A szakmunkásképzésről

2011. augusztus 19. 17:01

Iskoláinkból nem kerül ki a tisztességes, becsületes földműves, kézműves fiatalokból álló réteg.

2011. augusztus 19. 17:01
Böjte Csaba
Mindennapi

„A Szent Ferenc Alapítvány gyermekneveléssel foglalkozik, a bajban lévő családoktól átvállaljuk az apai, anyai funkciókat részben vagy egészen, ezért a gyerekek tőlünk járnak iskolába. A fiatalok nevelésére vállalkozó családanyáink, nevelőink nagyon nehéz helyzetbe kerültek az utóbbi években amiatt, hogy megmérettetés nélkül mindenki megy a nyolc osztály elvégzése után líceumba. A nevelők feladata, ezeket a fiatalokat nap mind nap felkészíteni a hihetetlenül szerteágazó elméleti tananyag elsajátítására, és mivel ez több gyereknél nem lehetséges, ezért gyakori a kudarcélmény.

Nekem komoly erkölcsi kételyeim is vannak, mert akaratunk ellenére egy olyan rendszert szolgálunk ki, mely népünket felmorzsolja. Egyszerűen iskoláinkból nem kerül ki a tisztességes, becsületes földműves, kézműves fiatalokból álló réteg. Aki ismeri az erdélyi magyarság múltját, az tudja, hogy az elmúlt rendszerekben a magyar mesterember becsülete, tisztességes kétkezi munkája jelentette népünk gerincét. A tisztességes iparosok, a földet, állatállományt szerető gazdálkodók, az erdőt, a fát ismerő mesteremberek voltak azok, akik megbecsülést, anyagi jólétet teremtettek mindannyiunknak, az ők értékteremtő munkájuk tartotta el az iskolákat fenntartó államot is. Megmaradásunk szempontjából is tudni kell, hogy leginkább ebből a rétegből kerültek ki az egészséges, sokgyerekes családok.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marós
2011. augusztus 20. 07:46
A többgenerációs együttélés volt a falusi emberek "szakmunkás" képzése. Az elődöktől tanulta mindenki a "szakmát", amiben a helyi sajátosságok, és a mikró klima ismerete is benne volt, amit semilyen egyetemi, vagy szakmunkásképző oktatás nem tud adni. Nagyapám a kisbirtokos parasztember 1,5 hold szőlőjén olyan bort termelt, amire minden szakember azt mondta, hogy ilyen bort még nem ívott. Ő volt az utolsó azon a vidéken, akit a tsz nem kebelezett be, mióta ez égi szőlőhegyeken oltja a vesszőket, azóta olyan bor nincs a földön, mint ami az ő pincéjében érlelődött, pedig mezőgazdasági technikumot, és keszthelyi akadémiát végzett, de városi unokája viszi tovább a szakmát.
trendo
2011. augusztus 20. 04:44
Momentán, ha most lenne beiskolázandó gyerekem, biztos, hogy vízvezeték-szerelőnek adnám. És ha lenne benne annyi tehetség, hogy megtanulna mondjuk olaszul, csak Velence-Firenze ódon palotáiból főúri módon megélne. :)
kulalak
2011. augusztus 20. 01:42
Ami elkepeszto, hogy ezt nem is nekunk irta. Volt ilyen regen, hogy Kolping szervezet hasonlo kuldetessel, Isten aldasa legyen rajtuk is. Kedves kollégák, mi nem tudjuk a tanügyi politikát megváltoztatni, de minden házvezetőt, nevelőt szeretettel kérek, hogy kisebb testvéri alázattal kísérje figyelemmel gyermekeink szellemi, lelki fejlődését. Segítsük a ránk bízott fiatalokat, ... az ilyen fiatalok számára szakmunkásképzőt kell felkínálnunk. ... Ezen az úton akkor is el kell indulnunk, ha az állami oktatás ebben nekünk jelenleg még nem partner.
abraka
2011. augusztus 19. 20:10
Bár az írás Erdélyről szól, tökéletesen igaz itthon is. Naponta látom, hogy műszakilag unintelligens fiatalok próbálnak olyan állásokat betölteni, amihez tulajdonképpen a felsőfokú valamilyen iskolai végzettségük megvan, csak a képzettségük az egyenlő a nullával. Ezért a többségük feladja, kidől, besokall. A gazdaságot meglódítani és a beruházásokat idecsalogatni csak nagyon magas színvonalü szakirányú képzéssel, azaz fiatal, profi szakmunkásokkal lehet. Csak el ne késsünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!