Az LMP és a zöldség

2010. október 15. 18:06

Egy olyan szereplése vagy ügye nem volt az »ökopártnak« ökotémában, ami átütötte volna a média ingerküszöbét.

2010. október 15. 18:06

„A Lehet Más a Politikával kapcsolatban kényszeredetten próbálkozik a sajtó, hogy ugyan határozzák már meg magukat. Egyesek az LMP jelenlegi sikertelenségét is ennek tudják be. Személy szerint nem értem, hogy Magyarországon ez miért elvárás, amikor másik oldalról folyamatosan azt harsogják a mérvadó »értelmiségiek«, hogy a Fidesz nem jobboldali, az MSZP nem baloldali, az SZDSZ nem liberális, az MDF nem konzervatív, a Jobbik meg nem radikális. Kiváltképp érthetetlen a dolog, mivel az utópiák és eszmék korszaka lejárt a Nemzeti Együttműködés Rendszerében. Az új formáció leszereplésének okai egészen máshol keresendők.(...)

Nem sikerült olyan aktivista hálózatot kialakítania a pártnak, amely egy kampány elvégzéséhez szükséges. Igaz ugyanakkor az is, hogy nem kerültek az LMP-be olyan vállalhatatlan arcok, mint a Jobbiknál, akik egy ország előtt váltak nevetség tárgyává. Médiaszerepléseik kizárólag az MSZP-vel való konfrontációban merültek ki, a párt önálló arculattal képtelen volt megjelenni. Minden megnyilatkozásukból a fásultság és az erőtlenség sugárzott. Fő üzenetük, hogy nekik köszönhető, hogy ez az első választás, amikor a zöld-program igazán nagy hangsúlyt kap, azonban nem volt igaz. Azt leszámítva, hogy a szocialista párt is fűzöldre színezte a plakátjait, a környezetvédelem, mint téma, nem került boncolgatásra - persze nem mintha más igen.  Egy olyan szereplése vagy ügye nem volt az »ökopártnak« ökotémában, ami átütötte volna a média ingerküszöbét - pedig a sajtó teljességgel ki volt éhezve. Nem futotta olyan szellemes, a '90-es Fideszt idéző kampányra, mint az európai parlamenti, vagy az országgyűlési választásokon. Kaptunk viszont mezítlábas Jávor Benedeket plakátokon, amiről inkább Ásóka a körömgomba juthatott eszünkbe, mintsem az átláthatóság. És hát lássuk be, hogy amin még Harrach Péter is előszerettel szórakozik, az már tényleg a vállalhatatlan kategória. A Lehet Más a Politika zöld-üzenetek helyett inkább az MSZP-hez hasonlóan jogállamot védett, meg demokráciát. Ideje lenne felfogni már - Bánó Andrásnak például kezd lassan leesni -, hogy az SZDSZ és a »független« közgazdász Bauer Tamás Demokratikus Chartája hatására teljesen kiment a divatból a hivatásos rettegés, ezzel operálni ma szánalomra méltó, és a társadalom sem vevő rá. Szerencsére már Budapesten sem.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2010. október 16. 18:30
Az LMP számára akkor jött a nagy dilemma, amikor a lex MAL-ról kellett volna szavazni. Zöld pártként támogassuk az állam által végzett kárfelszámolást, vagy a családi vörös hagyományoknak megfelelően álljunk ki a környezeti katasztófát okozó elvtársak mellett? Ebből született a tartózkodás a parlamenti szavazásnál. Ha a zöldet meg a vöröset összeadják szürke lesz belőle, ami pontosan megfelel az LMP arculatának
magnamater
2010. október 16. 13:22
Pénz beszél manapság, nem az elvek. Néhol felmerűl a hazafias érzés, de minden oldalról fejbe veregetik őket.
sensei
2010. október 15. 19:55
"Igaz ugyanakkor az is, hogy nem kerültek az LMP-be olyan vállalhatatlan arcok, mint a Jobbiknál, akik egy ország előtt váltak nevetség tárgyává. " Ez tényleg igaz, a Jobbik képviselői a "léc" alatt bujkálnak,de én Jávortól, Vágótól, meg Schiffertől sem vagyok elájulva. Gyengék, mint a hajnali fing...
lastres
2010. október 15. 19:51
"A Lehet Más a Politika zöld-üzenetek helyett inkább az MSZP-hez hasonlóan jogállamot védett, meg demokráciát." "kiment a divatból a hivatásos rettegés" Igen, az a baj, hogy az MSZP lejáratta a demokráciaféltést. Ám akinek van egy kis józan esze, az belátja, hogy amit a fidesz művel, a demokrácia központosítása, centralizálása, a vetélytársak eltüntetése adminisztratív eszközökkel. Ez nem rettegés, ez bevallott cél. És ez tönkreteszi az országot - akkor is, ha a társadalom tényleg belefásult már, és nem veszi a jelzéseket. De lassan le fog esni, amikor saját életükben bele fognak ütközni a fidesz-egypártrendszerbe. Persze a fidesz-fanoknak jobban esne, ha az LMP csak a fűvel-fával foglalkozna, s nem pofázna bele komoly ügyekbe. De mivel az ökopolitika a bázisdemokrácia, mint alapérték védelmét is tartalmazza, ez nem reális elvárás részükről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!