Megélhetési álhallgatók

2011. január 06. 11:30

Jelenlétük a felsőoktatás rendszerében valószínűleg több tízmilliárdos nagyságrendű kiadást jelent az adófizető polgároknak.

2011. január 06. 11:30
„Félreértés ne essék, a felsőoktatásban tanulók nagyobb része ma is tehetséges, szorgalmas, törekvő. Írásom nem róluk szól. Viszont a komoly teljesítményre nem képes álhallgatók felfedezték maguknak a lehetőségeket, hogy jelentős kedvezményekben részesülhetnek. Minden hallgató kap utazási, nem kis részük szociális és lakhatási támogatást, a tandíjat fizetők adókedvezményt, a hallgatói igazolvánnyal pedig kedvezményesen lehet vásárolni számos helyen. Az álhallgató oszt-szoroz, és ha jól veszi igénybe a kedvezményeket, 70-80 ezer forint is összejöhet havonta.

És emellett még dolgoznak is

Állításaimat egyszerű példával bizonyítom. Köztudott, hogy évente körülbelül százezer hallgatót vesznek fel államilag támogatott vagy költségtérítéses formákra. Az intézmények nem értik azt a jelenséget, hogy a felvett és beiratkozott hallgatók tíz százaléka (országosan kb. tízezer ember) egyetlen órán és vizsgán sem jelenik meg a továbbiakban. Ha ez a tíz százalék csak a havi közlekedési támogatást veszi igénybe (kb. évi 120 ezer forint), akkor csak ez az egy tétel egymilliárd forint kárt okoz a költségvetésnek, s akkor még nem beszéltünk az esetleg igénybe vett más kedvezményekről. Az álhallgatók nagyobb része azonban nem ennyire durva módszert választ; ők a vizsgán abszolút felkészületlenül megjelenők, a tételvisszaadók, az üres tesztlapot leadók. Utóbb leginkább ők panaszkodnak a teljesíthetetlen követelményekre, a »professzori kivégzőosztagokra«. A magukra valamelyest adó intézmények egy-két év után eltanácsolják az álhallgatót, ez azonban nem zavarja őt. A következő évben vagy felvételizik ugyanoda – s kéri esetleg teljesített tárgyai elismerését –, vagy más intézményben bukkan fel, bárhol az országban. Hiszen az állami támogatás tizenkét féléven át jár, de felsőoktatási hallgató akár élete végéig lehet valaki. Eközben könnyen lehet, hogy az álhallgató teljes munkaidőben dolgozik itthon vagy külföldön – ezt az intézmények ellenőrizni nem tudják.

Hozzátehetjük, nem egy intézmény – hasonlóan több középiskolához – igyekszik megtartani az álhallgatókat, mivel utánuk is kap állami támogatást vagy tandíjat. Ekkor valamiféle hallgatólagos megállapodás alakul ki a »mi úgy csinálunk, mintha oktatnánk, ti úgy csináltok, mintha tanulnátok« jegyében. Ebből még valamiféle diploma is születhet évek múlva valahol.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rózsaszín Párduc
2011. január 06. 21:03
Pár dolgot a kollégáim meséltek: Az egyetemre bekerülők között való igaz, hogy nagyon nagy százalék nem akar tanulni, és elég nagy lyukak tátonganak a tudásán. /magán kérdés: hogy került be egyáltalán?!/ Van egy gazdag papa-mama, aki eltart, pesti lakást vett, és hogy mit csinál itt Pesten a gyerek, lazán nem érdekli őket. Addig sincs otthon, vagy nem dolgozza halálra magát szegény 80 ezerért. A ZH-k több, mint 60 %-a elégtelen. A profok nagy része kiöregedett, "nehezen mozdítható" bútordarabjai az egyetemeknek. Nagyon nehéz a helyükre lépni, még abban az esetben is, ha csak néhány órára teszik be az egyetemre a seggüket, és nem végeznek tudományos munkát, nem publikálnak.Nem baj, azért a közel fél milla minden hónapban megvan. Történelem szakon pár éve beszóltak a diákok, és kinevették az óraadót a hazug, történelmietlen tanításért. A tanárok azt mondták a sajtónak a fiatalokról: "neofasiszták". Legnagyobb kárt a Fodor-Magyar- Hiller- thriller-trió okozta az oktatásügyben.
Trükkök Százai...
2011. január 06. 17:53
"Szintetikus zanzásított áltudományokra nincs szükség..." Ezt írd le magadnak naponta tízszer,+ 3szem Rivotril.
Chanyi
2011. január 06. 16:35
Én meg idén kb. az összes spórolt pénzem egy fizetős egyetemi kurzusra költöttem, munka mellett jártam be, és a kapott szolgáltatás egyáltalán nem volt arányban a befizetett csillagászati összeggel. Nem azt mondom, hogy nem volt semmi értelme, de sokszor dühített a tanárok hozzáállása, hogy még legutolsó órán se adta vissza az elkészített leckéimet, semmi visszajelzést nem kaptam 5-10 oldalas dolgozatokra, ehelyett hosszan elmesélte, milyen érdekeset látott tegnap a színházban.
No_Sol
2011. január 06. 16:05
A hallgatók hozzáállása egy dolog, azonban az egyetemi oktatók sem nevezhetők éppen sztahanovistának. Jobbágyi Úrról és a Pázmány polgári jogi tanszékéről meg rengeteg ilyen, az egyik hozzászóló által említett történet van. Mindenki a saját háza táján tegyen rendet....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!