Partra szállás a Clarkon

2011. szeptember 29. 11:52

Ha kevesen azonosulnak a szakszervezetek ügyével, inkább utálni fogják a dugókat, a kényelmetlenséget.

2011. szeptember 29. 11:52
Kumin Ferenc
Kumin szerint
„Ez a szakszervezeti kör már jól láthatóan nagyon más, mint a kádári időkből visszamaradt érdekvédelmi imitáció. A fiatal vezetők új ellenállási kultúrát képviselnek, és láthatóan kedvelik a fifikás megoldásokat. Elég, ha csak az imént említett tűzcsapos magyarázatra gondolunk, de látszik, hogy az elkövetkező napokból sem fog hiányozni a ravaszság, hiszen például a Clark Ádám téren »országvédelmi futást« terveztek, amelynek keretében minden résztvevő futna egy kört a forgalmas csomópontban.

Mutatja az elszántságot, ahogy a korábbi – és a baloldal által sokat kritizált – rendőri elutasítás ellenére újra kérelmezték a részben a Clark Ádám térre tervezett, D-dayként emlegetett demonstrációt. Itt is megjelent a fifika, mivel a forgalom akadályozása a 3000 fősre tervezett eredeti kérelem szerint megállt, míg az utóbb beadott 300, illetve 500 főre vonatkozó demonstráció elvileg elfér a járdán, így ezzel az indokkal nem utasítható el. Az olvasat mégis az volt, hogy a rendőrség következetlen, egyik nap tilt, másik nap engedélyez – az egész polémia pedig jó reklámot csinált a rendezvénynek.

Kérdés persze, hogy ez a cselező harcmodor mennyire nyeri el a szélesebb közösség támogatását, illetve mennyire lehet hatásos így maga a tiltakozás. Egy demonstráció akkor üt, ha önmagában, minden trükk nélkül elemi erőt mutat. A túl sok fifika könnyen visszaüthet. A tüntetés ugyanis akkor lesz látható, érezhető, ha összezavarja, akadályozza a város életét. Ha ugyanakkor kevesen azonosulnak a szakszervezetek ügyével, vagy egyszerűen nem is értik, hogy mit akarnak elérni, inkább utálni fogják a dugókat, a kényelmetlenséget. Az elkövetkező napok tehát azt is tesztelik, hogy a hatásos demonstráció mellé társul-e sokak azonosulására alkalmas, érthető, egységes üzenet.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
várúr
2011. szeptember 29. 18:38
Nemrég menten keresztül a Clark Ádám téren. A Vársikló előtt 3-400 ember ácsorog, van egy kis színpad, egy (1) db. transzparens "Tolvaj Fidesz" felirattal, két pereces sátor. Ennyi.
peninsulavaldes
2011. szeptember 29. 17:08
Tüntessenek csak!!
Obulus
2011. szeptember 29. 17:06
" inkább utálni fogják a dugókat, a kényelmetlenséget. " Orbánékat fogják utálni, nem a dugókat.
szempontpuska
2011. szeptember 29. 16:45
Az elmúlt 5 évben a magyra lakosság eléggé hozzászokhatott a tüntetésekhez, sztrájkokhoz. BKV sztrájkok, MÁV sztrájkok, pedagógusok, iskolák, Kossuth tér, Astoria stb. Kumin, főállású ellenzékelemző megint kesztyűs kézzel írt a semmiről
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!