Saláta Pintér-módra - a kormány új rendőrséget épít

2010. október 31. 10:37

A rendszerváltás óta ilyen erős felhatalmazású, különleges hatáskörrel és eszközökkel belügyminiszter, de más kormánytag még nem rendelkezett.

2010. október 31. 10:37

„Nálunk nem egyszerűen az történt, hogy Pintér Sándor belügyminiszter személyében közös gazda alá kerül a hagyományos nemzetbiztonsági tevékenységek közül az alkotmányvédelem (AVH), a szakszolgálat (NSZ) a terrorelhárítás, a  belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési feladatokat ellátó szerv (a belügyminiszter szándékai szerint átalakulás előtt álló RSZVSZ) és az általános rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szerv (vagyis a hagyományos értelemben vett rendőrség), hanem kompetenciák elkülönítése helyett  éppen ellenkezőleg, elkenődnek a határok tevékenységek, felhatalmazások, eszköztárak között. Pintér előterjesztése persze nagyvonalúan elrendezi ezt a kérdést: a törvényjavaslat garanciális okokból a miniszter irányítási jogosítványai körében rendelkezik hatásköri összeütközés esetén a miniszter döntési jogköréről.


Sőt a tervezett jogszabály kiterjedt körben teszi lehetővé, hogy rendeleti úton tisztázzák a még tisztázandókat. A rendszerváltás óta ilyen erős felhatalmazású, különleges hatáskörrel, és eszközökkel – benne kiterjedt  irányítási, feladatkiszabási, ellenőrzési, számonkérési, beszámoltatási,továbbá személyügyi, illetve munkáltatói jogosítványokkal belügyminiszter, de más kormánytag még nem rendelkezett.

Az előterjesztés száznál is több paragrafusa egyúttal igencsak kényes kérdéseket érint, pl. az Európai Unió más tagállamának kijelölt, rendészeti feladatokat ellátó hatóságaival a Magyar Köztársaság területén végzett közös műveletek szabályozása, és a titkosszolgálati eszközök alkalmazásának újraszabályozása a nemzetbiztonsági szolgálatok mellett a rendőrség tekintetében is. Szóval volnának itt bizony nagy számban olyan kérdések, amelyek esetében kellő időt kéne biztosítani a jogvédő szervezetek bevonásával a különböző szakmai vitáknak, és felkészíteni a jogalkotás során a döntéshozó Országgyűlést arra, hogy egyáltalán tisztában legyen azokkal az alapkérdésekkel, amelyekben a szavazatát kérik.
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 177 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2010. november 01. 20:07
Én 2006 ősze óta nem momdtam dicséretet a rendőrségről. Most, hogy itt egyesek Pintér hatalmát cikizik, még is dicsérem a rendőrséget. mert szerintem Pintért nem a hatalma alapján kell minősiteni, hanem a rendőrség cselekedetei alapján. Ezért hagy dicsérjem: Az eddigi években a Farkasréti temető környékén nem lehetett közlekedni az október végi, november elejei napokon a nagy forgalomtól, a szabálytalanul parkoló kocsiktól, az össze-vossza özönlő gyalogosoktól. Most betarttatták a megállási tilalmat, irányitották a forgalmat, a temetőben járőröztek /a tolvajok miatt/ és elegendő rendőr volt /közterületesekkel kiegészitve/ a helyszinen. Mint adófizető -és mint segitségre szoruló ember- ezt várom. Ha a rendőrség minden területen igy fejlődik, dicsérnem kell Pintért !
maxeeking
2010. október 31. 20:18
Miért kell csodálkozni? Amikor az előző kormány -még Gyurcsánnyal az élén- kitalálta, hogy IRM lesz, akkor is hiába kiabálta az ellenzék, szakemberek hada, hogy ez így nem lesz jó, nem törvényes, nem szakszerű. Most a jelenlegi kormány ugyanazt csinálja, amit az elődje. Ez sem jó, ez sem törvényes-de ki térdekel? Az MSZP azt kapja vissza, amit ő adott korábban az ellenzékének.
sky.net
2010. október 31. 19:47
pintér egy rohadt bűnöző ... akire nem lehet hiteles rendőrséget építeni , vagy legalább javítani a hitelességét (egyébként a rendőri állomány értelmesebbje is ugyanezt mondaná ha merné vagy mondja is ) akkor is ajja bűnöző az ha szoci mondja azért hogy rohassza a fideszt meg akkor is az ha gerincesebb fidesznyik vagy akárki ... azért hogy ne rohadjon a fidesz ettől az alvilági figurától mert pintér rohasztja a fideszt ...ez van
El Topo
2010. október 31. 18:17
Én is mindig jól mulatok, mikor kibicek osztják az eszüket.:D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!