Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Magyar? Szlovák? Játssza az eszét

2010. augusztus 06. 21:08

A szlovák kormánykoalíció tagjainak tapintatból, jó diplomáciai érzékkel nem kellene firtatniuk a KMKF jogállását.

2010. augusztus 06. 21:08

Mikuláš Dzurinda minapi megnyilatkozása, miszerint a jó szándék jegyében rendezhető, hogy a KMKF ne az Országgyűlés intézményeként működjön, leginkább azért sajnálatosan álságos, mert épp oly szűkkeblű perspektívából tekint a »problémára«, mint a hatalmukat látens nacionalizmusra építő Robert Fico vagy urambocsá! Orbán Viktor. Dzurinda magatartása azért nem minősíthető jó akarattal sem jó szándékúnak, mert olyan tetteket vár el a magyarországi hatalomgyakorlóktól, amilyenek gyakorlására – lásd KMKF-el kapcsolatos üzenetét – ő maga sem képes, de legalábbis nem hajlandó. 

Miközben tudván tudja, a nemzeti egoizmus bűvkörében regnáló Orbán-adminisztráció még egy ideig előbb hajlandó lemondani Magyarország valós EU-tagságáról, mint jelképes nemzetegyesítési szlogenjeiről. Pláne, ha ilyesmit egy szlovák politikus fogalmaz meg, úgymond a konstruktív, baráti párbeszéd feltételeként. 

Mi lehetne akkor mégis a megoldás a szlovák-magyar viszonyban? Talán az, ha a jelenlegi szlovák kormánykoalíció politikusai az általuk hangoztatott jó szándék jegyében a helyén kezelnék a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumát. Hiszen az egyébként is csak jelképes jelentőséggel bír. Néhány habókos autonomistapista tényleg identifikálhatóan irredenta vágyálmainak tárgyát leszámítva ugyanis nem jelent többet, mint például a csíksomlyói búcsújárás. Magyarán, a szlovák kormánykoalíció tagjainak tapintatból, jó diplomáciai érzékkel nem kellene firtatniuk a KMKF jogállását. 

Ennek a megoldásnak az egyetlen akadálya azonban sajnos épp a szlovák politikai osztály
mentális állapota. Amely tulajdonképpen csak annyiban különbözik magyarországi kollégáikétól, hogy ők jelképesen sáncolnak egy ugyancsak jelképes támadás miatt. Miközben mindkét fél kizárólag politikai kampányt folytat, azaz játssza az eszét.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
várúr
2010. augusztus 07. 14:27
"Lemondani Magyarország valós EU-tagságáról.." Azt meg hogy köll? A könnyített állampolgársággal, ami mindenütt szokványos az EU-ban? Szlovákiában is? Asszem, a szerző mondott le a józan eszéről. Másokkal is megtörténik, nemcsak egy újságíróval.
soelmo
2010. augusztus 07. 09:40
Aki zsidó, kötelező szemlézni a mandineren?
khomeini
2010. augusztus 06. 22:47
Elég sekélyes gondolkodásra vall, hogy az autonómiatörekvéseket és az irredentizmust ilyen lazán összekeveri.
sine ira et studio
2010. augusztus 06. 22:38
Érdekes, hogy mennyire fontos neki az európaiság, meg az európai összetartozás, de ennek zálogára, a magyarság - akár szlovák államon belüli! - önrendelkezését célul kitűzőket eleve "habókos autonomistapistának" tekinti. Ez a szerencsétlen marha nem ismeri fel (mást nem tudok rá mondani), hogy valójában az Európa mozgatórugója, és azzal érnek el egyes nemzetek eredményt az EU-val szemben (azt ne is vegyük már, hogy az általa vizionált együttműködés helyett mindenki szembemegy az EU-val, ahogy csak tud), amit ő egoista nacionalizmusnak hív és mélységesen lenéz. Az, hogy Európába beférnek a Benes-dekrétumok, az, hogy a francia gazdák időről időre háborút vívnak azért, hogy a mezőgazdaságuk fennmaradhasson, de még sorolhatnám, az miért fér bele a világképébe, a magyarság hasonló karakánsága miért nem? Minden olvasás nélkül aláírt szerződésünk egy kihagyott ziccer a magyarság számára, és ez neki szívélyesség, meg európaiság. És nem nekünk kell kényelmetlenül éreznünk magunkat ebben az Európában, mert igazságtalanul elszakították népünk egy részét, hanem pontosan ennek a kontinensnek kéne tennie valamit - és igenis kárpótlásként, és igenis a javunkra. Nehéz megszokni, hogy egy állítólagos "utolsó csatlósnak" is jár valami?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!