A média és a 'kötcsei doktrína'

2010. december 21. 16:11

Az MTV főműsoridős politikai-közéleti háttérműsorai novemberben hetven vendéget hívtak be a stúdióba. Ellenzéki politikus egyetlen egy sem volt közöttük.

2010. december 21. 16:11
„A választások utáni MTV hírszolgáltatásának minősége tekintetében 2010 novembere átlagos hónap, nem különbözik októbertől, augusztustól vagy júniustól. Ekkor a híradókban még föl-föltűntek a kormánnyal és a kormánypártokkal nem egy állásponton lévő pártok, szervezetek és személyek (más kérdés, hogy milyen kontextusban), a főműsoridős politikai-közéleti háttérműsorokból viszont valósággal kiciánozták őket. Az ORTT honlapján elérhetők mérési eredmények arról, hogy a főbb hírműsorokban hogyan alakult a politikai szereplők jelenléte. A híradókban a számszerűsíthető elemekben is nyomasztó a kormány és a kormánypártok túlsúlya, de a tartalmi vizsgálódás beszédesebb. (...)

A főműsoridős politikai-közéleti háttérműsorok (Az Este, a Jelfogó és a Szempont) összesen 29 novemberi adása során – striguláztam – hetven vendéget hívtak be a stúdióba. Ellenzéki politikus egyetlen egy sem volt közöttük. A hónap nagy témáiban (költségvetés, az Alkotmánybíróságot érintő alkotmánymódosítás, Költségvetési Tanács, magánnyugdíjpénztár) a kormányoldallal konfliktusban álló nem politikus aktorokat szintén nem létezőnek tekintették a köztévé szerkesztői. Mindössze két elhajlás történt: a Költségvetési Tanács és a kormány konfliktusának kezdetekor adásba kerülhetett Kopits György, egy alkalommal pedig a magánnyugdíjpénztárak képviselőjét hívták be (a kérdések persze ekkor is arra fókuszáltak, hogy nem a pénztártagok pénzéből kampányolnake véletlenül). De már az Alkotmánybíróság jelenlegi és volt elnökének, a Lázárféle alkotmánymódosítást bíráló más alkotmányjogászoknak vagy a költségvetést elemző nem kormányoldali politikusoknak vagy szakembereknek egyáltalán nem osztottak lapot.

Ebben a 70:0-ra hozott novemberi hónapban lett a köztévé alelnökéből vezérigazgató, a hírigazgatóból pedig a közmédiumok közös hírcentruma vezetői posztjának várományosa.

A gyakorlatot figyelve fikarcnyi kétség sem lehet afelől, mi célt szolgál a médiarendszer átalakítása.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MacPhisto
2010. december 22. 03:27
Jelezném, hogy aki tévét akar, az vegyen magának.
nyugalmazott tanár
2010. december 21. 21:56
"hetven vendéget hívtak be a stúdióba. Ellenzéki politikus egyetlen egy sem volt közöttük." Ez egy meghamisított statisztikainak feltüntetett adat. Egyszerűen nem felel meg a valóságnak! Tehát mindaz a következtetés és további gondolat, ami ezt akarja felhasználni premisszaként (érvként), már alapjaiban is hazug. Szóra sem érdemes.
cutcopy
2010. december 21. 21:54
"Ellenzéki politikus egyetlen egy sem volt közöttük" Tán előbb kéne valami ellenzéki politika..
HSL
2010. december 21. 19:10
A nemzet az Orbán Viktor forradalmát támogatja történelmi mértékben, tehát az ellenzék nem képviseli a nemzet akaratát, tehát egy igazi demokrata nem is engedi ezeket szóhoz jutni. Mit nem lehet ezen érteni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!