Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Somlói - szódával

2010. szeptember 29. 15:11

Legyen kegyhelye a fröccsnek Győr, a római kori Arrabona néven!

2010. szeptember 29. 15:11

„A bor az ösztön mámora, a víz a ráció tisztasága.

Gondold meg, és igyál!- kezdi versét Vörösmarty Mihály, és került e sor megzenésítve Erkel Ferenc Bánk Bánjába. A gondolkodás és ivás, a ráció és a mámor, az ész és az ösztön ilyen mérték szerinti összevegyítésére is kínálja 1829-ben Jedlik Ányos győri bencés szerzetestanár találmányát, a szódavizet.

Győr – latin nevén Arrabona - az óta is mértékadó érték adásával, értékadó mértékletességével szolgál követendő például. A Győri Rotary Klub kezdeményezte Fröccsnapok – immár a VI. - ennek a mérték-kultúrának a letéteményese. Idén ez a fröccsfesztivál szeptember 24-étől október 2-ig tart Győrött – somlói boralappal.

A szódavíz – hungaricum. A fröccs sem adja alább. Az első magyarországi fröccsfesztivált szervező helyi Rotary klub Győrt a Fröccs Városává kvalifikálta. A város a fröccsel igen, a címmel már nem azonosult. Talán, mert pejoratívnak ítélte. Pedig a szódavíz és a dinamó feltalálójának, Jedlik Ányosnak egészalakos szobrot állított a barokk pompájú főtér sarkában.

Mértéket tartó javaslatunk a következő: legyen kegyhelye a fröccsnek e város római kori Arrabona néven!

„A fröccs-kegyhelye – Arrabona.” Nem is hangzik rosszul.

Arrabonában, a Szent István alapította püspökség székhelyén,

a Fröccs kegyhelyének főterén évről évre felmutatják a bor és a víz csodáját,

 a kettő nem misztifikált, mégis mágikus egyesülését.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gross
2010. szeptember 29. 17:20
Ugyan Nyugaton már ismerik 'spritz' néven, de el lehetne érni talán, hogy a békebeli K.u.K. Magyarországra asszociáljanak a fogyasztók. A fröccskultúra erősítése mellett vagyok!
gross
2010. szeptember 29. 17:19
A fröccsöt jól lehetne Magyarországgal összekapcsolni, egyfajta marketing-arculati elemként, mert talán még nem 'foglalt'. Bár nem magyarok találták fel és kezdték el használni, de Jedlik Ányos révén nagyon komoly szerepünk van a szódavíz sikerében, és a fröccs nálunk a legnépszerűbb, legalábbis a legelső néhány ország között vagyunk, amennyire tudom.
tevevanegypupu
2010. szeptember 29. 17:17
Bar a froccsnek nem vagyok hive, a szodanak (Jedliknek), a bornak es Gyornek igeeeeen!
balbako_
2010. szeptember 29. 16:59
Összefutott a nyál a számban!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!