Kínai vizit

2011. június 29. 12:16

Magyarország számára kézzelfogható haszonnal járt a kínai vizit. A Dalai Lámával pedig három évig az LMP kommunikál majd.

2011. június 29. 12:16
Tokár Géza
Új Szó

„A Nyugattal szemben magyaros virtussal előszeretettel fellépő Fidesz látványosan megalázkodott a nagy keleti partner előtt.

Nem mintha nem lehetett volna sejteni, milyen jelenségek kísérnek egy efféle látogatást. Két éve, Hu Csin-tao államfő pozsonyi útja a Fico-kormány ténykedésének egyik legsötétebb fejezetét hozta el: a szervezett ellentüntetők mellett megjelentek a szlovákiai rendőröket utasítgató rejtélyes kínai alakok is, a Hodža téren pedig kisebbfajta dulakodás alakult ki a demonstrálók és a karhatalom emberei között. (...)

Kínát kritizálni ellenzéki pártként Közép-Európában meglehetősen hálás dolog – következményei nincsenek, hiszen sokszor nincs is kinek megsértődnie az éles kijelentéseken, ellenben az emberi jogok védelmezőjeként lehet tetszelegni. Ezt tette pár éve a Fidesz, és hasonló álláspontot foglalt el a szlovákiai ellenzék is. Annál mulatságosabb, mikor egy ellenzéki pártból kormánypárt lesz, az elvi megfontolások helyét pedig átveszik a gyakorlati szempontok. Így történhetett meg, hogy a Fidesz vezető személyiségei száznyolcvan fokot fordítottak nézeteiken szemtől-szembe Csia-paóval. És a félreértések elkerülése végett ez egy jó dolog, hiszen Magyarország  számára kézzelfogható haszonnal járt a kínai vizit. A Dalai Lámával pedig három évig az LMP kommunikál majd.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Elmúlt Illúzió
2011. június 29. 14:40
Az Mszp most a Tibeti szélsőségesek mellé áll, ez is 180 fokos fordulat és most nem is zavarja őket a szélsőségesség. Kína jó téma. Gyurcsány idején az ilyenre azt mondtuk:[Kínai ügyre]bedobta, hogy ezen rágódjunk, hogy a gazdaságról és a politikáról elterelődjön a szó :) Ilyet még nem is hallottam mostanság.
de karatna
2011. június 29. 14:00
Tokár Géza ! Kedves Gézu! Azt írod: "Magyarország számára kézzelfogható haszonnal járt a kínai vizit. A Dalai Lámával pedig három évig az LMP kommunikál majd. " EZT HÍVNÁK NEMZETI POLITIZÁLÁSNAK! Kérdezem! Hogy lehet a magyarság érdekben koncenzusra épülő konstruktív nemzeti érdekeket szolgáló politizálást folytatni olyan emberekkel, akik felmenői generációkon keresztül nemzetellenesek, az ellenséggel kollaboráló árulók voltak és utódjaik ebben a szellemben szocializálódtak? Hogy? Sehogy!
Cavinton
2011. június 29. 13:25
Rövidlátás: az erkölcsi veszteséget (megalázkodás, 180 fokos szembefordulás) kiegyenlíti a kézzelfogható haszon. Hosszútávon nem egyenlíti ki, mert a szavahihetőség csorbulása kézzelfogható károkhoz vezet majd.
Mr Stokes
2011. június 29. 13:01
A dalai láma nincs rászorulva az LMP-re. A zöldek , LMP-ek csak nemet tudnak mondani .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!