Fokozott sávszélesség

2011. június 29. 07:22

A mindenkori magyar kormány legfontosabb értékének az ország érdekének kell lennie. Pont.

2011. június 29. 07:22
Zord Gábor László
MNO

„A világ átalakulóban van, s a folyamatban lévő változások méreteiről ugyan csak megérzéseink lehetnek, de talán nem túlzás, ha olyan volumenű eseménysort képzelünk magunk elé, mint a szovjet dezintegráció, még ha jellege minden bizonnyal más (lesz). Ebben a helyzetben, az elmúlt két évtizedben lezajlott szabadrablástól és dzsentris tékozlástól legyengítetten egyszerűen nem engedhetünk meg magunknak semmiféle nyílt konfrontációt, ami a világszínpadot illeti. Ezt márpedig csak úgy kerülhetjük el, ha mindenkivel beszélő viszonyban vagyunk, mi több, forszírozzuk is az eszmecserét, lehetőleg azt a diplomáciai-politikai-gazdasági nyelvet használva, ami az adott félnek ínyére van. Igaz, hogy sok pofont kapott az ország és kormánya az európai uniós elnökség alkalmából, ám ha van tanulsága az elmúlt fél évnek a jövőre nézve, akkor az az, hogy a fokozott kommunikációs intenzitás a nemzeti érdekérvényesítés lehetőségének új dimenzióit is megnyitja.

Bár uniós elnökök jó, ha 15 év múlva lehetünk újra, semmi sem áll útjában annak, hogy fenntartsuk ezt a megnövekedett »diplomáciai sávszélességet« a szükséges anyagi és intellektuális erőforrások folyamatos és fokozott biztosításával. A globális változásban rejlő veszélyeknek és kihívásoknak – természetesen az ország kézzel fogható megerősítésén túl, amely létkérdés – az időben szerzett információ az egyetlen ellenszere. Ami pedig az értékek és érdekek látszólagos ellentmondását (vagy jobban mondva tudatos szembeállítását) illeti, azt nem szabad elfelejteni, hogy a mindenkori magyar kormány legfontosabb értékének az ország érdekének kell lennie. Pont.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!