Befutók az űrben

2011. augusztus 02. 12:02

Kína az űrkutatás fellendítésében látja világhatalmi státuszának egyik zálogát.

2011. augusztus 02. 12:02
Palugyai István
NOL

„Ahogy a világ sem kétpólusú többé, az űrkutatás sem csak az amerikaiak és a szovjethatalomból kikászálódott oroszok játszótere már. Sőt jelenleg úgy tűnik, mintha az amerikaiak az oroszokra lennének utalva, hiszen űrhajósaikat momentán csupán orosz űrhajókkal tudják a nemzetközi űrállomásra juttatni. Tévedés lenne azonban azt hinni, hogy az amerikaiak lemaradtak volna az űrtechnológiában. A mostani helyzet inkább egyfajta időzítési zavar, lépésváltási bénázás, egyfajta pénzügyi és politikai huzavona eredménye, az amerikai űrkutatás – amibe most már az új űrsiklókkal kapcsolatos magánkezdeményezéseket is beleszámíthatjuk – technológiai fejlettség tekintetében most is vezeti a mezőnyt.

Az oroszok persze tesznek időnként bombasztikus kijelentéseket – mint amikor Putyin kormányfő a bolygóközi utazások számára kifejlesztendő nukleáris hajtóműről beszélt –, s ott vannak az amerikaiak nyomában, de igazán új fejlesztésekkel mostanában nem rukkoltak ki. Kínával viszont ma már nemcsak a világgazdaságban kell számolni, az egyre izmosodó ázsiai óriás is az űrkutatás fellendítésében látja világhatalmi státuszának egyik zálogát. Az ezredforduló óta kész saját űrhajójuk, elindultak az első tajkonauták, űrszondákkal feltérképezték a Földet, és Pekingben már megcélozták a Marsot is. De az európaiak is ott vannak még az élmezőnyben. Eddig két, ember nélküli teherűrhajót lőttek fel a nemzetközi űrállomásra, a bolygókutatásban számos önálló program fut, és az Európai Űrügynökség 2020 körül – hogy a sárga csillagos gyűrűs kék lobogó se hiányozzon égi kísérőnkről – még embert is szeretne küldeni a Holdra.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2011. augusztus 03. 08:58
Érdekes dolog a technika. Különösebb jóstehetség nélkül megmondható, hogy 40 év múlva vezető nélküli autók lesznek, és senki nem fog kézzel (vagy billentyűzettel) írni, ehelyett mindenki intelligens diktafonba mondja a szövegét, ami azt egyből digitalizálja. Mindez igazából jelen van, csak még nem elég megbízható. Ellenben hogy lesz-e gazdaságos fúziós energiatermelés, azt egyedül a Jóisten tudja, pedig már 60 éve agyalnak rajta. Ami a világűrt illeti, talán a napenergiát lehet pár évtizeden belül gazdaságoan lehozni, de ez is a Jóisten titka.
Honfi-fi
2011. augusztus 03. 05:34
A legújabb felfedezés!!!!!!!!!! VÍZ A MARSON http://www.damnlol.com/pics/524/1d035c7fb78f9d0e2477c72c75788281.jpg
bmucsai
2011. augusztus 02. 14:58
Az "emberes" utazásoknak jó hosszú ideig vége szakad. Sokkal drágább mint a robotos űrutazás és nem jár annyi előnnyel hogy megérje. A robotok ember nélkül is képesek elvégezni a feladatokat. Emberek akkor mennek a marsra, ha a robotok felépítették a bázist, ahol lakni fognak. Még nem látszik, mi az az érték, ami miatt a marson, vagy a holdon kéne tartózkodni. A Mars terraformálása mondjuk megérné.
Honfi-fi
2011. augusztus 02. 12:29
Persze, az megint csak az én privát rossz indulatú magánvéleményem, hogy itt nem csak az űrpionírok romantikus felfedező utacskáiról van szó. A már rendesen lerabolt földi nyersanyag készletek helyett új lelőhelyekre lesz szükség az elkövetkezendő 30-50 éven belül. És itt nem a kőolaj, vagy földgáz tartalékkokról van szó. Aki bele akar mélyedni, nézzen uána, meddig elegendőek a foszfor készletek például, ami nélküközhetetlen anyaga számos ipari termelésnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!