A dísz-zsidónál rosszabb szerepet nehéz elképzelni

2011. március 21. 09:22

Kettős – zsidó és magyar – identitásunk együtt létezik, állandóan e kettő között lavírozunk és ez rengeteg feszültség forrása. Interjú.

2011. március 21. 09:22

Próbáljuk elhitetni magunkkal s velünk is próbálják elhitetni, hogy demokráciában élünk, ám ez nagyon nehezen megy nekünk. Mitől van ez?

Mi magyarok évszázadok óta nagyon speciális helyzetben élünk, amelynek a lényege a demokratikus szellem hiánya, a vezetőhöz való igazodás képessége. Ez levezethető a családokon is, mert a tipikus család a társadalomnak egy jellegzetes mintája. A magyar társadalom apaképe egyértelműen összehozható Ferenc Józseffel, Horthy Miklóssal, Rákosi Mátyással, Kádár Jánossal. Ennek a mentalitásnak a lényege az, hogy az ember fogadjon szót, húzza meg magát, ne kelljen gondolkodni, ezt bízzuk másra, aki megmondja, hogy mi a jó és mi a rossz. Az én dolgom csupán annyi, hogy ezt kövessem. Nekem ezért is voltak mindig kételyeim azzal kapcsolatosan, hogy egy demokratikus berendezkedés néhány hónap alatt létrehozható. A demokráciát csak demokraták tudják működtetni, és ameddig a demokraták csekély kisebbségben vannak, addig egy demokráciának nincs igazán terepe és jövője. Még hozzátenném a felelősségvállalás hiányát, s azt is, hogy a társadalom máig sem nézett őszintén szembe a múlt kritikus korszakaival.

Most »zsidózni« fogok. Miért van az, hogy a zsidók, legalább is nálunk, hajlamosabbak a megszólalásra, a szembehelyezkedésre, netán a szerepvállalásra? A gimnáziumi osztályban ketten voltunk zsidók, s ha meg kellett kérdezni valamit a tanártól, természetes volt, s el is várták tőlünk a többiek, hogy majd valamelyikünk fog szólni.

Ennek oka a zsidók beilleszkedési törekvései és azok szükségszerű sikertelensége. Sehol másutt nem sikerült a beilleszkedés annyira, mint Magyarországon, ennek ellenére legtöbbünk azt érzi, hogy ez nem egészen sikerült. Kettős – zsidó és magyar identitásunk – együtt létezik, állandóan e kettő között lavírozunk és ez rengeteg feszültség forrása. Az, hogy az ember egész életén keresztül a kötélen táncol, valószínűleg szerepet játszhat abban, hogy jártatja a száját, ahol nem feltétlenül kellene.
 
Már beszéltünk az emberek apa utáni vágyáról, s ez némiképpen összefügg a hatalommal, amelynek természetéről nemrég írt egy cikket. Benne idézi Adler közismert teóriáját a hatalomvágy ösztönéről. Néha azt gondolom, hogy a mindenkori hatalom megszemélyesítőjénél is visszataszítóbbak azok, akik körülötte sündörögnek.

Nekem volt egy tervem, hogy megírom majd az engedelmeskedők, a szófogadók pszichológiáját is, mert a kettő együtt érdekes. Ma látjuk igazán, hogy mennyire kiszámíthatatlan az, hogy egy hatalmi pozícióban hogyan kezd valaki viselkedni. Ez a pozíció önmagában hordoz bizonyos karaktervonásokat, és hihetetlen belső erő kell ahhoz, hogy a hatalomba kerülő ember le tudja küzdeni ezeket. Meggyőződésem, hogy nincsenek korábbi jegyek, nincs az a pszichológiai kísérlet, amivel meg lehet jósolni, hogy egy adott ember hogyan fog viselkedni hatalmi pozícióban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
de karatna
2011. március 21. 17:28
Javitás: Az is nyilvánvaló, és számomra természetes is, hogy a zsidóság a megszerzett előnyök adta mozgásteret is etnikai alapon, etnocentrikus szemléletmódja által tölti meg.
sanyi baba
2011. március 21. 16:44
Amúgy tudtátok hogy a Kazár birodalom Zsidó vallású volt, és hogy a 7 törzsel együtt jött egy 8 - ik a Kabarok? De vajon kik voltak ők???? :-)
sanyi baba
2011. március 21. 16:41
De Karatna! Október56! Mint itt élő Magyar és Izraeli állampolgárságú arc mondom hogy van igazatok, de tudnotok kell hogy a Magyarországi Zsidóság helyzete többszörösen nagyon nehéz. 1. Mivel a kiegyezéskor (hogy meglegyen a történelmi Mó - n az 52 % -os magyar/nem magyar arány) a Magyar Országgyülés teljesjoú állampolgárságot adott a Zsidó (és Sváb!!!) lakosainak. Akik ezt meghálálván 30-40 év alatt magyarabb lett a magyarnál... közben pedig felépítette Budapestet is.... Ezt sehol másutt a világon nem volt addig. 2. A vesztes I. világháború után Mó - n megtalálták bünbaknak a Zsidókat. Akik kurvára nem értették hogy mi a szitú és mivel úgy gondolták hogy ők magyarok (csak nem keresztények) ezért mindent megpróbáltak (főleg maguknak) úgy magyarázni hogy az újabb és újabb megaláztatások el fognak múlni. 3. Miután elvitték a zsidók nagy részét (az én nagymamám esküvőjén 300 - an voltak a családból 1938 - ban. Ebből a családból jelen pillanatban 6 ember él a bolygón...) azt hittük hogy ennél már nem jöhet rosszabb... Ekkor jöttek a komcsik. Így a megmaradt (budapesti) zsidóság elvesztette a vallással való kapcsolatot. A jelnelegi Magyar zsidóság jelentősen istentelen. és egészen 1989 - ig úgy gondolta hogy teljesen és igazán Magyar. 4. 1989 - ben Mindennek ellenére volt egy jelentősebb kivándorlási hullám a Mo - i zsidó magyarok között (Alija). A döntő többség hazajött... Izrael ugyanis nem könnyű hely (tele van zsidókkal he he he). Teljesen más az élet, az elvárások, a gazdasági helyzet. Azóta gyakorlatilag nem történt semmi. Kivéve az utóbbi 4 - 5 évet. Tudnillik valóban kezd kialakulni egy új zsidó közélet a fővárosban. De pechetek van nem vallási alapon... (ha azon alapulna szerintem 10 éven belül lelépnénk innen) 5. Én a gondot ott látom - mint azt már számtalanszor leírtam - hogy a zsidó származású emberek félnek bevallani (nagyon sokszor még maguknak is letagadják!!!) hogy zsidók. így nem lehet kisebségként kezelni őket (volt próbálkozás, nem jött be). Pedig mivelhogy most már van Izrael állam mi pedig Zsidó származásúak vagyunk logikus lenne hogy Mó - n mi egy kisebség legyünk. csakhogy nagyon nehéz ezt beadni olyan embereknek akik azt halloták gyerekkoruk óta hogy a családjukat 60 évvel ezelőtt csak azért gyilkolták meg (nem ritkán a szomszédaik...) mert tudták róluk hogy Zsidók... Értitek?
dadi56
2011. március 21. 16:10
Nem azzal van a baj, ha valaki zsidó, hanem azokkal, akik hazudnak, lopnak, csalnak, és érdem nélkül gazdagodnak a politika révén, nem dolgoznak, csak támogatnak egy olyan bandát (nem ingyen), amelyik lerabolta az országunkat, és millíókat nyomorbadöntött.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!