„A Fidesz a mandátumát a félelem mérgező kútjába mártja”

2011. május 22. 14:09

Orbán Viktor olyan vezetőnek látszik, akit túlzottan rabul ejtett az olcsó populizmus. Interjú.

2011. május 22. 14:09
Poul Nyrup Rasmussen
NOL

 „- Ön az irányítója annak a baloldali összeesküvésnek, amely minden erővel a magyarok »demokratikus meggyőződését« igyekszik megkérdőjelezni? Orbán Viktor kormányfő ugyanis – például a médiatörvény kapcsán – azt állította: ő védte meg az országot a nemtelen támadásoktól.

 – Orbán úr szóhasználata meglehetősen jellemző. Nincs semmiféle összeesküvés. Mi azokat az értékeket óvjuk, amelyek Magyarországot szabad országgá teszik. A magyar állampolgárok ezzel pontosan tisztában vannak, ahogyan tisztában vannak a szabad és független média értékével is. Miközben Orbán Viktor arról beszél, hogy ő az aki megvédi az országot, eközben épp ő az, aki támadja. A médiatörvény is egy a Fidesz azon kísérletei közül, amelyek a magyar jogrend meggyengítését igyekeznek elérni. A nemrégiben elfogadott új Alkotmány is komolyan befolyásolja a demokratikus intézmények jövőjét Magyarországon. Ennek még nagyon súlyos következményei lesznek az ország jövőjét illetően. Az új alaptörvény nem egy széles politikai konszenzus, nem egy demokratikus vita eredménye, hiszen azt egyedül a kormánypártok fogadták el.(...)

 – Európai politikusként mit lát Orbán Viktor legnagyobb hibájának?

 – Az Európai Unió soros elnöke jelenleg Magyarország. Most még egyértelműbb kellene, hogy legyen: Magyarország egyike annak a huszonhét tagállamnak, amely azért működik együtt, hogy közös érdekeit minél jobban érvényesíthesse. Annak is egyértelműnek kellene lennie, hogy minden tagállam erejét épp az uniós tagság növeli meg. Orbán Viktor olyan vezetőnek látszik, akit túlzottan rabul ejtett az olcsó populizmus. A valódi vezetőknek van stratégiai elképzelésük. Úgy látszik, hogy ő csak a rövid távú érdekekre koncentrál. Talán ez magyarázza a róla kialakult képet Magyarországon és Európában egyaránt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2011. május 23. 13:17
Nincs semmiféle összeesküvés - hazudta Poul Nyrup Rasmussen.
pascal
2011. május 23. 10:35
"„A Fidesz a mandátumát a félelem mérgező kútjába mártja”" Köszönöm mindenkinek aki megpróbált magyarázatot adni a fenti mondatra. Volt köztük nemkevés szellemes. De továbbra is az a gondom, hogy ha egy sajtócikk "vezérmondata" nem érthető közepes IQ-val, akkor biztos, hogy nem az olvasóban van a hiba. Ha ilyen mondatokra vágyom, akkor veszek egy rejtvényújságot, majd (lexikonok, internet, a témában nagynevű egyetemi tanárok, pszichiáterek segítségével) megfejtem. A megfejtést beküldöm a szerkesztőségbe és várom, hogy megnyertem-e a rendkívűl vonzó, nagyvonalú fődíjat.
Vizigót
2011. május 23. 09:12
Jól van balfaszkám, már rég pofáztál rólunk, de most ezt ezzel a szarral simán bepótoltad. Esetleg fellépsz ezzel valamelyik Maszop-dzsemborin? Javaslom a közös szereplést Attilával, két ekkora kontraszelektált barom jól mutatna együtt a színpadon. Idióta, az új magyar Alkotmány vitájáról a szocik önként maradtak távol, nem fért bele az elcseszett fejükbe, hogy a többség nem köteles elfogadni az ő feltételeiket.
nyoooc
2011. május 23. 08:37
"Míg a Fidesz a mandátumát a félelem mérgező kútjába mártja, addig az MSZP a tisztességre, a társadalmi integrációra és a reményre építi az üzeneteit." MSZP és tisztesség? Helyette: MSZP és korrupció, MSZP és trükkök, MSZP és hazugságok. MSZP és társadalmi integráció? Helyette: MSZP és tömeges elszegényedés, MSZP és az állam eladósodása, MSZP és a szélsőséges eszmék térnyerése. MSZP és remény? Helyette: MSZP és kilátástalanság, MSZP és harc a hit ellen, MSZP. Európa tényleg veszélyben van. Az európai szocialisták csak hatalmi érdekekben, mindenféle értékektől mentesen politizálnak. Az idézett mondat első fele meg egy értelmetlen képzavar.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!