Kisemberek

2010. július 12. 11:29

Miattuk tartunk itt. A félbemaradt rendszerváltás, az IMF-csomag, a gyurcsányi rombolás, mind-mind csak következmény.

2010. július 12. 11:29
„Megvallom, nekem ez a kisembernézőpont, sőt maga az önként vállalt kisemberlét – a kötelező sóhajtozással, siránkozással, kiszolgáltatottságot sugalló szöveggel – kezd az idegeimre menni. Idegesít engem a kisemberszöveg, mert ez is a Kádár-korszakból maradt ránk. Az egyébként zseniális, de államilag dotált Hofi Géza, a halotti maszkot saját arcaként viselő Komlós János, az alulról felfelé pislogó Árkus József népe ez a kisember-gyülekezet. 1956 és 1989 között a fél ország a kisszerűségre rendez kedett be. Sőt nemcsak berendezkedett, fel is esküdött rá, mi több, teljes szívéből szerette a saját törpeségét. Kádár elvtársék szürke egyenmasszájában, a sunyiságban világelső Magyar Népköztársaságban, az ügyeskedők gulliveri birodalmában milliók nőttek fel a kisemberség igézetében. Kisemberként itták a langymeleg sört, kisemberként léptek be a pártba olcsó örömök, kiváltságok reményében, kisemberként lopták a napot és az alkatrészeket a munkahelyükön.

Miattuk tartunk itt. A félbemaradt rendszerváltás, az IMF-csomag, a gyurcsányi rombolás, mind-mind csak következmény.

Minden nép a maga képére és hasonlatosságára formálja a maga politikai elitjét. Mi, magyarok nagy tettek és gondolatok helyett leginkább a kisemberséget honosítottuk meg a közállapotokban. Május 1-jén barna pantallóban jól berúgni, estefelé mustáros pofával elaludni a Városligetben, ezredszer is rácsodálkozni az augusztus 20-i tűzijátékra, hogy milyen szépen pattognak a Duna felett a fénynyalábok – ez mind-mind kisemberség. Munka helyett kallódni egy életen át – kisemberség. Semmiben sem hinni, cinikusan vakkantgatni mindenkire – kisemberség.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Serio
2010. július 12. 23:31
Végre hogy valaki ezt a cikket megírta. Sok-sok ilyenre lenne szükség.
már foglalt
2010. július 12. 22:06
ó én a hozzászólásodból nem ezt gondoltam volna.... lehet, hogy neked ez box, nekem csak olyan mintha sudokuznék, vagy bármely egyéb logikai játékot játszanám, ráadásul senki nem sérül meg. mi is a baj ezzel?
már foglalt
2010. július 12. 21:31
igen, ez egy kifejezés, bocs. tudod a műveltségemből fakadóan bunkó vagyok.
Józan
2010. július 12. 20:55
Katicabogár már most is Királyság van az országban, Orbán Viktor a teljhatalmú uralkodó aki azt hiszi 3 millió szavazattal felforgathatja az egész demokráciát....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!