A nagy bankrablás

2011. szeptember 28. 12:50

A magyar bankok mérete összesen sem elég nagy ahhoz, hogy csak hazai forrásból maguk finanszírozzák a teljes magyar gazdaság növekedését.

2011. szeptember 28. 12:50
Szalay-Berzeviczy Attila
Index

„A bankok látszólag jól állják az ütéseket, mert külső szemmel ők a pénz korlátlan forrásai (de a bankoknak nincs saját pénzük, a betéteseiknek van és a részvényeseiknek). A valóság azonban az, hogy a hazai bankok ezekkel a lépéssekkel elveszítik a jövedelemtermelő képességük és a tőkéjük jelentékeny részét, ami veszélyes helyzetbe sodorja a magyar bankrendszert pont akkor, amikor a világon mindenütt a bankok tőke és likviditás pozíciójának megerősítésén dolgoznak a kormányok. Az idehaza kialakult helyzetben, válaszképpen a bankok még inkább a hitelezés visszafogására kényszerülnek, a többségében külföldi kézben lévő bankjaink egy része pedig a távozás mellett dönthet. Persze erre az utóbbi lépésre mondhatjuk azt, hogy mindez kit érdekel: hiszen ez csak javítani fogja a magyar vezetés alatt álló pénzintézetek piacszerzési lehetőségét.

De a helyzet azért ennél jóval bonyolultabb. Egyrészt a magyar bankok mérete összesen sem elég nagy ahhoz, hogy csak hazai forrásból maguk finanszírozzák a teljes magyar gazdaság növekedését. Másrészt pedig költségvetési szempontból öngyilkosság bármilyen adófizető, munkahelyteremtő céget elüldözni, főleg ha az élen jár a magyar állampapírok vásárlásában. És végül, de nem utolsó sorban egy zsugorodó és egyre kockázatosabbá váló nemzetgazdaságban egyetlen felelősen működő pénzintézetnek sem célja növekvő piaci részesedést szerezni. Ha pedig ráadásul ez az ország még az adott bank anyaországa is, akkor ez azt jelenti: a kockázatok növekedésével egyre inkább kiszorul a nemzetközi pénzpiacokról és még a jelenleginél is sokkal drágábban, vagy egyáltalán nem fog tudni forrásokat bevonni külföldről.

