Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

A szlovák-magyar együttműködés nem utópia

2011. február 21. 15:07

„A Konzervatív Intézet igazgatója, az ember, akinek tapsolt a dunaszerdahelyi futballstadion. Szlovák, aki érti a magyarokat. Az OKS parlamenti képviselője, Ondrej Dostál.”

2011. február 21. 15:07
Mit tanácsol a szlovákiak magyaroknak, kérelmezzék vagy sem a kettős állampolgárságot?

Ez az egyén szabad döntése. Én nem tanácsolnám, mert valóban komoly problémaként értékelem a kölcsönös kapcsolatok terén. Azok a szlovák állampolgárok, akik Szlovákia területén élnek, egyszeriben magyar állampolgárokká is válnának. Úgy tűnik, választójogot is kapnak majd hozzá. Abban a kritikusokkal értek egyet, hogy problémás lehet, ha ettől fogva két politikai nemzet tagjaivá válnának. A szlovákiai magyarok jelenleg a szlovák politikai nemzet és a magyar etnikai nemzet tagjai, amiben semmi kivetnivaló sincs. De abban, hogy valaki két politikai nemzet tagja legyen, ezáltal két parlamentet válasszon, ezzel kapcsolatban már vannak bizonyos aggályaim. Tekintettel arra, hogy milyen állapotban van most a szlovák - magyar viszony, nem gondolom, hogy jó vért szül egy ilyen törvény az államközi viszonyban. De határon belül, a többség és a kisebbség viszonylatában sem.

Nem tetszik az sem, ahogy a magyar kormány elfogadta ezt a törvényt. Nem egyeztetett a szomszédjaival, egyoldalú lépés volt. Olyan érzésem van, mintha ezt a törvényt azért hozták volna, hogy segítse Ficot hatalmon maradni. Hisz evidens volt, hogy a törvény megszavazása hisztérikus, túlzott reakciót vált majd ki szlovák oldalon. Ha az Orbán-kormány mindenáron ilyen jogszabályt szeretett volna hozni, nem tudom, miért nem vártak vele pár hónapot a szlovákiai választásokig. Ha valakinek ezzel szavazatokat szereztek, az az SNS és a Smer volt. Bár megértem, hogy a magyar kormány nem csak a szlovákiai helyzet alapján időzített. (...)

A szlovák- magyar együttműködés nem csak utópia?

Nem utópia, realitás. A valóság sohasem ideális. Az együttműködés már 1989 novemberétől valóság volt. Félbe maradt ugyan a nacionalista kormányzások idején, akik ellenségnek tekintették a magyarokat. Erre építették népszerűségüket a nacionalista beállítottságú szavazók között. De ezek az időszakok váltakoztak azokkal, amikor együttműködtek a magyarokkal. Az együttműködés létezik. Természetesen messze van az ideálistól, de nem utópia.

Megérdemelnék a szlovákiai magyarok a bocsánatkérést a Beneš-dekrétumokért?

Igen, megérdemelnék.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kesztió
2011. február 22. 08:03
Kedves Askeladden, 56október, Claypool és társai (a lista nem teljes). Elvakult nacionalizmusotok és nulla empátiátok milyán finoman szólva Ti nem vagytok méltók a magyar állampolgári minőségre. Szeretnélek látni titeket kisebbségi sorban élni bár néhány évet és nem nagyképűen a határ másik oldaláról osztogatni az észt – hallám, helyrebillenne-egy kicsit a döntőképességetek. Ha ti nem tartjátok szlovákiát politikai nemzetnek, hogy a fészkes fenében gondoljátok, hogy a szlovákok társnemzetként tekintsenek a magyarokra? Az agyatokra ment a revizionizmus? Írjátok le szászor, hogy NAGY-MAGYARORSZÁGOT NEM LEHET VISSZACSINÁLNI. Hátha a százegyedikre magatok is megértitek…
várúr
2011. február 21. 19:16
Kedves Dosztál, cikkeddel sok újat nem hoztál. Tót atyafiaid a világon semmiben nem egyeztettek velünk. A magyar állampolgárságról, nemzetpolitikáról Magyarországon döntenek. Ami nem érinti az itteni tótokat. A nyelvtörvényről pl. a tótok döntenek, ami érinti az ottani magyarokat. Stb.
vizipipa
2011. február 21. 18:05
Nem egy Fico, de azért a kettős mérce nem hiányzik. "Nem tetszik az sem, ahogy a magyar kormány elfogadta ezt a törvényt. Nem egyeztetett a szomszédjaival, egyoldalú lépés volt." Hogy is volt ez mondjuk a nyelvtörvényetekkel? Vagy a közigazgatási beosztások átrendezésével, amivel minden régióban kisebbséggé tettétek a magyarokat? Amíg addig sem jutsz el, hogy bagoly mondja verébnek...
Claypool
2011. február 21. 17:33
Amikor Ez a retardált félkegyelmű alkoholista Tóth , a görbelábú Ázsiai Magyarokról papol , akik csekély Európaiságukat a szláv vér bekeveredésének köszönhetik , akkor eszembe jút , hogy amikor Árpád apánk belépett ebbe az elsősorban avarok , kelták és hun leszármazottak által lakott medencébe , melynek északi és déli vidékén szlávok is éltek , még nem volt Hágai nemzetközi Bíróság. Tehát önhatalmából döntött úgy Árpád , hogy életben hagyja őket, nem nemzetközi nyomásra.Ez véleményem szerint Európaibb , mint meghunyászkodni a hódítók előtt , amiben a Tóthok mindig jeleskedtek. Iszonyatosan kellemetlen , úgy végigsétálni Pozsonyban , hogy tudják , minden történelmi emlék a miénk. Járjunk Pozsonyban, Kassán , Nagyváradon vagy Kolozsváron, kíméletlenül visszaköszön a görbelábúak hagyatéka!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!