Szemben önmagukkal

2011. május 30. 13:46

Az egészségügyben és a kultúrában alig egy év alatt az is romba dőlt, ami a kormányváltás idején még működött.

2011. május 30. 13:46
Mészáros Tamás
168 Óra

„Soltész Miklós és Demeter Ervin képviselő urak is megúszták, hogy face to face szembenézzenek önmagukkal, amint egy 2006 őszén készült felvételen dúlt hangú filippikában tiltakoznak, amiért a Gyurcsány-kormány megvonná a korkedvezményes nyugdíjaztatás lehetőségét, illetve szigorítana a rokkantsági ellátás feltételein. A most előkerült és az interneten megtekinthető egykori sajtótájékoztató lényegi részlete azért döbbenetes, mert a Fidesz hangadói a kifogásolt törvénytervezetről szólva, akkor és ott empatikus ihletettséggel védelmezték a kisemmizéssel fenyegetett munkavállalók szakmai egzisztenciáját és emberi méltóságát. Holott a támadott indítvány – ellentétben a Lázár János által most benyújtottal – nem szándékozott visszamenőleges hatállyal elvenni már szerzett jogokat. Mindazonáltal Demeter Ervin ékesszólóan ecsetelte, micsoda tűrhetetlen merénylet készül mások mellett a rend áldozatos őrei és az életüket kockáztató tűzoltók ellen. A mából visszatekintve erre az annak idején emelkedett ellenzéki felháborodásra, bizony hatalmába kerít a politikai tragikomédia kétes élménye.

Mert a kétségbeejtő mai Fidesz-retorika kérlelhetetlenül rávilágít az ebben a témában öt évvel ezelőtt előadott szónoklatok cinizmusára is. Orbánék akkor csak azért támadták a kormányt, mert az beleillett frontális offenzívájukba, de a hatalom birtokában már az elvek és eszmények látszatára sem adnak. Az ominózus híradóanyag felbukkanása után Demeternek természetesen esze ágában sincs hamut szórni a fejére; csak annyit »üzen« pártja és a maga látványos pálfordulásáról, hogy 2006-hoz viszonyítva, a gazdaság jelenlegi helyzetében nincsen fedezete a korkedvezményes nyugdíjnak. Ami ebben az összehasonlításban egyszerűen hazugság: annak idején sem volt rózsásabb a helyzet, Gyurcsánynak haladéktalanul meg kellett kezdenie az unió által elvárt konvergenciaprogram végrehajtását. Azt a hasonló nagyságrendű restrikciót, amelyet ma ugyan Széll Kálmán tervnek hívnak, de bárhogy tagadja Orbán, bizony nem más, mint kemény megszorító csomag.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2011. június 01. 07:26
" 168 Óra Mészáros Tamás: Szemben önmagukkal" Alcím: Még szerencse, hogy a lakásból el lopott tárgyak nem sípoltak mint a Settenkedő téliszalámija a pénztárnál.
Skorzeny
2011. május 31. 08:57
"annak idején sem volt rózsásabb a helyzet, Gyurcsánynak haladéktalanul meg kellett kezdenie az unió által elvárt konvergenciaprogram végrehajtását". Itt van a kutya elásva gonosz, "kóros tudati állapotú" Mészáros. A szolgalelkűségnek legyen már végre vége!
Julio Salazar
2011. május 31. 08:55
Savanyú a szőlő elvtárs ?! Jó kis lap az a 168 Tóra , neked meg a fajtádnak való. Miért nem írsz inkább valami szakácskönyvet ?
facit
2011. május 31. 08:21
Szemben önmagunkkal, így szól a farizeus cím, amely természetesen a szerzőre nem vonatkozik . Értsd Ő semmilyen körülmények közt nem néz tükörbe, vagy ha mégis mást lát benne, mint ami............... "Orbánék akkor csak azért támadták a kormányt, mert az beleillett frontális offenzívájukba" írja és észre sem veszi, hogy ugyanazt teszik,---> frontálisan támadják az Orbán kormány minden intézkedését,-- savanyú a szőlő akkor is, ha szükséges, vagy jó intézkedésről van szó. Elkeserítően egyoldalúak és buták ezek a szabad madarak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!