Nincs már új és régi Európa

2011. június 27. 20:42

Magyarország elbüszkélkedhet azzal, hogy elérte az elnöksége elején kitűzött célok nagy részét.

2011. június 27. 20:42
Laurent Wauquiez
HVG

Magyarország elbüszkélkedhet azzal, hogy elérte az elnöksége elején kitűzött célok nagy részét. A Franciaország számára fontos gazdasági kormányzás konszolidációja a magyar elnökség műve. Míg a stabilitási paktumot megreformáló szöveget a következő napokban kellene elfogadni, mindeközben fel kell mérnünk azt az óriási haladást, amelyet alig 6 hónap alatt sikerült elérni. A magyar elnökség határozott cselekvésének köszönhetően összehangolt kezdeti választ talált a romák helyzetére.

E sikert Magyarország nagyon komoly előkészületnek, és legfőképpen kollégám, Győri Enikő tevékenységének köszönheti. Megszokott kapcsolatban lévén az Európai Parlamenttel, ahol hosszú ideig dolgozott, csodát művelt az elnökség Brüsszelben, Luxemburgban vagy akár itt, Gödöllőn tartott, hosszú európai ülésein. Állandó kapcsolatban voltunk az elnökség alatt. Ugyanahhoz a fiatal politikusgenerációhoz tartozunk, akik számára Európa »heves szükséglet«: egy specifikus identitásba ágyazott merész építmény, amely képes a honfitársaink által elvárt konkrét válaszokat adni napjaink kihívásaira.

Számomra ez az elnökség egy olyan ügyre koncentrált, amin igen sokat dolgoztunk Enikővel együtt: Horvátország EU-csatlakozása. Olyan előrelépésről van szó, amelynek szerencsés kimenetelére méltán büszke lehet egész Magyarország. Szerintem e tárgyalás példaértékű. Egy olyan ország erőfeszítéseit jutalmazza, amelynek tervezett csatlakozását az európai családhoz senki sem vitatta. A magyarok a franciákkal együtt igényelték Horvátország csatlakozását, és örömmel fogadják az Európai Unióban 2013. július 1-jén. De ez a Horvátország tervezett EU-csatlakozásáról szóló elvi megállapodás nem volt kész tény. Meg kellett bizonyosodni afelől, hogy a jelölt állam végrehajtja a reformokat és továbbviszi azokat a csatlakozásáig. Ez volt a célja a Franciaország és Magyarország által javasolt nyomonkövetési mechanizmusnak, amelyet el is fogadott Horvátország, mivel hosszú távon szeretné bizonyítani komolyságát.

Ugyanez a megoldás kell, hogy vezessen bennünket a többi csatlakozásra jelölt nyugat-balkáni ország esetében, amelyeknek európai elkötelezettsége vitathatatlan. A csatlakozási tárgyalásoknak szigorúaknak kell lenniük, előre tervezett időpontok nélkül, tekintettel az unió befogadási képességeire. A korrupció elleni harc vagy a jogállam megszilárdítása időt és folyamatos erőfeszítéseket igényel. Jogos felkérni a jelölt államokat a hosszantartó elkötelezettségre. Ezt az üzenetet kell közvetítenünk, főleg Szerbia irányába, amely fontos lépést tett Európa felé Ratko Mladics elfogásával. A szomszédos Magyarország mindenkinél jobban ismeri ezt az országot. Szakértelme hasznos lesz egész Európa számára, annak bizonyítékaként, hogy elnökségének befejeződése nem jelenti azt, hogy elhagyja az európai döntési folyamat csúcsán kivívott helyét.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kedves Robi
2011. június 28. 07:11
Lényegtelen, Györi Enikő cimborája írt neki egy magasztaló cikket, hurrá! Mondjuk annál jobb, mint amikor a libsitz szélbal uszítja ránk a kohn-bandita söpredéket!
OrangeOrder
2011. június 27. 22:53
Érdekes, már-már gyanúsan kedves. Meg hát azért lássuk be: az EU jugó, Schengen keleti bővítését propagálnunk meg könnyű volt, mert emögé sokkal többeket oda lehetett állítani, mintha magunkat szerettük volna fényezni. DE ettől is volt zseniális, mert ebbe aztán nehezen köthetett volna bele bármelyik pondró. És most tips-taps, lehet végre itthon dolgozni, körbetámadás nélkül.
benőke
2011. június 27. 21:39
Micsoda mázlija volt az Eu-nak, hogy nem a szocik vezényelték le az elnökség idejét. Már biztos összeomlott volna az egész földrész. Maszop-ot meg rágja a sárga irigység!
Laibach
2011. június 27. 21:31
Sajnos ettől még gyarmat vagyunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!