A nemzeti minimum és '56

2010. október 21. 20:57

Az igazi kérdés: hogyan lehetett '56-tal tovább élni: ez a kulcs, amit meg kéne értetni a középiskolásokkal.

2010. október 21. 20:57

„Napjaink '56-os megemlékezései egyszerre igyekeznek örök tanulsággal szolgálni, illetve a fiatal generációhoz aktuális üzenettel és eszközökkel, például filmekkel közelebb hozni az októberi eseményeket. Mi az a plusz, amellyel a lyukas zászlón és a tankokon túllépve értheti meg egy középiskolás '56 lényegét? (...)

A tizenéves korosztály szenzációra szocializált. Naponta emeli az ingerküszöbét, ha az esti híradókat nézi (bár tévét nézni kicsit már cikinek számít), de ha egy filmre ül be a moziba (avagy tölt le netről), akkor is sok akciónak kell abban történnie, hogy igazán hatásos legyen. Persze egy forradalom jó erre, hisz ott van vér, sebesültek, tank, tűz és rombolás. (...)

Ha a történet megáll ott, hogy az egykori srác fegyvert fogott, harcolt majd végül túlélte és hazament, még szinte nem mondtunk semmit. Az igazi kérdés: hogyan lehetett '56-tal tovább élni: ez a kulcs, amit meg kéne értetni a középiskolásokkal. Hogy mit jelent az, hogy emigráció - annak, aki elment, és annak, aki itt maradt? Hogy ha nincs is személyes megtorlás, mit jelentett félelemmel élni, ha pedig bebörtönözték, az milyen emberi tapasztalat?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tjhony
2010. október 22. 14:07
Bocsanat ujbol en vagyok ! Elfelejtettem valamit csak a tisztabb megertes kedveert,ezek az iromanyok amiknek nyilvanvalo ertelmuk nincs hiszen szemelyes es nem milliok velemenyen alapul,,,,szoval az osszes iras meg is fontos ,hogy miert? a felso vezetesnek es kiralysagoknak! Miert? mert a szegeny ujsagiro mikozben megprobalja eladni valamelyik lapnak onnallo haragjarol szolo cikket,megoszt es kiengedteti a gozt a haragos nep tomegeibol,,tehat hajra mindenki irjon sok suletlenseget ,,,hiszen cirkusz kell a nepnek,,szoval sok sikert minden demagognak ,,,a keresztes haborukban milliok haltak mert nem akartak valamit meg elnek tradicionalis leszarmazottak ugyan azon tronon ulnek ,ez ugye nem biszkus ugy! Nem kellene megkerdezni miert tettek? Ja ,hogy nincs eleg batorsag hozza. A vatikan a legnagyobb politikai ero a legnagyobb kiralyok kegyelmebol ,,,elhiszem hogy veszelyes ,,de errol miert nem irogat senki ,a biszku mindenkit zavar illetve eddig azt sem tudtak hogy el meg amig egy veresszalyu riporterno keresztre nem akarta fesziteni,,,,nos a mai papa az ss-ben szolgalt idezzek holokauszt etc....ot nem kerdezi meg a riporteruk?
tjhony
2010. október 22. 13:47
Udvozlom a demagog ujsagiras jeles mestereit! Nem kell senkivel megertetni mi volt 56-ban mert nem fog kidrulni soha! kellene vegre felnoni egy olyan korosztalyt aki mentes a veresszaju, majd en megmutom erzekmektol. Lattam en is a hires biszku ugyet,hat 85 eves embereknek konnyu neki menni,,,de ha a vegen elhangzott volna egy mondat Hofi-tol,, akkor mar semmit sem ert volna a riport,,,nevezetessen ,hat most mondjam hogy nem en legyek .! Vagy idezhetnek egy ismertebb figurat az vesse ram az elso kovet,,, Ugye jo a regi koncokon marakodni es hamis ideologiakat taplalni emberekbe,es ezzel megosztani oket . Demokracia nem volt nem is lesz soha ,,,,idezek a gyengebbek kedveert ,,,,nem a sajat akaratombol lettem kiraly az istenek tettek azza,,,,a tobi mar csak a maig nem vitatott felsobb osztalyok letezese es azok eltartasa,undoritobb es kevesbe undorito eszkozokkel. Szinten a gyengebbek kedveert eladjak a letelemmunket szolgalo vizet ugyan azon bolygon elo felsobb oszban levo,vagy oda bekerulo emberek,,,,szep ugye de mindennel igy van es meg sincs aki ezt eszrevenne. Minden parlamentben a vilagon ugyan arrol szol a vita"milliardokrol" igen ,,,,tehat a penz megvan hiszen milliardokrol szol de valahogy ez a meg viragzo jobbagyrenszer hagyja, hogy kulombozo hangzatos jelszavak kisereteben ,ellopjak. A regi lerombolt varosok csatamezokke lesznek es azok romjain majd uj varosok lesznek ,aztan uj csatak lesznek es egyszer remeljuk eljon az ido amikor mar nem epitenek templomokat akik a csatak valodi okozoi. Nem vagyok vallas ellenes de az elso kiraly pap volt vagy saman ahogy tetszik