Meg kell teremtenem a lelki békémet

2010. szeptember 01. 11:54

Az emberek csak a végeredményt látják, s ebből vonják le a következtetést. Interjú.

2010. szeptember 01. 11:54
- Gelfandot is meglepte a nyitásban, pedig őt az egyik legfelkészültebb sakkozónak tartják.
 
- A nyitásokkal nekem szakmailag nincs gondom, sokkal inkább azzal, hogy a játékom lett bizonytalanabb. Abban bízom, hogy egy sikeres versennyel való visszatérés meghozhatja az önbizalmamat. Olyan szériába kerültem, hogy bármit csinálhattam, nyerésre állhattam, mégis elrontottam. Hányszor van, hogy nem játszol jól, s mégis nyered a partikat, néha meg nagyszerűen játszol, de elég egy rossz lépés, gondolat és torzó marad a partid. Az emberek csak a végeredményt látják, s ebből vonják le a következtetést. Érzem, hogy az eredményeim nem úgy alakultak, és most a körülöttem kialakult hangulat sem segít. Már évek óta írják, hogy Lékó krízisben van, nem fejlődik, nem jó a felkészülése, szekundánst kellene váltania, nem jó a stílusa. Arról nem írnak, ha megnyertem volna a nyert állásaimat, akkor nem két mínuszban, hanem két pluszban végeztem volna.

- Ennyire érzékeny a média kritikáira?
 
- Korábban nem törődtem vele, de most érzékenyen érint. Úgy érzem, hogy nincsenek megértéssel irántam, sokan okoskodnak.

- Az első számú magyar sakkozóként ezt el kell viselnie. A világbajnoki döntővel magasra került a léc, és Lékó Pétert győztesként akarják látni.
 
- Nem tett jót nekem, hogy kiestem az első tízből, ez lélektani probléma. Tíz évig voltam a top tízben, de szerintem lényegtelen, hogy valaki éppen a tizenkettedik a rangsorban, mégis túl görcsösen akartam visszakerülni. A folytatáshoz meg kell teremtenem a lelki békémet, feltöltődni.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drienovác
2010. szeptember 01. 12:35
Kedves Péter Ne vegye a szívére, fognak még mondani különbeket is azok, akik a nyerő szériájában a dicsőségében sütkéreztek, és most úgy tűnhet, igazuk is lehet, pedig nincs. Talán jót tenne egy kis valódi pihenés, lehet, túl van spanolva. Egyébként természetes, hogy időnként vannak mélypontok, rossz sorozatok az ember életében, hazudik, aki azt állítja, hogy neki nincsenek ilyenjei. Mindenki hibázik, hibázhat. Ezeket elemezheti, rájöhet, azonos módon jönnek-e létre, és akkor ki is javíthatja azokat. Sokan szorítanak Önnek, akkor is, ha nem jönnek az eredmények. Az, hogy döntetlent játszott a világbajnokkal, sok magyar embernek jelentett sokat, ezt már nem veheti el Öntől senki, és nagyon nehéz lesz felülmúlni, hacsak nem verekszi vissza magát a csúcsra, és nem lesz világbajnok, amihez a képességei meg is vannak! Biztos vagyok benne, hogy előbb utóbb visszaszerzi az önbizalmát, nyugalmát, és sok örömet szerez még nemcsak a sakkbarátoknak, hanem az egyszerű sportrajongóknak is! Sok sikert!
szeekely
2010. szeptember 01. 12:15
Annak idejen Portisch evtizedekig ellavirozgatott az eredmenyeivel. Nem azon a szinten, mint Peter, megsem bantotta senki. Talan Petert is beken kellene vegre hagyni. Nem o a legnagyobb magyar sakk-geniusz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!