Pápa a liberalizmus ellen

2011. április 29. 10:33

XIII. Leó pápa Rerum novarum kezdetű híres enciklikája az újkori kapitalizmus kritikájának alapvető dokumentuma.

2011. április 29. 10:33

„XIII. Leó pápa 1891. május 15-én tette közzé Rerum novarum kezdetű híres enciklikáját, melyet a katolicizmus »közéleti kiáltványaként« tartanak számon azóta. A körlevél az újkori kapitalizmus kritikájának alapvető dokumentuma. Korát messze megelőző szemlélettel és tartalommal fejtette ki álláspontját a társadalmi igazságosságról, különösen az ipari forradalom okozta és a nemzetközi munkásmozgalom kialakulását kísérő problémákkal kapcsolatban.

Bár kora konzervatív katolikusai túlzottan haladónak tartották az enciklikát és nem örültek neki, XIII. Leó kijelentette: »a hallgatás kötelességünk megsértése lenne.«

XIII. Leó pápa kora legsúlyosabb szociális problémájával, a munkáskérdéssel kapcsolatban világosan látta, hogy az egyház közreműködése nélkül ezt nem lehet megoldani. »Ha a keresztény erkölcs hiánytalanul érvényesülne, spontán módon megteremtené, legalábbis részlegesen, a jólétet a külső dolgokban is, mivel megnyerné, minden javak kútfejének, Istennek a tetszését, korlátok közé szorítaná az élet kettős veszedelmét, a telhetetlen bírvágyat és az élvezetek hajszolását, amelyek az embert még nagy bőségben is boldogtalanná teszik. Minden baj gyökere a pénz utáni sóvárgás.« (RN 13,23)

XIII. Leó későbbi utóda, XI. Pius pápa a körlevél 40. évfordulójára kiadott enciklikában 1931-ben ezt írja elődjéről: »Bátran támadta és felborította a liberalizmus bálványait, semmibe vette megcsontosult előítéleteit, és megelőzte korát. Megkérdőjelezte a liberalizmusnak az állam beavatkozását akadályozó nézeteit és a népeket ösztönözte az elkötelezett szociális politika sürgetésére. Körlevele fényében egy új katolikus társadalomtudomány született.«(Quadragesimo anno 14,28)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vendéen
2011. május 02. 11:35
A Rerum novarum mint kapitalizmusellenes enciklika? Ez vicces mítosz, a Farkas Péter által idézett részek is éppenhogy a kapitalizmuspártiságát mutatják, sőt a katkó egyház társadalmi tanítását összefoglaló tanulmányok (a hivatalosak is) éppen azt vetik a szemére, hogy a RN túlságosan is elfogadta kora kapitalista viszonyait. Farkas Péter mellélőtt.
Akitlosz
2011. április 29. 16:22
"XIII. Leó pápa kora legsúlyosabb szociális problémájával, a munkáskérdéssel kapcsolatban világosan látta, hogy az egyház közreműködése nélkül ezt nem lehet megoldani." Ezt nem látta, hanem akarta, szerette volna. Bármit meg lehet oldani annak az egyháznak a közreműködése nélkül is. "Minden baj gyökere a pénz utáni sóvárgás." Ő és egyháza már csak tudják. Nem isten fizeti meg a bazilikák, ezüst gyertyatartók költségeit, hanem az egyháznak adózó hívek, akik ezt nagyon hosszú ideig nem önként tették, hanem kényszerből. Kik is sóvárogtak jobban a pénz és a hatalom után? Az egyháza vezetői vagy a világi emberek? Inkább azért akarnak mindenki mást lebeszélni a Földi élvezetekről, hogy azok nekik jussanak, míg a többi ember elégedjen meg a haláluk utáni túlvilági jutalmak ígéretével, viszont a pénzüket most adják oda a püspököknek, ennek az egyháznak.
liberálzöld.
2011. április 29. 15:13
"»Ha a keresztény erkölcs hiánytalanul érvényesülne, ..." Hát itt a baj! Mert nem érvényesül. Nem csak hogy a keresztények körében nem, de még az egyház legmagasabb köreinek képviselői körében sem. Tehát hibás az alaptézis, fikcióra épül az egész. Ha a Marxi elmélet által felvázolt emberi tulajdonsághalmaz hiánytalanul műköne, akkor... De nem működik, pont azért nem, amiért azt előző sem. Az emberi természetnek gyökeresen ellentmondó alapokra nem lehet társadalmat építeni. Csak erőszakkal. Erőszak és/vagy megfélemlítés eszközével. Ellenértétele pedig egy soha meg nem tapasztalható jólét ígérete. Az egyik a túlvilágon, a másik meg a távoli jövőben.
byby
2011. április 29. 13:56
"Minden baj gyökere a pénz utáni sóvárgás." Mondja ezt a pápa, aki rohadt jól keres, s többek között még a mobiljának a számláját is állja a Vatikán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!