Iránykeresők

2010. október 10. 13:12

Szétforgácsolni egy szavazóbázist viszonylag könnyű; ám újra ütőképessé tenni - nos, ahhoz új, szavatos személyi formátumok kellenek.

2010. október 10. 13:12

Szili soha nem tartozott pártja programadói közé, önálló, koherens politikai nézetrendszert nem fogalmazott meg, legfeljebb olykor sajátságos, különutas gesztusokat és kiszólásokat engedett meg magának.

Ellentétben vele, Gyurcsány a szocialisták ideológusa is volt, aki Blair és Giddens legjobb magyar követőjeként a honi értelmiség egy nem elhanyagolható részét meggyőzte, hogy ő az egyetlen koncepciózus, és az országot modernizálni képes balliberális vezető. A kormányzás gyakorlatában megmutatkozó politikai hibák sorozata aztán súlyosan erodálta a nimbuszát, de személyiségének kétségtelen ereje, valamint retorikai tehetsége egy adott körben ma is hatásos.

Mindennek a politikai jelentőségét azonban mindkét protagonista hajlamos túlértékelni. Sommásan fogalmazva: elutasítottságuk mára már jóval nagyobb a vonzerejüknél. Az, hogy más-más, meglehetősen körülhatárolható csoportok szimpátiáját még magukénak érezhetik, nem tévesztendő össze a kellő társadalmi támogatással. Szili ráadásul kínosan semmitmondó lózungokat ad elő a baloldali értékek markáns képviseletéről, bármiféle konkrét, pontos, vagyis eredetien értelmezhető elképzelés helyett. Gyurcsány persze valamivel megfoghatóbb célokról beszél, amennyiben legalább a liberális demokrácia és az alkotmányos értékek védelmére szólít, és ezen az alapon képzeli el a baloldali centrumpárt működését - de hát lássuk be, ez olyan evidencia, amelyet az MSZP mai vezetése hasonlóképp vállal, az LMP nemkülönben. Az a gyurcsányi kijelentés, hogy az új társulás a jelenleg is létező szociáldemokrata, valamint a progresszív platform által képviselt eszmeiséghez kíván a »legközelebb« állni, enyhén szólva elnagyolt definíció.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jason Bourne
2010. október 11. 10:43
"valamint retorikai tehetsége egy adott körben ma is hatásos." ja. a legutóbbi fellépésén a szinpadon ülö öreg bácsi is majd elaludt, annyira hatásos ennek a férfiúnak a műsora.
velemeny2010
2010. október 10. 21:32
Kedves Mindenki! Egy kicsit érdekes amit mondok, de gondoljunk bele. Ha Gyurcsány vagy Szili új pártot alapít, az akár hiszitek, akár nem, az csak a JOBBOLDALNAK kedvez. Nemcsak a Fidesznek, hanem az egész jobboldalnak. Ne felejtsük el, hogy a jobboldalt a Gyurcsány elleni ellenszenv élteti. Ha nincs ellenségkép, akkor a jobboldalnak előbb utóbb morzsolódni kezd a szavazótábora. Minél többet foglalkoznak Gyurcsánnyal, annál jobban pánikba esik a sok szavazó, ezáltal egyre inkább úgy vélekednek, hogy csak a Fidesz vagy a Jobbik akadályozhatja meg visszatérését. Ráadásul ez az új párt, ha az MSZP nem szűnik meg, akkor még a baloldalt is megosztottá teheti, ami kinek jó?? Mindenkinek csak nem Gyurcsánynak!!! Mert azért ne felejtsük el, hogy Gyurcsány Fletó 5 éves kormányzása, sok baloldali szavazó idegeit is használhatatlanná tette, éppen ezért a FIDESZ kiütéses győzelme részben ennek is köszönhető. Tehát ha Gyurcsány, ha Szili új párttal jelenik meg a politikában, annál inkább a jobboldal malmára hajthatja a vizet, hiába egy vezérszónok Ferenc testvér.
El Topo
2010. október 10. 21:04
Lehet hogy nekem is inkább íjászkodnom kéne. Ha én is személyre szabott kardot szeretnék, annyi pénz a világon nincs.
trendo
2010. október 10. 20:09
OFF: A Mandiner fórumainál azt tapasztalom, hogy a látogatók egy része ezt nem holmi demokratikus vitakörnek használja. Inkább liturgikus, érzelmi töltetű szertartásként. Orwell gyűlöletfélórái jutnak eszembe sokszor. Kialakult a szigorú szertartásrend. Megjelenik a bejegyzés. Gyakorlatilag teljesen mindegy, milyen tartalommal. A vezérszónok megadja az alaphangot: rápillant a szerző nevére (ha van fotója, az sokat segít) és ordenáré stílusban elkezdi szidalmazni. Anélkül, hogy a cikkhez egy szót is hozzászólna. Ehhez feltakarnak a többiek. A tapasztaltabbak a szerző bűnlajtsromával kezdik: lehetőleg családi kapcsolatait, felmenőit, baráti körét is bevonva a szidalmazásba. Hab a tortán, ha egy kis zsidózás, cigányozás is belefér a szerző vélt vagy tényleges származása okán. De ha ilyenre nincs is tényszerű adat, az se gond. Elég a vélelem. Aztán jön a politikai barátok, szövetségesek sommás minősítése. Ki kiben van benne derékig,. kitől kap pénzt ezért a szemét bejegyzésért stb. Majd ennyi bevezető után egy-két ember esetleg el is olvassa a bejegyzés kivonatát. Néha az egészet. Egy-két sort kiragadva dóhödt újabb szitkozódás következik. Kulturáltabbak beérik maróan epés megjegyzésekkel, melyek sokszor megint visszavezetnek az eredeti személyeskedő vonalhoz. Mostanában határozott eszkaláció figyelhető meg az összes jobbervezérelt fórumnál. Azelőtt az azonos hitűek gyűltek össze és közös csaholással biztosították a falka összetartozását és szektás fegyelmét. Most már csapatostól átjárnak a máshogy gondolkodók fórumaira egy kis jóleső gyűlölködésre. A cél az, hogy elüldözzenek onnan mindenkit, aki akár csak szektorsemleges véleményt is mer közölni. A végén kialakul a furcsa kép. A bejegyzéssel homlokegyenesen más szemléletű kommentáradat. Mint amikor összecserélik valahol a fejlécet :) Aztán, vagy a szerkesztők unják meg a folyamatos frusztrációt, vagy maguk a kommentelők. Hiszen, ha nincs kit anyázni, olyan unalmas e földi lét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!