Esterházy a süketek között

2011. augusztus 29. 14:34

A szlovákul és magyarul is érvényes narratívát nem a politikusoknak, hanem a két nemzet történészeinek kell megalkotniuk.

2011. augusztus 29. 14:34
Demmel József
Komment.hu

„A szlovák-magyar közös múlt konfliktusai kapcsán kialakult politikai vitákat tehát elsősorban nem történelemértelmezési kísérletekként, hanem rendkívül hatékony és bármikor bevethető kommunikációs eszközként értékelhetjük, ahol tehát nem (vagy nem csak) az az érdekes, hogy az egyes szereplők mit gondolnak például éppen Esterházy Jánosról, hanem hogy mi volt a céljuk a téma diskurzusba emelésével.

Persze oka van annak, hogy a szlovák-magyar történelmi konfliktusok ilyen könnyen bevonhatók a politikai diskurzus terébe. Egyrészt ez nyilvánvalóan következik abból az alaphelyzetből, hogy évszázadok óta azonos államban élt a két nyelvi-nemzeti közösség, és ez az együtt élés 1920 után sem ért véget, hiszen Szlovákiában létrejött egy kisebbségi magyar közösség; a két nemzeti múltnak tehát kiemelkedően sok közös eleme van. Másrészt viszont annak, hogy ez olyan könnyen válhat politikai konfliktus forrásává, az az alapvető oka, hogy e közös múlt vitatott szakaszainak nem létezik még egy minimális közös értelmezése sem. A szlovákul és magyarul is egyaránt érvényes közös narratívát természetesen nem a politikusoknak, hanem a két nemzet történészeinek kell megalkotniuk. Ez pedig csak akkor lehetséges, ha megpróbáljuk megérteni, hogy mit és miért tart sérelemnek a másik fél, mit jelent számára az adott esemény. Hiszen egy olyan vita, amely során nem akarjuk megérteni a másik felet, ahol nem a konszenzus, hanem a másik legyőzése és visszavonulásra késztetése a cél, nem más, mint a süketek párbeszéde.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pityesz74
2011. augusztus 29. 22:20
A kecskepásztor Tóthokkal nem a megbékélést kell erőltetni, mert teljesen felesleges. Annyira nyeregben érzik magukat hogy direkt provokálják a Magyart hétről hétre. Én a helyükben nem tenném. Szlovákia összlakossága, amelyik echte Tóth, kb másfél, két millió. Azért ilyen arányokkal én mélyen befognám a pofámat.
maniac13
2011. augusztus 29. 21:31
Szerencsére egyáltalán nem igaz, hogy Szlovákiában nincsenek normális történészek - ez óriási elfogultság és tévedés. Ha a politikusaik meg a közvélemény eljutna odáig, mint némely történészük, már sokkal értelmesebb vitákat lehetne folytatni.
advocaat
2011. augusztus 29. 17:44
TALÁN mégis hiba volt EZEKET, pl. Tallián Miklós kollegájával együtt életben hagyni.... Ez egy ordenáré, históriailag alaptalan, abuzív zsidó cikk. Mintha tényleg lenne egy SZLOVÁK TÖRTÉNELEM, és az ő Fico-i "okos történelmük szerint" az UHORSKO nevű nagy közép-euróopai állam NEM UGYANAZ A JOGFOLYTONOS ÁLLAM LENNE 19ö20 után, Madarsko néven. Tallián pedig a Képíró -ügy után írt olyat, hogy - s ez eset jogi reparációját illetően még nem futottunk ki határidőből, - az öreg csendőr-jogászt ERKÖLCSILEG VÉGTELENÜL BEMOCSKOLJA. Nemzeti ügyvédségünk doyenje, Dr. Zétényi Zsolt elvi támogatása kellene, oszt TALJÁN megtanulná, hogy "inkább nézem az abonyi kettőt, mint Mailandban azt a harminckettőt".....
gyumadar
2011. augusztus 29. 17:17
Min kell a történészeknek vitatkozn? Szlovákia történelme egy összehajtott késsé szaros rötyópapiron elfér. Az un I. Szlovák köztársaság Hitler bábállama volt , igazából nem volt független állam. A II.Szlovák Köztársaság a történelemben annyit tett , hogy belépett a junijóba , majd a junijó bevezette nákuk az ojrót. Minden szlovák állampolgár magyar állampolgár is csak még nem tudnak róla vagy nem merik kérni az aktust.......
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!