Csak a cipőtalpak bántó csattogására ébredsz

2011. október 13. 11:07

Elképzelni nem tudom, hogy képes az utcán élő hajléktalan emberek többsége akár részben megőrizni ép eszét, munkaképességét és szocializációs hajlandóságát.

2011. október 13. 11:07
Kopiás Attila Steve
KA_Steve tumblr mikroblogja

„Fogtam egy hálózsákot és lecsattogtam az Új színház előtti állvány alá hunyni egyet. A helyszínválasztásnak Dörnerhez épp semmi köze nem volt, egyszerűen fogalom nélkül kóborolva ez volt az első hely, ami valóban alvóhelyet keresve eléggé félhomályosnak és félreesőnek tűnt.

Úgy voltam vele, hogy az idő épp elég kellemes, 10-11 fok. Kapóra jön, hogy amúgy itthon is a földön alszom, egyelőre még nyitott ablaknál, szóval gondoltam a várható kényelmetlenséghez kisebb porcióban legalább hozzá vagyok szokva.

És hát egy francokat. Azt hinné az ember, hogy a hideg és a kemény talaj lesz a fő probléma. De nem. Mert kemény és hideg, ráadásul koszos és még az eső is szemerkél, az igaz, de ezen felül az ember ott van egy utcán. És az az utca, ami járókelőként sötétnek, csendesnek és elhagyatottnak tűnik, arról hálószobaként használva azonnal kiderül, hogy világos, hangos és forgalmas. (...) Elképesztő szintű a kiszolgáltatottság. Csukott szemmel, fejedre húzott hálózsákkal fekszel a talajon. Pár percenként újra és újra az arra járó, feléd tornyosuló ismeretlenek szeszélyére vagy bízva. Csak a cipőtalpak bántó csattogására ébredsz, és reménykedsz benne, hogy elmennek melletted. És nem csak az merül fel, hogy ha bárki vissza akarna élni védtelen helyzeteddel, megteheti. Rosszindulat feltételezése nélkül is, egyszerűen a sors kibabrálhat veled. A sörösüveg eldobásával azonnali szívrohamot okozó fiatalok a beszélgetésükből ítélve valószínűleg azt sem vették észre, hogy ott vagyok, mint ahogy a kutyasétáltatóknak sem az volt a céljuk, hogy a fejem fölött hörgő kutyáktól kapjak frászt éppen ébredve.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2011. október 14. 08:44
Elképzelni nem tudom, hogy képes az utcán élő hajléktalan emberek többsége akár részben megőrizni ép eszét, munkaképességét és szocializációs hajlandóságát. Próbáld ki. Csak egy éjszakára!
HSL
2011. október 13. 19:44
plankingelnek már megint a cicientológusok
*ufó*
2011. október 13. 18:58
steve, érteni vélem a szándékot, de szerintem, nem volt yo a kivitelezés akik pesten a betonon nyomják, az - ha kaszt rendszer szerűen nézzük - valahol az alja, akik a körúton nyomják, azok nem azért fexenek ott, mert ne lehetne jobb helyet találni persze lopnak a szállón, de azért csak azt hallani, hogy általában tele vannak a szállók, szóval, nem lopnak minden szállón, igenis van, ahol normálisan megoldják ezt a dolgot, sőt, biztonsági őr sem kell, lásd vágány utcai máltais hajléktalan-szálló kérded: 'Elképzelni nem tudom, hogy képes az utcán élő hajléktalan emberek többsége akár részben megőrizni ép eszét, munkaképességét és szocializációs hajlandóságát.' úgy, hogy ők is pénzből élnek, ha elveszti az együttélésre való képességét, akkor nincs pénz, de a kérdésfeltevésed ott borul, hogy 'az utcán élő hajléktalan'-ba próbálsz belátni, márpedig kültelkeken, budai hegyekben nemhogy szólóban vagy ketten-hárman összeállva, hanem kolóniákban is laknak, ez visszautal az együttélési képesség megtartására és a munka-képességre, üveget szednek, vasaznak, fát gyűjtenek, ismerkednek például hentessel-zöldségessel és lejárat előtti cuccokat megkapják például persze, ha te a az igazi flaszteren élők helyzetébe akartál belelátni, akkor a leírásom semmisnek tekintendő, viszont akkor ne általánosságban beszéljünk 'hajléktalan'-ról, hanem osztályozzuk őket ésígytovább :)
suski
2011. október 13. 18:10
Hahaha Rózsadombi Mesék újabb epizódja, ezúttal KA Steve !!! Bruhaha. Ezután majd mindig ezzel az akcióddal döngeted a melled itt a fórumon? Nem jártál a Szigeten, öcsi? :-)) "But still you'll never get it right 'cos when you're laid in bed at night watching roaches climb the wall if you called your dad he could stop it all" http://www.youtube.com/watch?v=yuTMWgOduFM&ob=av2n
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!