Felsőház: a nagy önbecsapás

2010. december 04. 10:44

A polgárok a felsőház gondolata mellett az Országgyűlés létszámának csökkentését is támogatják, ami nyilvánvaló ellentmondás.

2010. december 04. 10:44

„A polgárok a felsőház gondolata mellett az Országgyűlés létszámának csökkentését is támogatják, ami nyilvánvaló ellentmondás. Egy felsőház ugyanis - akárhogyis nézzük - százas nagyságrendben jelentene új képviselőket, sok szakértőt, apparátust, hivatali autót. Azaz költségeket és lassuló jogalkotást (a többfordulós egyeztetési kényszer miatt). Ha még ehhez a mentelmi jogot is hozzávesszük, mindent összegyűjtöttünk, amiért Magyarországon sokan nem szeretik az egykamarás Országgyűlést.(...)

az említett helyeken is emberek ülnek, akik saját maguk (vagy az általuk képviselt csoportok) számára szeretnének minél jobb pozíciót kiharcolni. Ne legyen kétségünk afelől, a pártoktól már jól ismert módon vitáznának egymással egy leendő felsőház munkavállalói és munkaadói világot reprezentáló képviselői mondjuk a gazdasági életet érintő törvényjavaslatok kapcsán. Ráadásul a politikai törésvonalak egy látszólag pártmentes közegben is azonnal megjelennének.

Nehezen tudom elképzelni, hogy mondjuk szakszervezeti vezetők lelkesedésükben felállva tapsolnák meg az alsóház jobboldali kormánytöbbsége által elfogadott javaslatokat. Amiképpen az is valószínűtlen, hogy a történelmi egyházak esetleges delegáltjai szó nélkül vennék egy majdani baloldali kormány esetleges kultúrharcos megnyilvánulásait.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
virág andrás
2010. december 05. 02:43
Jó éjszakát mindenkinek, én kidőltem.
virág andrás
2010. december 05. 01:21
Ez a lényeg, de ezt ebben a formában nehéz lesz megmagyaráznom, mivel te statikusan fogod fel az egész Szent Korona tant. Aminek a lényege pontosan a dinamizmus, a fejlődés, korszerűsödés. A Szent Korona együtt él a nemzettel és a Korona személyisége az erkölcsi rend forrása. Valószínűleg ez kicsit zavarosnak tűnik, de ha elmélyülsz benne, megérted. A Szent Korona és a Szent Korona birodalma sérthetetlen. Amit fentebb írtál, annak a valódi értelmezése nem az, hogy a Szent Korona alatt egyesítették az országot, hanem az, hogy a Szent Korona birodalma a Szent Korona országai. Ebbe is gondolj bele! A hatalom és a hatalom természete a Szent Korona erkölcsi rendjéből következik, ne a mai kategóriákban gondolkodj. A Szent Korona erkölcsi rendje mögött tulajdonképpen a magyarság ezeréves története folyamán kialakuló moralitás (egy láthatatlan alkotmány) húzódik meg és úgy manifesztálódik, hogy gyakorlatilag aktualizálod. A szolidaritás és a demokrácia (mint mai fogalmak) kezdettől fogva alapértékei a Szent Koronának, amelyek a társadalmi fejlődés különböző fokán különbözőképpen jelenik meg. Ez annyira erős és megkérdőjelezhetetlen értéke a Szent Koronának, hogy Ferenc József emiatt nem merte magát megkoronáztatni, mivel tudta, hogy megszegné. 1852-ben ellopta a koronát és amikor megkoronázták, a Szent Korona alkotmány már a 48-as alkotmány értékeit is védte! Ez példátlan a történelemben. És már más volt a nemzet jelentése, mint mondjuk a XIX.század elején. Pedig ugyanaz az alkotmány. Vagy 1920-ban, amikor a vilűghűború után egész Európa új alkotmányt írt, Horthy döbbenetes államférfiúi bölcsességgel ismerte fel, hogy a magyar nemzet jövőjét, a közjogi kibontakozást az ezeréves nemzeti erkölcsi rendre kell építeni. Ezért maradt az államforma királyság, ami azt mutatta, hogy a Szent Korona a tragédia ellenére is vezérli a nemzetet. Az államforma és a hatalmi struktúra elkülönült (negyedszer a magyar történelemben), ami nem gyengítette, hanem éppen erősítette a Szent Korona erkölcsi rendjét. A közvetlen képviselet, a kétkamarás nemzetgyűlés, a képviselők visszahívhatósága az a közjogi környezet, ami ennek stabilitását biztosítja. Ebben a rendszerben a hatalom nem különülhet el sem a Koronától, sem a nemzettől. Ha ezt a kissé zavaros fejtegetést érted, akkor közelebb jutsz ahhoz, hogy miért nem alkotmányozhat a hatalom. Az alkotmányozás a nemzet, a hatalom és a Szent Korona közösségének bázisán történhet csak. Ma ezt úgy értjük, hogy hosszas, elmélyült előkészítés, a hatalomtól független szakmai és érdekképviseleti kontroll mellett, legszélesebb körű demokratikus előkészítés és népszavazással történő szentesítés. Ez biztosítaná az 1944-ben megszakadt jogfolytonosság helyreállítását. Bocs' tudom, hogy ez nagyon zavarosnak hat, de röviden nagyon nehéz a lényeget elmagyarázni.
Senye Péter
2010. december 04. 19:22
A felsőházzal az a bajom, hogy nálunk is főleg kinevezett és nem választott tagjai lennének.
Senye Péter
2010. december 04. 19:22
A felsőházzal az a bajom, hogy nálunk is főleg kinevezett és nem választott tagjai lennének.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!