Szerbia
21:002024. június 16.
Anglia
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna

ENSZ BT-tagság: diplomáciai kudarc?

2011. október 27. 09:38

Hiba volt megpályázni a BT-tagságot egy olyan feszült helyzetben, amikor az amerikai fél inkább bün­tette, mint támogatta magyar szövetségesét?

2011. október 27. 09:38
Charles Fenyvesi
Heti Válasz

„A BT-tagságra pályázó Magyarország mindössze 52 szavazatot kapott, így kiesett az első fordulóban. De mi­után a győztes Azerbajdzsánnak kilenc szavazás után sem sikerült megszereznie a kétharmados többséget, a közgyűlés elhalasztotta a döntést. Az utolsó fordulóban Azerbajdzsán 113 szavazathoz jutott, Szlovéniára pedig 77 esett. Az azerieknek 14 voks hiányzott, ami elég sok ahhoz, hogy esetleg hosszabb patthelyzet alakuljon ki. (...)

Az emberi jogok megsértése és a demokrácia hiánya nem mindig döntő az amerikai kormánytisztviselők gondolkozásában. Azerbajdzsán esetében például geo­politikai tényezők és a természeti kincsek kétségkívül fontosak. De tévednek azok a külföldi vezetők, akik ig­norálják az előzőt, és csak az utóbbit veszik számításba.

Akkor hiba volt megpályázni a BT-tagságot egy olyan feszült helyzetben, amikor az amerikai fél inkább bün­tette, mint támogatta magyar szövetségesét? Okosabb feladni egy versenyt, mielőtt a vereség bekövetkezik? Szerintem nem. A magyar kormány lobbizása joggal ci­tálta a líbiai magyar nagykövetség bátor magatartását, amikor a legtöbb diplomata elmenekült Tripoliból, és nem maradt más közvetítő, mint a magyar nagykövet az ottrekedt külföldiek és a szakadék szélén tántorgó félőrült rezsim között. Ez a váratlan, spontán lépés egy életveszélyes helyzetben megérdemelt olyan publicitást, ami talán emlékeztetett néhány bürokratát arra, hogy léteznek emberi értékek, amelyek nem szerepelnek sem az ENSZ proklamációiban, sem a tagállamok alkotmá­nyaiban, sem a józan polgárok és jól informált vezetőik elvárásaiban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fakutya ezredes
2011. október 27. 19:24
De: "Körül voltunk véve rendes emberekkel” - Találkozás Charles Fenyvesivel Abban megmaradt, hogy nem tértek át a kommunista "hitre". Tudom, hogy ez ritkaságszámba ment. A család még a háború után is legalább negyven-ötven emberbõl állt, a háború elõtt pedig még többõl. Nagyon kompakt család voltunk, a harmadik unokatestvér közeli rokonnak számított. Nõvére halála után anyám fogta össze a családot. Mindenki nála jelentkezett, és mindenkivel õ tartotta a kapcsolatot. A háború után is megmaradt az összetartás, sõt még erõsödött is. Ugyanakkor a nemzeti érzésünk is erõs maradt. Mi ugyanis ismertük a jó magyarokat, körül voltunk véve rendes emberekkel, akik segítettek. Hogyan töltötted az 1944-45-ös éveket? Ez ma nevetségesnek hangzik, de ez is a korszak összetettségéhez tartozik: 1944–ben jól ment a szüleimnek. Meglátogatta apámat az egyik konkurense, egy keresztény ember és "ötven-ötven alapon" szerzõdést kötöttek. Eladogatta apám dolgait, hozta a pénzt neki, akinek semmit sem kellett csinálnia. Rendes ember volt. Körülöttünk mindenki segített. Apámat behívták munkaszolgálatba. Akkor gondolt arra anyám, hogy menjünk máshova A háború után lettek-e a családodban kommunisták? Nem, nálunk ilyen nem fordult elõ. Ugyanakkor sokan cionisták lettek és kimentek az akkori Palesztinába. A története Décsivel úgy kezdõdött, hogy a munkaszolgálat után Debrecenbe menekült. Suminak voltak kisgazda összeköttetései, Levente bácsi pedig aktív volt a kisgazda pártban és rögtön elhelyezték a rendõrségen. Sumi nem volt hajlandó fölvenni az egyenruhát, de kapott egy századosi rangot és egy karszalagot. Décsi Debrecenben felkereste, és rá akarta venni, hogy jöjjön át hozzájuk az államvédelemhez. Sumi erre levette a karszalagot és felutazott Budapestre. Így hagyta ott Debrecent. Sok zsidó származású kommunistának, köztük a Décsinek is megmondta, hogy amit õk csinálnak, azt nemcsak a mi generációnk, de még az unokáinké is szégyellni fogja. Azt is keményen a szemükbe mondta, hogy rettenetes, hogy a bosszú érdekében a „legutolsó társasághoz” csatlakoznak és hogy a nemzet nem fogja soha elfelejteni, amit csinálnak. A magyar belpolitikai életben te jobboldalinak számítanál. Nem is a pártpolitikai téren, hanem a rokon-és ellenszenveidet tekintve. Amikor Jeszenszky Géza washingtoni magyar nagykövetet támadták, még a régi Magyar Nemzet szerkesztõségéhez levelet írtál a védelmében. Ez egyedülálló volt a maga nemében. Nem kedvelem, ahogy az SZDSZ viselkedett ebben. Szerintem fatális tévedést követtek el azzal, hogy a kommunistákhoz csatlakoztak. Nagyon nem szeretem, hogy nem nevezhetem a kommunistákat annak, aminek gondolom, és hogy õk határozzák meg, hogy minek nevezzem õket.
Fakutya ezredes
2011. október 27. 19:08
"amerikai fél inkább bün­tette, mint támogatta magyar szövetségesét?" Diplomaciai jegyzeket kuldott valamiert? Mirol beszel ez?
nyugalmazott tanár
2011. október 27. 18:31
Hiba volt megpályázni a BT-tagságot Ez ostobaság. Ha 10 jó kezdeményezésből csak 2 jönne be, az is jó. De 9 jön be. 8 évig még jó kezdeményezések sem voltak.
nyugalmazott tanár
2011. október 27. 18:30
Lehet örvendezni! Ez most nem jött be. Ellendrukkerek koccinthattok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!