Globális frász

2011. június 07. 11:24

Ha a szocialista kormányok nem a baráti társaságuk megerősítésén fáradoztak volna, akkor talán nem kellene annyira rettegni a bizonytalan eredetű, silány élelmiszerektől.

2011. június 07. 11:24
Vasvári Éva
MNO

„Bár a magyar szakminiszter igyekszik megnyugtatni a kedélyeket, nem tudni, mire lesz elég az erőlködése. Lehet ugyan látványos piaci uborkakóstolót rendezni, ettől azonban a tény tény marad: a fogyasztók bizalma megrendült az élelmiszer-biztonságban. Becslések szerint – a németországi járvány miatt – a hazai zöldségtermesztésben több tíz milliárd forintra is rúghat a kár, de ne legyen kétség afelől, hogy a bizalmi deficit miatt csak hosszas vajúdás árán lehet kilábalni a gödörből – új fejezetet nyitva az élelmiszer-ellenőrzésben is.

A németországi járvány azonban másra is rávilágított. Bár ez a lemez lejárt, nem árt újra feltenni. Ha Magyarországon a levitézlett szocialista kormányok nem a saját baráti társaságuk megerősítésén, hanem a magyar termelők és családi gazdaságok megszilárdításán fáradoztak volna – s olykor-olykor a honi agrárérdekekért is erőteljesebben kiálltak volna az uniós porondon –, akkor talán nem kellene annyira rettegni a bizonytalan eredetű, tízezer kilométereket utaztatott silány élelmiszerektől. Mert a magyar gazda megtermelné, ami kell. És talán meg is élne belőle. Ehelyett a multinacionális és a hazai láncokban szlovák cukrot, spanyol uborkát, görög paradicsomot és kínai fokhagymát árulnak. S ráadásként kínálják a globális frászt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
már foglalt
2011. június 07. 16:31
nem enyhén demagóg
Gyurcsány Viktor
2011. június 07. 14:10
Talán ha az Antall-kormány alatt nem verték volna szét a TSZ-eket és nem lett volna a Chilei cseresznyeimportőr Torgyán ámokfutása az első Orbán-kormány alatt, most nyereségesen termelnének a gazdák.
Kettes
2011. június 07. 12:58
A eemútnyócév a hibás, ez teljesen egyértelmű.
Honfi-fi
2011. június 07. 12:32
a levitézlett szocialista kormányok nem a saját baráti társaságuk megerősítésén, hanem a magyar termelők és családi gazdaságok megszilárdításán fáradoztak volna --------------------------------------- Jó a cikk. Annyit tennék hozzá a fentiekhez, hogy jó lenne utánaásni valahogy , hogy az elített szoci kormányok ez ügyben döntésképes funkcionáriusai, ugyan mennyi kenőpénzt, juttatást, vagy mifenét tettek zsebre , az eus gazdasági érdekköröktől, lobbiktól, hogy lepusztítság a teljes honi gazdaságot, mezőgazdaságot. Én nem hiszem, hogy csak a baráti kapcsolat elég lett volna ilyen mértékű áruláshoz és gazdasági pusztításhoz. Itt hatalmas pénzek mozgatták meg az érdekköröket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!