Magyarország kormánya visszafordítja az időt

2010. szeptember 08. 18:30

Három hónap alatt a Fidesz 56 törvényt hozott, és ez a törvényhozási sietség egyértelmű nacionalista, antiliberális és antimodern vonásokkal bír.

2010. szeptember 08. 18:30

„A »régi rezsim« megdöntése és egy új alapjainak lerakása radikális szakítást jelent a diktatúrából demokratikus jogállamba történő fejlődéssel, amely az 1989 óta eltelt időszakot jellemezte. Az 1989 és 2010 közötti periódus persze nem volt teljesen sikeres, sok mindent rosszul csináltak, a korrupció megdöbbentő méreteket öltött. Mégis volt egy demokratikus alkotmány, egy szabadon választott parlament, egy nem teljesen hatalom nélküli elnöki hivatal, többpártrendszer, szabad sajtó, piacgazdaság, független bíróságok, emberi jogok, normális esetben gyakori jellemzői egy működő demokráciának. Az elmúlt húsz év politikai gyakorlatával - amelynek a Fidesz igen aktív részese volt, hiszen a párt 1998 és 2002 között birtokolta a kormányhatalmat - való szakítást radikális módon hajtották végre. Három hónap alatt a Fidesz 56 törvényt hozott (számos ebből alkotmánymódosítás), és ez a törvényhozási sietség egyértelmű nacionalista, antiliberális és antimodern vonásokkal bír.

A kormány eddigi politikája többnyire a szélsőjobboldali Jobbik »megszelídítésére« irányult, azáltal, hogy a Jobbik politikájának egy részét »light« verzióban megvalósították. Ezért mondott a Jobbik igent az új törvények 60 százalékára. Nem mintha a párt nem ellenkezne; az olyan dolgok ellen tiltakozik, amit minden ellenzéki párt elfogadhatatlannak tart egy abszolút többség vezette országban. Az igazi érdekkonfliktus azonban a Fidesz és a Jobbik között abban a tényben rejlik, hogy a kormánypárt nem tolerálja a Magyar Gárdát. A Fidesz taktikusan manőverezik, mert azt persze tudja, hogy a választóinak legalább 15 százaléka gondolkodik úgy, mint a Jobbik. Másrészt azonban a Fidesz érthető módon nem akarja megengedni egy paramilitáris szervezet létezését az állami erőszakszervezet mellett, amelyet maga akar kontrollálni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 132 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2010. szeptember 11. 11:29
Nyolc évvel visszafordítani az időt: előnyös volna anyagilag. Még előnyössebb lenne a húsz éves visszafordítás - kihasználni a kezdeti előnyt, a bűnösökkel meg leszámolni.
tevevanegypupu
2010. szeptember 09. 09:44
Mindenesetre az erkolcsi erzek morzsaja nincs meg azokban akik demokraciahianyrol mereszelnek beszelni az elmult negy ev - Gyurcsany puccsa es az azt koveto idoszak - utan. Mindent megszavaztak, szinte minden mozdithato es nem mozdithato dolgot elloptak, mindent tonkretettek..hazudtak ejjel es nappal minden hullamhosszon, megis hogy kepzelik, hogy ezek utan meg szolnak barmirol is? Ertene az ember a csalodasukat a veszteseg miatt, es azt is lehet erteni ha a hibakat sorolgatjak..de ez?? Olyan foku szemtelenseg amin az ember mar fel sem tud haborodni, legfeljebb kinjaban nevet. Csak az a baj, hogy ezzel egyutt es az elmult idoszak ellenere is artanak mindenkinek, csak eppen sajat maguk usszak meg ujra es ujra.
nyoooc
2010. szeptember 09. 09:19
Kitől kaphatta az információit? Haraszti Miklóstól vagy Magyar Bálinttól?...
de karatna
2010. szeptember 09. 09:13
Kíváncsi lennék arra, hogy mit csinálna Heller Ágnes és Ervin Rosenberg, Gréczy Zsolt, Nyakó István, Mészáros Tamás a Népszava és az ATV csapata meg a többiek, ha azt a feladatot kapnák, hogy elemezzék Avigdor Lieberman és pártjánal politikáját? Valószínű beteget jelentenének. Hát így marad a FIDESZ meg Orbán. Ebben az esetben viszont kiélhetik sajátos és erősen szelektív liberális és demokratikus érzékenységüket . Hergelhetik egymást és a közvéleményt. Huhoghatnak és retteghetnek szabadon és teljes gőzerővel! Beszélhetnek, szitkozódhatnak, diktátorozhatnak, rugdalhatják azt a pártot amelyik egy demokratikus választáson többségi hatalmat kapott. Mert bizony az igazi demokrata az, aki ha kimarad egy demokratikus hatalom elosztásból, akkor ezt a tényt is demokrataként veszi tudomásul és nem a háttérben áskálódik. A 2010 év zsidó újévének (szept.8-9) , a Rós Hásáná alkalmából kívánom, hogy ne felejtsétek Jésajáhu nagy próféta mondatát " rombolóid és pusztítóid közületek valók....", meg Jirmijáhu nagy próféta gondolatait " keressed annak az országnak a békéjét, ahova a sors vetett benneteket és őseiteket és legyetek konstruktív erő, építsetek...." . Tehát nemesedjetek, hiszen a küldetésetek nem a rombolást és a züllesztést célozza! Masel Tov
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!