Az Alaptörvény Asztalánál

2011. szeptember 14. 10:51

Az Alaptörvény Auktora alkothat-e olyan Alaptörvényt az Alaptörvény Asztalára, amit azután maga sem tud megváltoztatni?

2011. szeptember 14. 10:51
Majtényi László
HVG

„Akadnak még, részben a jelenre, részben pedig a jövőre vonatkozó eléggé izgi kérdések: Mintha a Nemzeti Együttműködésből a szabályozások hatályával kapcsolatos minden érzék kiveszett volna. Hogy lehet az, hogy az Alaptörvény Asztala előbb lép hatályba, mint maga az Alaptörvény?  Megterítünk a kakasleveshez, miközben a kakas még vígan kukorékol a hátsó udvarban?  

Vajon nem része-e szerves alkotmányos fejlődésünknek, hogy előbb vagy utóbb maga az Alaptörvény Asztala is az Alaptörvény részévé legyen? Akkor viszont az Alaptörvény Asztalának az üveglapján elhelyezhető-e az az Alaptörvény, amely maga is tartalmazza azt az asztalt, amelyen őt elhelyezték?

És a talán legfogósabb kérdés: Az Alaptörvény Auktora alkothat-e olyan Alaptörvényt az Alaptörvény Asztalára, amit azután maga sem tud megváltoztatni? A válaszunk, ha ismerjük a Nemzeti Együttműködést, nem lehet más, mint igenlő.

Viszont, az Alaptörvény Auktora képes lesz-e arra, hogy az általa megváltoztathatatlannak alkotott Alaptörvényt mégis megváltoztassa? Persze, hogyne lenne, nyilvánvaló, erre is képes.

Vagyis vonjuk le a következtetést: bárhogy is szeretné, ezen a világon még az Alaptörvény Auktora sem tehet meg bármit.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szempontpuska
2011. szeptember 14. 19:32
A sok komcsizás/szedszezés okán rákérdezek Majtényi milyen párttag???
várúr
2011. szeptember 14. 17:16
Majtényi bácsi, részben jelenére, részben jövőjére vonatkozó "izgi kérdés...": de nem. Magának izgi kérdést kedves felesége tegyen fel .
soelmo
2011. szeptember 14. 14:05
Utálom, amikor szándékosan szítják ezek a szép magyar nevű idegenek az antiszemitizmust!
Zokni
2011. szeptember 14. 13:28
Az ""Alaptörvény" Asztala" nevetséges és szánalmas intézmény. A szakralizálása egy olyan irománynak, melynek mindennek, CSAK szakrálisnak nem szabadna lennie. A jog ÖNMAGÁBAN lehet valaki számára eszmei "szentség" - ha az a hobbija..., de MINDEN produktuma racionális kell, hogy legyen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!