Vidékfejlesztés – vízpótlás – romaprogram

2010. szeptember 22. 21:31

A vidékfejlesztéshez és a vízpótláshoz kapcsolódik az ország legsúlyosabb társadalmi krízisének, a romaügynek a kérdése is.

2010. szeptember 22. 21:31

„Orbán Viktor 2008 novemberében a tanyavilágról szervezett konferencián úgy fogalmazott, hogy »aki azt gondolja, hogy az embereket a tanyákról a faluba, a faluból meg a városokba kellene űzni, valójában szegénnyé és gyengévé teszi az országot. … Mi, amikor a tanyasi emberekről gondolkodunk, nemcsak számokat látunk, nemcsak szociális problémákat látunk, nemcsak mezőgazdasági kérdéseket látunk, nemcsak településszabályozási kérdéseket látunk, hanem látjuk azokat az értékeket is, amelyeket a szabadság és a függetlenség formájában az önök élete megtestesít, és mi ezt tiszteljük.« 2010 áprilisában a Bács-Kiskun megyei Kerekegyházán még határozottabban állt ki a tanyán élők mellett, mint mondta, a »tanyákon élőkre éppúgy szükség van, mint a főváros belvárosi kerületében élőkre«. Majd ígéretet tett, hogy a választások után megalakuló kormány meg fogja találni azokat a lehetőségeket, és olyan szabályozást fog kidolgozni, hogy a kisebb gazdák is meg tudjanak a mezőgazdaságból élni, a termékeiket a piacra tudják juttatni. A szabályozás már megkezdődött, a termékek piacra juthatnak, de a Duna–Tisza közi mezőgazdaság talpra állítása, a lakosság elvándorlásának megállítása még hátravan, mert már az ókori rómaiak is tudták: Sine aqua omnis est agricultura miserabilis et sine effectu – Víz nélkül az egész mezőgazdaság keserves és sikertelen.(...)

A vidékfejlesztéshez és a vízpótláshoz kapcsolódik az ország legsúlyosabb társadalmi krízisének, a romaügynek a kérdése is. Az új szemléletű vízgazdálkodás, a Duna–Tisza-projekt, a belvízlevezető csatornák újraépítése, tisztítása 20 évnyi elhanyagolás után, a Duna–Tisza közének vízpótlási munkálatai, s a csatorna munkálatainak megkezdése hatalmas munkahelyteremtést tenne lehetővé. A Tisza vízgyűjtő területe több országot érint, ahol többmilliónyi roma népesség él. Társadalmi felzárkózásukat nagyban segítené a tervezett beruházásokban, munkálatokban való részvételük. Nemzetközi összefogással, EU-s támogatással, zöldgazdaság-fejlesztéssel a cigányság problémáit az adott országokban nemzeti ügyként kezelve jelentősen csökkenthető a munkanélküliség a cigányság körében. Jók az esélyek, mert a napokban az Európai Tanács közös stratégia kidolgozására tett javaslatot a romák integrációjára, s ez a munka nagyrészt a magyar elnökség idejére fog esni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blogen
2010. szeptember 23. 13:30
Az Óperencia és a tenger népmesei fordulat nyomán kapcsolódott össze. Óperencia volt a keresztény (német)római világ a gyepü nyugati határát jelentő Enns folyó alapján. Idővel Óperencia történelmi tájból mesés hellyé vált és egy csomó más mesebeli elem is kapcsolódni kezdett hozzá amit katalizált, hogy a valódi földrajzi kapcsolódását a gyepü elvesztése miatt maga a kifejezés is elvesztette. Az Óperenciás tengernek valószínűleg nincs földrajzi megfelelője, de ha van, akkor az nagyobb valószínűséggel a Földközi tenger mint az Atlanti óceán. Óperenciának csak annyi köze van az Üveghegyhez, hogy mindkettő létező földrajzi helyből került a mitológiába, onnan pedig a népmesékbe.
morfondír
2010. szeptember 23. 12:24
Kössz!
zsanett-kúnrum
2010. szeptember 23. 10:19
most akkor kapnak lapátot meg talicskát vagy meg kell hogy vegyék?
MrWindd
2010. szeptember 23. 09:49
Remélem a cikkben van egy számszerű tévedés.Ha csak a Tisza vízgyűjtőjén több millióan vannak,akkor országos szinten???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!