Nincs választás

2010. október 02. 15:27

Az ingatlanadó lényegi eleme azoknak a szerkezeti reformoknak, amelyek nélkül egyik országban sem lehet tartós fellendülés, felzárkózás.

2010. október 02. 15:27

„Az egykulcsos személyi jövedelemadó – noha gazdaságilag abszolút indokolt lehet – világosan a magasabb jövedelműeknek kedvez még akkor is, ha mindenki számára elérhető valamekkora minimális adómentes jövedelem. Az egykulcsos személyi jövedelemadó ráadásul nem növekvő gazdaságban csak akkor vezethető be, ha az így kieső költségvetési bevételt más adófajtából származó többletjövedelem ellensúlyozza. Mind a gazdasági hatékonyság, mind a költségvetési egyensúly követelménye, mind pedig a társadalmi igazságosság azt kívánná tehát, hogy Magyarországon az egykulcsos személyi jövedelemadót az értékalapú ingatlanadóval pontosan egy időben vezessük be.
 
Az a kormány, amelyik politikai okokból élesen elutasítja az ingatlanadót, csapdahelyzetbe kormányozza nemcsak országát, hanem saját magát is. Az egykulcsos adó – legalábbis a jómódúak körében – meglehetősen népszerű, így azt megígérni nem igényel különösebb bátorságot, de még fantáziát sem. A megoldandó közpolitikai feladat viszont éppen az, hogyan növekedjen a magyar munkaerő iránti belföldi kereslet anélkül, hogy az államháztartás egyensúlya romlana. Ezt a feladatot szómágiával nem lehet megoldani, hanem egyrészt érdemi adóreformra, másrészt egyéb szerkezeti reformok sorozatára – ismert kifejezésemmel élve, kritikus tömegére – van szükség.
 
Az egykulcsos személyi jövedelemadó szükséges lehet, de nem elégséges. Elérheti a munkaerőre rakódó közterhek csökkenését, de nem biztosítja a forgalmi és vagyoni típusú adókból származó adóbevétel növekedését. Mivel az általános forgalmi adó alapkulcsa Magyarországon újra rendkívül magas, ez tovább már nem növelhető. Nem marad más választás, mint a vagyon többletterhelése. Az a kormány viszont, amelyik erről eleve lemond, az vagy tönkreteszi az ország költségvetését, vagy nem tudja megtenni az első lépést sem. (Ezen nem változtat a gazdasági miniszter legutóbbi nyilatkozata, ami már 2011-re előirányozta az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetését, ráadásul családi kedvezménnyel és túlságosan alacsony, 16%-os kulccsal.) Igen ám, de mitől lesz akkor időközben gyors gazdasági növekedés, ami majd a költségvetés helyzetének romlása nélkül is megengedi az egykulcsos, ráadásul családi jövedelemadót?”

 
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kalandféreg
2010. október 04. 01:26
Drága barátom, te milyen kegyetlenül pofára estél itt Magyarban :o))) Az arcocskád tele van olajos murvaszemcsékkel, de -ha nem is szeretlek- én szivesen benyomom a picsádba tövig a tetanuszt ;o)
gabuci
2010. október 04. 00:48
Előbb utóbb minden amit a Gyurcsányék akartak meg fog valósulni. Kicsit megelőzte a korát. A minap hallottam éppen egy egészségügyi reformtervet, ami kisértetitesen hasonlít a sokat szidott többiztosítós rendszerre. A vizitdíjnak is más lesz a neve.
csak én
2010. október 03. 21:49
A hzzászólásom végét ezek szerint nem érted. A különböző értékű ingatlan különböző jövedelmet sejtet -ilyen eccerű! A többlet ktg, meg a marha rizikó csak kocsmai beszélgetésekben létezik, és pláne ott mérvadó. Ha titkolni akarom akkor marha egyszerű maradjunk ennyiben.
drienovác
2010. október 03. 10:43
igen, csak az lehet a titok nyitja, hogy még tovább kellene fosztogatni az embereket, és különféle adónemeket kitalálni nekik, aztán pedig, mivel nem tudnák fizetni, visszaszállhatna az államra a teljes ingatlanvagyon, amit előzőleg megvetettek a lakókkal... a finnek, svédek, japánok inkább az oktatás minőségének emelésére, az innovációra, a németek a technikai fejlesztésekre, exportra fordítanak eszelős összegeket, és valamiért ők a sikeresek de remélem, hamarosan rekettyés elvtárs közzé teszi művét, amelyben minden kétséget kizáróan bebizonyítja, hogy a finn csoda mögött igazából az ingatlan- és tóadó, valamint a mindenkire kiterjedő tandíj kivetése állt a német gazdaság motorja is az ingatlanadó, ha nem lenne, exportálni se tudnának... ezt bárki beláthatja, nyilvánvaló bezzeg, akiknél nincs ingatlanadó, azok megnézhetik magukat... ott mindenhol nagy a munkanélküliség, alacsony a termelékenység, a versenyhátrányról nem is beszélve
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!