben: Ki lesznek űzetve a templomból.....
orion
2011. december 08. 15:12
Jók vagytok! Most már csak Nostradamus hiányzik.
Tyrker
2011. december 08. 13:29
"hiszünk abban, hogy a történelem a nemzetek tetteiről szól" ...továbbá, hogy Isten a történelem ura, igaz? Honnan keveredik elő mostanság ez a sok sületlen állítás a történelemről?
wartog
2011. december 08. 11:27
Hát én nem tudom mi az a nagy pánik náluk Belgiumban.Azt gondolom, ezt az egészet ők nem veszik olyan halálosra.A belgák talán a legszimpatikusabb népség, szeretetre méltók és tényleg az övék a legjobb sültkrumpli. Pommes frites, húsgombóccal és francia vörösborral, és kiváló.Mert ők mogyoróolajban sütik a kolompért, nem repceolajban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!