Kérdések az elmaradt kérdések után

2011. november 18. 15:18

Hol voltak az elmúlt két évtizedben a múzeumi szakmát érintő kérdésekről a nyílt viták?

2011. november 18. 15:18
Sári Zsolt
Magyar Múzeumok

„Hol vannak, hol voltak az elmúlt két évtizedben a múzeumi szakmát érintő kérdésekről a nyílt (nyilvános) viták?

 

Tényleg hol vannak?
Már kérdezni sem tudunk?
Nem akarunk? Nem merünk?

Pedig a kérdezés szabadsága a miénk. Kérdés nélkül nincs válasz sem. Albert Einstein mondta: »Tanulj a tegnapból, élj a mának, és reménykedj a holnapban. A legfontosabb azonban, hogy ne hagyd abba a kérdezést.«

Persze a kérdezés lehetősége már önmagában meglévő tudást, egyfajta megértést, a másik iránti nyitottságot feltételez. A kérdés és a rá adott válasz kiváltotta reakció pedig alapja lesz a vitának, amit annyira hiányolnak ebben a szakmában is.

És vissza is jutottunk az alaphelyzetbe: Mi hiányzik a beszélgetésekhez? Adott a téma, adottak a résztvevők. Itt és most lehetőség lett volna véleményt mondani, kérdezni. Ez most (is) elmaradt. Lehet persze mondani, hogy nem tetszett az előadás, de ez nem válasz arra, hogy miért nem kérdezünk. Ha valamit hiányolok, arra kérdezek rá.

A közgyűjtemények a változás korát élik. A hatalom saját elvárásai szerint tervezi (végzi) az átalakításokat. És változtatásokra szükség van, már nem folytatható a korábbi elitista, szinte atyáskodó tudományosság, a status quo fenntartása. Az egyszerű nem helyett jöjjön az akkor hogyan. Mert a 21. század múzeuma már nem csak és kizárólag tudományos centrum, kutatóközpont, hanem műhely, laboratórium, agora: »piac és szentély«. A szakmai beszélgetés, a fórum arra ad lehetőséget, hogy egymás között beszéljünk dolgainkról. Most azt éreztem, nem beszéltünk. Talán itt, a klaviatúra és a monitorok mögött menni fog…”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hu_zsolt
2011. november 18. 20:33
Az agora szerep nem azt jelenti, hogy kidobjuk a műtárgyakat, hanem azt, hogy kinyitjuk a múzeum kapuit. Nem kidobjuk a műtárgyat, hanem hozzáférhetővé tesszük....
soelmo
2011. november 18. 17:27
A múzeumok itt utoljára a nyilasokat érdekelték, akik legalább annyi jelentőséget tulajdonítottak nekik, hogy megkísérelték a gyűjtemények értékeit a Vörös hadsereg ellen kimenekíteni. Na ott maradtak abba a nyílt viták!
marko11
2011. november 18. 17:16
„Hol vannak, hol voltak az elmúlt két évtizedben a múzeumi szakmát érintő kérdésekről a nyílt (nyilvános) viták? " Továbbá: Hol vannak, hol voltak az elmúlt két évtizedben a mezőgazdaságot, az ipart, a kereskedelmet, a szolgáltatásokat...a privatizációt, a választási rendszert...stb. stb. érintő nyílt (nyilvános) viták?
soelmo
2011. november 18. 17:08
Ja! és hamburger, játszóház, párnacsata legyen ez a lényeg!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!