Homo sociologicus

2011. március 04. 16:11

Nem épülhet értelmes jövő az önzésre és mások eltaposására!

2011. március 04. 16:11

Elszakadtak egymástól generációink. Az idősek többsége vagy házastársával vagy magányosan él, s nem gyermekeivel, unokáival. Sok fiatal számára akkor lesznek az idősek fontosak, amikor az unokákra kell vigyázni. Emellett itt van több mint 600 ezer fogyatékkal élő, akiknek életminősége, munkalehetőségei sok kívánnivalót hagynak maguk után, s javítani kell az érzékenységen is, amellyel a többség kezeli az ő problémáikat. Sokak számára a hajléktalanok tízezrei is csak kérincsélő mosdatlanok. Néha elszégyelljük magunkat, hogy naponta fagynak meg embertársaink. Nemhogy Krisztus vonásait nem fedezzük fel bennük, de még szegény Lázárét sem. A cigányság gondjai is előtérbe kerültek, s többségünk tudja, hogy problémáikra csak két gyógyír van, a tanulás és a munka. De oldja meg mindezt az állam! Mintha tőlünk függetlenül léteznének. A magyar társadalom szociális érzékenysége ellentmondásos. A bajban segít, egyébként hagyják őt békén, ő is elszegényedett, a gazdagok többsége pedig nem érez felelősséget a közjóért. Azt kérik, hogy csak az első milliárd megszerzésének körülményeit ne feszegessük.(...)

A szociális szakma elméletben felkészült a fiatalok fogadására. A konkrét feladatok megoldása komoly szervezést kíván, s együttműködést a civil társadalommal és a történelmi egyházakkal. A közösségi szolgálatnál végzett munka mellett fontos, hogy a középiskolában is meginduljon a kötelező erkölcstanoktatás vagy a választható hitoktatás. Itt is sok az ellenvélemény. Liberálisaink mantrázzák a nem létező értéksemlegességet. Természetesen meg kell születniük az oktatási anyagoknak, s pedagógusokat kell képezni a feladatra. Korunk válsága azonban erkölcsi, antropológiai válság.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
morfondír
2011. március 04. 21:48
Az önmegvalósítás és a szociális érzékenység évezredes dilemmája az emberiségnek. Kemény dió. Mindig lehet színére és visszájára fordítani bármelyiket. A lehetőségek és a szükség húzdmeg-ereszdmeg-je soha nem szűnik meg. Az egyensúly itt sem áll be soha. Még a dinamikus sem. Ez nem jó vagy rossz, ez így van.
Haider
2011. március 04. 18:39
Öregek, betegek: megvan a jó szándék bennük, érdemesek a szolidaritásra. Hajléktalanok, cigányok, szegények egy része: nem is akarnak igazán előbbre jutni, integrálódni, ill. nem tudnak, nem érdemesek a segítségre. Tőlük minden támogatást át kellene csoportosítani más társadalmi csoportokhoz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!