Panelfolklór

2010. augusztus 12. 17:42

Óvodás lányaim naponta szembesülnek a magyar valósággal, melynek „természetes” velejárója az összeverődő hajléktalanok látványa.

2010. augusztus 12. 17:42

„Óvodás lányaim, amikor áthaladunk a lakótelepi placcon, naponta (s idejekorán) szembesülnek a magyar valósággal, melynek „természetes” velejárója az ott összeverődő hajléktalanok látványa. Nagyobbik lányom (szeptembertől már iskolás) egy alkalommal megjegyezte, amikor két „lakatlan” egy leeresztett (kidobott) bőrfocival fejelgetett, a többiek nézték őket, és kannás bort ittak, hogy: „Apa, hajléktalan-buli van!” (Nem szóltam rá, hogy ne legyen szociálisan érzéketlen, épp elég, hogy önkormányzati képviselőnk az – velünk szemben; néha igazán elbeszélgethetne a hajléktalanokkal.)

S van folytatása is e tapasztalásnak: a kisebbik leányzó, az autó gyermekülésébe övezve, egy helyközi buszmegálló mellett araszolva, felkiáltott: „Ott egy hajléktalanház!” Nyilvánvalóan az analógia működött e képzettársításban, nem számolva a megnevezés paradoxonával, merő szillogizmus volt ez, már ha premisszának lehet egyáltalán tekinteni az előfeltevésből ténnyé formálódó látványt. Egyszerű párhuzamot vont a hajléktalanok kinézete és a buszmegálló állapota között, utóbbiról azt gondolva, pusztán a kinézet alapján, hogy ez éppen egy hajléktalanoknak való hely. Ez viszont éppen, hogy nem a hajléktalanokat minősíti.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marós
2010. augusztus 13. 12:01
Et.-k, ne felejtsétek, hogy Grósz et. bejelentette, 1987-ben, hogy nagyon nagyon nagy bajban vagyunk, ezért meghírdette a kibontakozási programot, amire sokan azt mondták, hogy az ölelésből ki lehet bontakozni, de a sz@rból csak kimászni lehet. Röviden, a Kádár-rendszer gazdasági csődbe kergette az országot.
ganxtalovin
2010. augusztus 13. 10:30
ferike pont olyan panel pofád van! azt a két szerencsétlen porontyodat próbáld egy kicsit szocializálni mert a leírásból az tűnik ki, hogy kedves kis családod egy cseppet sem különbözik az általad leírtaktól...
miloka
2010. augusztus 12. 19:19
Abban egyetérthetünk, hogy ez a rendszer váltásnak nevezett valami nagyon el lett tolva!! Félresikeredett valami lett belőle. A legnagyobb hiba az volt, hogy a pártfejeseket nem zavarták el a köz és gazdasági élet közeléből is. Nem vizsgálták felül a "spontán" privatizáció során összerabolt vagyonokat.
Gabe
2010. augusztus 12. 18:35
húbazz, ebben minden benne van!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!