In God We Trust

2011. május 09. 19:55

A „nyugati civilizációnak” lassan észre kell vennie, hogy a pusztán gazdasági érdekekre és nem értékekre épített Európa nem lesz képes egységét megőrizni és a jövő kihívásaival megbirkózni.

2011. május 09. 19:55

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának Nagytanácsa ez év márciusában megváltoztatva első fokon hozott határozatát úgy döntött, az olasz oktatási intézményekben kifüggesztett feszületek nem sértik a vallásszabadságot, illetve az oktatási jogokat. A pert Soile Lautsi olasz-finn kettős állampolgár - aki meggyőződésből szekuláris szellemben kívánta gyermekeit nevelni - indította Strasbourgban, miután kimerített minden fellebbviteli lehetőséget hazájában. Az olasz bíróságok ítéleteikben amellett érveltek, hogy a kereszt az olasz identitást és polgári értékeket hivatott megjeleníteni, vagyis mint az állam jelképe nem sérthet alapvető jogokat, és nem lehet ellentétes az állami semlegesség elvével. A strasbourgi másodfokú ítéletet egyértelmű sikerként könyvelte el több állami vezető és a katolikus egyház is; valóban immár jó eséllyel reménykedhetünk abban, hogy amennyiben egy állampolgár netalán azzal fordulna a bírósághoz, hogy a kórházi ágyak szélén elhelyezett Biblia sérti a vallásszabadság jogát és a szekularizációt, nem feltétlenül kellene a széfek mélyére rejtenünk. (...)

A Berlusconi vezette Szabadság Párt egyik tagja az ítélet meghozatala után a következőket mondta: »A feszület a szeretet, szelídség és a béke szimbóluma.« Nos, ha nem is feltételezhetjük, hogy mindenki egyetért a fenti állítással, annyi bizonyos: Európa kultúrájának és történelmének a kereszténység szerves része, az »európai identitásunk" alapja. A falra akasztott feszület Olaszország tantermeiben, az Egyesült Államok bankjegyein olvasható »In God We Trust« jelszó, illetve Isten vagy a kereszténység megemlítése Magyarország Alaptörvényében éppen ezért nemcsak egy vallás szimbóluma, hanem hagyomány és kultúra is. Nem kényszerítenek senkit, és nem fogalmaznak meg egyetlen állampolgár tekintetében sem kötelező előírást, magatartási formát. A vallásszabadság joga, az állam és egyház szétválasztásának elve mind hazánkban, mind az Uniós tagállamokban biztosított. A »nyugati civilizációnak« lassan észre kell vennie, hogy a pusztán gazdasági érdekekre és nem értékekre épített Európa nem lesz képes egységét megőrizni és a jövő kihívásaival megbirkózni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2011. május 10. 01:48
"az állam és egyház szétválasztásának elve mind hazánkban, mind az Uniós tagállamokban biztosított." Akkor miért az állam pénzeli az egyházakat az adófizetők pénzéből? Kik vásárolhatnak és használhatnak adómentesen luxusautókat Magyarországon. Politikusok közpénzből és egyházi személyek. Az állampolgár meg kétszer, két és félszer annyit fizetnek egy ugyanolyan autókért és az üzemanyagért mint pl. az Amerikai Egyesült Államokban a magyar állam pénzéhsége miatt. Nem tisztességes, s nem közteherviselés. Az egyházaknak nem adómentesség kellene, ha nem adófizetési kötelezettség, mint ahogy mindenki másnak is.
Akitlosz
2011. május 10. 01:43
"Európa nem lesz képes egységét megőrizni" Európa nem egységes és soha nem is volt az, így nincs mit megőrizni.
crm114
2011. május 09. 22:27
"A „nyugati civilizációnak” lassan észre kell vennie, hogy a pusztán gazdasági érdekekre és nem értékekre épített Európa nem lesz képes egységét megőrizni és a jövő kihívásaival megbirkózni." A "nyugati civilizáció" fogalom leginkább egy amerikai külpol. érdekeket szolgáló fikció. Éppoly kevéssé létezik a "nyugati civilizáció" abban a formában, ahogy ezt érteni szokták (ti. EU15+USA+Izrael), mint ahogy egyébként "Európa" sem létezik. Mivel "Európa" nem létezik (csak Európa, az viszont egy földrész), ezért "Európa" nem fog kihívásokkal birkózni. Van persze egy olyan, hogy EU, ez kihívásokkal is birkózik, mivel alapvetően gazdasági tömörülés. Szóval "gazdasági érdekekre és nem értékekre épül". Pont ettől látja el (elvileg) hatékonyan a gazdasági szerepét. És feltehetően minél kevésbé gazdasági jellegű, annál kevésbé lesz hatékony gazdasági téren, vagyis a fordítottja hihetőbb annak, amit a szerző állít. A meglehetősen különös érdek/érték különbségtétel filozófiai finomságaiba már ne is menjünk bele.
Öreg
2011. május 09. 20:22
Az elemzés tökéletesen helytálló ! Akitől elveszik az értékeit, az nem fogja védeni mások érdekeit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!