Sok tinta és vér

2010. augusztus 26. 11:31

A kb. egyévesre tervezett izraeli-palesztin tárgyalássorozat célja az önálló palesztin állam megteremtése lenne.

2010. augusztus 26. 11:31
„Pontosan egy hét múlva, hatalmas csinnadrattával és legfelsőbb szinten kezdődnek meg – kétéves szünet után – a közvetlen izraeli–palesztin béketárgyalások. A közel-keleti kvartett – USA, Oroszország, EU, ENSZ – hívta meg Washingtonba Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőt és Mahmúd Abbász palesztin elnököt, a tárgyalások három védnöke pedig Barack Obama amerikai, Hoszni Mubarak egyiptomi elnök és II. Abdalláh jordán uralkodó.

A kb. egyévesre tervezett tárgyalássorozat célja az önálló palesztin állam megteremtése lenne, de még a politikusok kötelező, kincstári optimizmusa is nagyon visszafogott, a sajtó pedig egyenesen szkeptikus. Senki sem bízik igazából a sikerben, hiszen volt már ilyen, mégsem történt haladás, ráadásul korábban a palesztinok egységesek voltak, most pedig Abbászt csak Ciszjordániában ismerik el, a Gázai övezetet uraló Hamász elutasítja a párbeszédet. Az utóbbi 17 évben sok vér és tinta folyt – írta ironikusan egy izraeli kommentátor, utalva a közvetlen tárgyalások korábbi nagy (és eredménytelen) állmásaira: 1993-ban Oslo, 2000-ben Camp David, 2007-ben Annapolis.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
várúr
2010. augusztus 26. 16:59
Mahmud Abbász úgy palesztin elnök, ahogy én Napóleon. Gázában a Hamász, Ciszjordániában fene tudja, épp ki a főnök. Ennyi erővel az izraeliek tárgyalhatnának Monte Carlo hercegével is. Éppolyan névleges vezető.
szeekely
2010. augusztus 26. 16:43
A palesztin-izraeli targyalasok soran -- vagy mar elotte is -- Orban Viktor kormanyanak emberjogi alapon kotelessege lesz kiallni a palesztin nep allamalapitasi joga mellett.Ha Martonyi Janos kulugyminiszter erre nem hajlando, akkor utilaput kell kotni a labara. Ha a kiallas a palesztin allam mellett nem tortenik meg (idoben) az a Fidesz szavazotaboranak szetzilalodasahoz, sot akar a part ketteszakadasahoz is elvezethet.
gillag74
2010. augusztus 26. 13:55
Hazaköszönhetne az lmp, közvetíthetne a palesztinok és az "övéik" között!!!
hillcut
2010. augusztus 26. 13:44
Jézusnak mi köze van a zsidó-moszlim/zsidó-palesztin szembenálláshoz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!