Éppen ezért magasabb forintkamatokra és drámaian visszaszoruló vállalati, lakossági hitelezésre lehet Magyarországon számítani, ami mindannyiunknak rossz hír. Főleg akkor, ha figyelembe vesszük azt a törvényszerűséget, hogy minden egyes százalékpontnyi gazdasági növekedéshez nagyságrendileg négy százalékkal kell bővülnie minden évben a bankhitel-állománynak. Ennek hiányában marad az út a recesszió és a tovább növekvő munkanélküliség irányába. Ugyan az elmúlt három év pont azt mutatta meg, hogy a korlátlan és szabályozatlan hitelbővülés is milyen bajokhoz vezethet. De ettől még a hitel a gazdaságnak az, ami a víz az élő szervezetnek: nélkülözhetetlen és pótolhatatlan. Arról pedig már nem is beszélve, hogy a versenyhelyzet és a kínálat hiánya növekvő banki költségekhez, továbbá csökkenő szolgáltatási minőséghez vezet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Biomechanoid
2011. szeptember 28. 19:58
Naná, hogy, ami magyar az nem lehet életképes, annak kilfődi infúzió kell, mer' anélkül megdöglik. Talán meg kéne próbálni a saját piacunkon legalább helyzetbe hozni magunkat. Ki tudja, még meg is erősödhetnénk. Gyorsan hozzátenném, az orbánista ráolvasás sem segíthet.
Soma
2011. szeptember 28. 19:19
A mohóság vezetett idáig! Nézzük csak meg a mai banki álláshirdetéseket! Még mindig biztosítási és furfangod termékek értékesítésére, kidolgozására keresik a munkaerőt. Aztán: /saját tapasztalat/ hülyét lehet kapni, amikor egy állapotot meg szeretni tudni az ügyfél, akkor a back office széttárja a karját és azt mondja: órákig fog tartani a számlatörténet lehívása! Aztán: a kamatmarge az utóbbi évtizedben már szinte mellékes jövedelmezőségi összetétel volt! Olyan számlavezetési díjakat nyomtak az ügyfelekre, amely miatt számlát sem volt érdemes vezettetni. Aztán: Ha valakinek levették a pár tízezer Ft-ját banki költség címén, nem hogy kamatot kapott volna az illető, hanem neki kellett még pénzt bevinnie! /Főleg folyószámlák esetén/. Ezekkel a paraméterekkel a bankok azt sem érdemelnék meg, hogy a küszöböt átlépje valaki! Persze, nagyon jól kitalált a rendszer! Ha bank nem tud szemtelenül kaszálni, akkor ott van a kis, szerencsétlen pát százezres betéttel rendelkező betétes, akinek elmagyarázzák, hogy ha sokat ugrálsz, azt is lenyeljük! Azt hogyan magyarázzák meg, hogy egy fillér önerő nélkül lehetett vinni az autót részletre? Csak nem az van, hogy mégis csak tudták előre, hogy folyamatosan fog emelkedni a CHF árfolyama? Amennyiben igen, kik tudták? Mennyi ügynöki díjat fizettek ki az üzlet felfuttatásának érdekében?
korona
2011. szeptember 28. 19:14
A bankok feladata, hogy kölcsönt adjanak. Ezért létesültek. A becsületes bank csak olyan kliensnek ad kölcsönt, amelyik garantáltan, határos időn belül vissza tudja fizetni a kölcsönt. A kamat a kölcsön ára, mert mindennek ára van. A kamatnak nem szabadna változnia vagy csak arányosan a kölcsönt felvevő jövedelmének növekedésével. Azzal, hogy a bankok így viselkedtek, átmentek uzsorásba, saját magukat járatják le, maguk alatt vágják az ágat. A jó banknak sok a kliense, a jobbnak még több. A rossz bank hiába magyarázkodik, állít fel elméleteket, kacskaring, tekereg, érthetetlen áltanokat kezd terjeszteni, végülis átlátnak rajtuk az emberek. A rossz bank egyszerre sokat akar markolni, holott inkább többször kellene markolászni. Magyarország szegénysége miatt elkerülte a délről áramló migrációkat, és a szegénysége miatt járt jobban, mint a görögök, ahol bizony még 14. nyugdíj is és 1000 eurós minimálbér volt. Vajon mi kell egy valuta mögé, hogy erős legyen: 1.munka, 2.aranyfedezet, 3.erős és nagy hadsereg. Ha e három közül valamelyik hiányzik, akkor az illető valuta nem időtálló.
korona
2011. szeptember 28. 18:49
Elsősorban hazai bankok, hogy úgy mondjam, nincsenek is. Még az (volt) Országos Takarék Pénztár, röviden: OTP sem többségében magyar tulajdonú. A többi "magyar" bank, annyiból magyar, hogy itt is vannak fiókjaik. A bankra akkor van szükség, ha minden más megvan egy iparág beindításához, még alaptőke is, csak éppen indulási pénz nincs. Nos, ilyenkor kér az érintett bizonyos hitelt, amelyet bizony szabályos megegyezéssel kell dokumentálni. Azonban ebbe a szövegbe a "tisztelt" "hazai" bankok beleloptak és belelopnak olyan tételeket, minthogy inflációkövető kamat lesz a visszafizetés egyik pillére. Az inflációt az illető bank, ha "okos", már eleve projetként beépíti ebbe a megegyezésbe. A gyanútlan hiteligénylőnem meg sietős, nem rágcsálja meg a kapott szöveget, átfut rajta, és mindenekelőtt pénzt akar látni. Kívánsága, végülis teljesül, de a kölcsönadó bank győzelemként veszi, hogy a balek aláírta a "prodzsektet". Nyert a bank. Az idő beérleli a "gyümölcsét. A törlesztés ijesztő kamatokat produkál, amelyek geometriai ütemben nőnek, nőnek, és egyre csak nőnek. A hitelt felvevő SOHA nem fogja tudni megadni a tartozását.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!