es mar akkor becsapta az egyszerubb embert,maga melle allitotta az erosebeket,ebbol lett a hadsereg "katonasag rendorseg"ami meg a mai napon is divik esok meg mindig ott vannak fennt es mi meg lent szolgalunk valamit es azt sem tudjuk kik ok,es kocsmapolitizalassal akar ujsagok hasabjain utalkozunk es itelkezunk de nem vagyunk kulombek naluk ,hiszen lasd ahogy hatalom kozelebe kerulnek lopni kezdenek iszonyatos sebessegel. A vilag regi rendjenek megbontasahoz nem eleg magyarorszag vagy barmaej orszag fanyalgasa,csak egyutt lehetne tenni ,,,,de sajnos a hit es a szinek mar sikerre vittek a szeparalast tehat aki kuzd az egyedul hajszolja sajat serelmeit sajat felhaborodasat,,,miert is? mert a korrupcio az amibol minket kihatak!
drienovác
2010. október 22. 09:07
mielőtt bárki pálcát törne az akkori emberek, a szüleink és nagyszüleink fölött, ahogy itt páran azt megengedték maguknak, azért gondolkozzanak már el egy kicsit, mégis mi történt? 1. a megtorlás mértéke bőven túlhaladta a haynau féle akciót 2. embereket vertek demonstratíve bénára és halálra a nyílt utcán, vagy csak, mert egy pufajkás személyes bosszút állt, vagy mert az illető részt vett a munkástanácsok munkájában, és sokan ismerték a környéken 3. Budapest egyes részeit a ruszkik gyakorlatilag majdnem olyan szinten szétlőtték, mint 44-ben, a belső kerületekben még most is sok golyónyomos vakolatot lehet látni 4. vidéken lehetőleg a település legtekintélyesebb emberét ütötték a nyílt színen, lehetőleg a főtéren, amíg mozgott , ha nem volt szerencséje, akkor túlélte, és még bíróság elé is állították, de volt olyan is, akit bénára vertek és nem mutatott volna jól a perben 5. a közterületeken demonstratíve agyonvert emberek után maradt nyomokat - vér, stb, hetekig nem engedték feltakarítani 6. a gyárakban, hivatalokban rendszeresen feltünedeztek géppisztolyos emberek, olykor el-elvittek valakit, főleg a munkástanács tagjait... 7. a bíróságok szakmányban hozták a halásos ítéleteket, monstre pereket tartottak, kriminalizálták a felkelőket 8. aki szólni mert, azt minimum őrizetbe vették és elítélték, de akinek nem tetszett a szeme állása, azt is minimum elbocsátották, és nem kapott munkát - aztán, mint "közveszélyes munkakerülőt", lesittelték 9. a vérveszteség elképesztő volt, megoszlanak a vélemények, a közepe kb 30000 fő, de az aljabecslés is 10000 ember, egy kisváros egyszerűen eltűnt az adatok szerint - kádárék azt állították, hogy disszidáltak, csakhogy az osztrákok pontosan vezették a határon átkerülteket, hiszen egyből táborokba vitték őket, ahol képzéssel segítették azokat, akikért nem jelentkeztek rokonok vagy ismerősök valahonnan, hogy meg tudják kezdeni a létüket a "szabad világban" 10. gépfegyveres állandó járőrök, folyamatosan eltünedező emberek, orosz tankok hangsúlyos jelenléte, új orosz katonai bázisok létrejötte mellett történt 11. megszállták az országot újra, a nyugat pedig nem tett semmit, befogadta, aki át bírt vergődni a határon, és kész, a "szer" meg hülyítette a népet, hogy "amerika" beszáll, holott az amerikaiak már megállapodtak az oroszokkal, hogy ha nem pattognak nagyon Szuez meg Egyiptom miatt, ők is legfeljebb diplomáciai csörtét kezdenek Magyarország miatt... 12. világos lett, hogy senki sincs mellettünk, jalta érvényben van, a legjobbjaink megint elpusztultak a harcban vagy elmenekültek, vagy valahol várták a halált, börtönben, kórházban a többiek meg felvonultak május elsején de legalább nem kellett enni a mártírok húsából, mint a parasztoknak Dózsa Györgyéből
hupikéktörpike
2010. október 21. 23:01
Hát semmiképpen sem úgy, hogy a videójátékok meg a félelmetesen szar hollywoodi filmek színvonalára szenvedjük le. Erről az Eszenyi-Alföldi-féle modernizált Shakespeare-előadások jutnak az eszembe (diszkóval, transzvesztitákkal, motorral stb ). Aztán meg a mai tizenévesek szülei is már kellemes agymosottságban nőttek fel, akkor meg mit várunk? A múltkor egy nő a telefonon a 4-es 6-oson (mivel most 56-os szövegek mennek) a barátnőjének azt mondta, "ja ez ilyen 56-os dolog, mert már jön október 20-a" Miről beszélünk akkor? Kötelező felvilágosítást az iskolába, a szexuális mellé!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!