Miről szól a válság?

2011. november 29. 08:24

A politikai unióval talán megerősödhet az euró, viszont cserébe szuverenitásunk további jelentős részéről le kellene mondanunk Brüsszel javára.

2011. november 29. 08:24
Varga Gergely
Jobbklikk

„A pénzügyi szereplők a működésük és érdekeik lényegénél fogva egyaránt felelősek a gazdasági »buborékok« felfújásáért (mint azt a magyarországi devizahitelezés is példázza), amely ideiglenesen növeli a jólétet, és a gazdasági válságok elmélyüléséért, amely viszont a szociális válságjelenségeket erősíti fel. A pénzügyi rendszer szigorúbb szabályozása tehát kívánatos volna a gazdasági görbék kiegyenesítése végett, de ha még ez rövid távon meg is történne, a most tapasztalható európai gazdasági válság néhány fundamentális kérdéseire ez önmagában nem adna választ. Nem ad választ például arra az európai versenyképességi hátrányra, amelyet a drága európai munkaerő jelent. Nem ad választ a demográfiai problémákból adódó gazdasági-szociális kihívásokra, amely a fenntarthatatlan nyugdíj- és egészségügyi rendszerekben mutatkozik meg. Nem ad választ az Európai Unión belüli gazdasági egyenlőtlenségekre, és a belőlük fakadó pénzügyi feszültségekre, amelyet a monetáris unió jelen formájában láthatólag képtelen kezelni. Vagyis nem ad választ arra a fundamentális kérdésre sem, hogy az európai országok elmozdulnak-e politikai integráció irányába, vagy az Unió elindul a további fragmentálódás útján?

Nincsenek varázsreceptek, amelyek egyszerre minden problémát megoldanak, és amelyek minden kihívást egyszerre tudnak kezelni. A politikai unióval talán megerősödhet az euró, és vele Európa Kínával és az Egyesült Államokkal szemben, viszont cserébe szuverenitásunk további jelentős részéről le kellene mondanunk Brüsszel javára. Az Európai Unió szétesése viszont Európa további nemzetközi térvesztését gyorsítaná fel, ha a jelenlegi integrációs szinten sem vagyunk képesek állni a globális versenyt, miért gondolnánk, hogy egyedül, egyenként könnyebb lenne. Európa integráció nélkül ugyanúgy ki lenne téve olyan globális kihívásoknak, amelyekkel szemben csak közösen léphet fel hatékonyan. Az Unió felbomlása nem valószínű, hogy Norvégia vagy Svájc perspektíváját nyitná meg az európai félperiférián lévő kisállamok számára: sem a geopolitikai környezet, sem a nyersanyagforrások hiánya, sem a társadalmi kondíciók (egészséges korfa, produktív munkaerő és globális viszonylatban versenyképes - értsd: alacsony - munkaerőköltség-bázis hiánya) nem ebbe az irányba mutatnak. Az integráció révén azonban mindezek a feltételek tompíthatók.

A pénzügyi szereplőkről, nemzetközi piacokról, spekulációról szükséges és kell is beszélni - de az alapvető kihívásokról, valós mozgástérről, és a világos, lényegi alternatívákról hasonlóképpen.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
xaox
2011. november 29. 20:39
Finale* Így estefelé már ideje bekészíteni : http://www.youtube.com/watch?v=wzBNJvcbrCY&feature=related
szpeater
2011. november 29. 15:05
Én például nagyon jól megvolnék az önkormányzati és egy úniós irányító testület köztes állomását jelentő országos magyar politikusi "krém" "legjava" nélkül. (Tartsa el őket, aki akarja.) Alapvető alkalmatlanságukat bizonyítják szinte folyamatosan gyakorlatilag a dzsentrikor hajnala óta. A rendszerváltozás csak a kontraszelekció egy újabb magas iskoláját hozta el. Róluk szívesen lemondanék. Cserébe felvetnék egy európai egyesülést, amelyben a nemzetek nem folytatnának monetáris és pénzügypolitikát, nem üzemeltetnének saját törvény- és rendeletgyárakat, külön hadseregeket, bürokráciákat, korrupt politikai-üzleti korporációkat; hanem szinte minden erőforrásukkal a kultúrát, az oktatást, és a tudományt fejlesztenék. (Jelen határokon innen s túl. ) Az élet minden vetületében a megfelelő szinteken s szélességben kellene szabályozni a folyamatokat. Erősebb önkormányzatokat és önkormányzati összefogásokat és a közös konzekvenciákkal járó ügyekben közös döntéshozatalt támogatnék. Talán ez az egyetlen út, ami egy öregedő Európa javát szolgálná a globális befektetési piacon. A diákokat is életük során fokozatosan kellene bevezetni a munkába idejükből mind többet gyakorlati munkára és arányaiban mind kevesebbet elméletre oktatni. Munkát adni a fiataloknak, és képzést egy életen át, majd fokozatos nyugdíjazást. *** Kérdéses, hogy a körvonalazódó francia-német vezetésű szűkebb elit klub az Európai Egyesült Államok előszobája (vö. az USA 13 első állama), vagy a totális szétesés felé vezető lépcső újabb fokozata. Európa hátránya még mindig az, mint a Római birodalom óta volt: nemzeteinek kormányai egymás ellenében határozzák meg magukat. Ha képesek lennének belátni a történelmi távlatokat és a életmódokat, kulturális demográfiai tényeket, akkor tervezhetnének egy újabb aranykort a gyermekeknek. Minden más út fokozatosan visszavezet a huszadik század mélyére.
balint60
2011. november 29. 14:36
Mélységesen csalódtam a Fideszben, amely a Kaczynski fivéreket alulmúló mértékben és mélységben csúszott bele a nemzeti-populista gödörbe. Gazdasági dilettantizmusával a szocikhoz hasonlítható módon taszította hazánkat a tönk szélére és a jogállamot kiherélő hatalomkoncentrációjával a polgári demokráciák páriájává tették Magyarországot. Történelmi bűnük, hogy az 1948-ban kényszerűen megszakadt polgári-konzervatív világnézet fejlődését most újabb évekre diszkreditálja, lejáratja. Ezért különös nagy örömmel és elégtétellel olvasom a különböző konzervatív blogokon a fiatal nemzedék színvonalas, racionális írásait, amelyek mentesek a demagógiától, parasztvakítástól és önámítástól. Ilyen írások olvastán megerősödik optimizmusom; lesz még Polgári Magyarország! Lesz, mert CSAK a Polgári Magyarországnak van jövője!
torresG4
2011. november 29. 11:22
az európai unió egyre jobban kezd hasonlóvá lenni egy szovjet kolhozhoz, amiben felélik a bevitt javakat és egyre jobban haladnak a lecsúszás útján, nem a józan ész érvényesül , hanem a brüsszeli politikai oldalak elvtelen hadakozása folyik egymás ellen....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!