Kié az egyetem?

2011. október 24. 23:15

Ha a képviselet nem működik, sőt egyenesen diszfunkcionálissá válik, akkor élünk a felháborodás jogával. Ennek jegyében az erőszakmentes polgári engedetlenség kelléktárából kell meríteni, mely a felsőoktatás esetében az egyetem elfoglalása, megbénítása szokott lenni.

2011. október 24. 23:15
K. Horváth Zsolt
eduline.hu

„Kié tehát az egyetem? A felügyelő, biztonsági cégek embereiéi? A rektoré? A dékáné? A kampuszigazgatóé? A gazdasági vezetőé? A portásoké? Vajon miért abból a teljesen megalapozatlan vélelemből indulnak ki felsőoktatási vezetőink, hogy az egyetemisták képtelenek az önkontrollra, s ha – a szó szoros és átvitt értelmében – teret engednek alulról jövő kezdeményezéseknek, akkor bizonyára botrány vagy tragédia történik? Miért ragaszkodnak ehhez az elképzeléshez, dacára annak, minden tény ennek az ellenkezőjét bizonyítja? Másképpen fogalmazva: miért van inkább a tétlenség, a tenni-nem-merés, a semmi, mint a tett? Miért van inkább a groteszk feletti csendes morajlás, mint a felháborodás?

A Hallgatói Hálózat éthosza abban áll, hogy nem hajlandó ezt a képmutató konszenzust evidenciának tekinteni, s lándzsát tör amellett, hogy – amúgy 18 év felettiként, vagyis választópolgárként – egyebek mellett politikai véleményt formáljon az egyetemet, az oktatást, az új felsőoktatási törvényt illető dogokról. A Hallgatói Hálózat tagságának jelentős része egyetemi, adott esetben doktori tanulmányait – részben vagy egészében – nyugat-európai egyetemeken végezte, ahol elsajátította a direkt érdekérvényesítés és politikai véleményformálás eszméjét és nyelvezetét. A HaHa abból indul ki, hogy aktív, felelős állam- és egyetemi polgárokként természetszerűleg tiszteletben tartja a képviseleti demokrácia alapelveit mindaddig, amíg a képviselet nem válik üressé és formálissá, hovatovább egyenesen kirekesztővé – mint amikor a vezetőség bezáratja az egyetemet saját hallgatói előtt. 

Ám ha a képviselet nem működik, sőt egyenesen diszfunkcionálissá válik, akkor élünk a felháborodás jogával. Stéphane Hessel nemrégiben magyarul is megjelent kis pamfletjében (Háborodjatok fel!) úgy fogalmaz, hogy a felháborodás: a társadalmi ellenállás mozgatórugója. Ennek jegyében tehát a politikum más eszközeihez kell nyúlni, vagyis az erőszakmentes polgári engedetlenség kelléktárából kell meríteni, mely – a nyugat-európai tapasztalatokból kiindulva – a felsőoktatás esetében az egyetem elfoglalása, megbénítása szokott lenni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
wartog
2011. október 25. 09:33
én büdös proli vagyok akinek az adóforintjaiból éltek Ti szarosok!Tehát az egyetem az enyém, és még tízmillió másiké, semmi szín alatt a HÖK-é.Azé aki fizeti a többi csak visszaél vele.
Fakutya ezredes
2011. október 25. 08:54
Közveszélyokozás tettesét keresi a Nemzeti Nyomozó Iroda, miután nemrégiben felgyújtották a Budapesti Corvinus Egyetem gazdasági főigazgatójának autóját. A történtek hátterében az univerzitáshoz köthető klubok körüli hadakozás állhat. A főiskolák-egyetemek zárt világát ismerők szerint általános szokás, hogy a hök-vezetők némi keresetkiegészítésre tesznek szert úgy, hogy az intézménytől ingyen kapott helyszíneken "alvállalkozó" cégekkel szerveztetnek bulikat. Az egyetemek vezetése a jóindulatú megközelítés szerint a béke jegyében, a rosszmájú elmélet szerint pedig az egyetemi tanács egyharmadnyi hök-szavazata megnyerése reményében szemet huny az ügyeskedés felett. Holott a mulatságok hangulata olykor az intézmény jó hírét is veszélyezteti - az éjszakai életet ismerő informátorunk a drogkereskedelemmel példálózott. Az egyetemen azt tették egyértelművé: egyebek mellett hasonló okok miatt kívántak klubbérlőt váltani. http://patynemelado.com/index.php/ki-kicsoda/71-pincek-alvilaga
OmegaMale
2011. október 25. 08:44
"Kié tehát az egyetem?" Az biztos, hogy NEM a Tiétek. Pláne nem a HÖK-ösöké. Ha nem járnátok 10 évig egy félévet csak a diákbérletért és azért, hogy a seggetek alá tolt irodát apró darabokban lopjátok haza, akkor senki soha nem kérdezte volna meg: mi a faszt is kerestek Ti itt tulajdonképpen??? Okkal kaptátok a kiváltságokat, az interakció lehetőségét, de visszaéltetek a felhatalmazással. A társadalom lemond a bevétele egy részéről, hogy a tanulókba ÉS később jól keresőkbe, sok értéket teremtőkbe invesztáljon nem kevés pénzt. Semmi más nem történik, mint, hogy a fejőstehenek benyújtották a számlát. Nem látszik meg az országon a rengeteg magasan képzett, művelt Kopf hatása, mert Nektek valamiért (a miért nem jó kérdés, inkább a *mennyiért*) a felsőoktatási intézmény céllá vált, holott az egy eszköz. Nem vagytok egy centivel sem jobbak a rektoroknál, csak az fáj, hogy ki akarnak benneteket hagyni a lenyúlásból. Nálatok a demokrácia azt jelenti, hogy Nektek is jogotok van lopni. Hogy akarod megbénítani az egyetemet? Hiszen akkora önérvényesítő képességetek van, hogy emiatt már tanulni sem tanultok, nem elég? Csak a nagy pofátok van, semmit nem raktok le az asztalra. Nem szoktam Tóta W-t idézni, mert nem értek egyet vele, de idevág az egyik 2006-os posztjának a címe: Foglalod a kurvaanyádat.
tarackos
2011. október 25. 08:42
Felháborodni nálunk? Sajna kolompszóra történik, az értelmesebbjének szerencsére magától is megy...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!