Trianon és a nemzeti összetartozás

2010. június 05. 11:50

Ha óhajtanák is a románok ezt a változást, mit kezdene az új államalakulat a hétmilliónyi erdélyi románnal?

2010. június 05. 11:50

„Európa mai politikai és jogi berendezkedése egyáltalán nem kedvez ugyan a »mindent vissza!« érvényesítésének. Ha Erdély hovatartozásának megváltozását illetően erre alkalom teremtődnék, hogy a „mindent vissza” jegyében ez az ábránd valósággá váljon – mint ahogy ilyen elképzelések voltak is a II. világháború előtt és után -, ha ez a demokrácia szabályai szerint történnék, mit képzeljünk, népszavazáson hány erdélyi román adná voksát erre a változásra? És ha mindannyian óhajtanák is a románok ezt a változást, mit kezdene az új államalakulat a hétmilliónyi erdélyi románnal? Azt mondanók, hogy álljanak mindannyian az apjuk, vagy a nagyapjuk fejfája mellé?

Ne ábrándozzunk!

Maradjunk a nemzetegyesítés reális, Európában szavatolt lehetőségeinél. Ennek leglényegesebb eleme a szabad mozgás. A szabad munkavállalás. A határok átjárhatósága. A nemzetrészek összetartozásának fontos pillére lesz a magyar állampolgárság megszerzésének könnyített lehetősége. A szlovák Fico és körei éppen attól félnek, hogy a magyar-szlovák határ menti sávban kompakt tömegben élő magyarokat tömeges magyar állampolgárságuk révén Magyarország magához kapcsolja.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
soelmo
2010. június 05. 17:44
http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=151448
emj195
2010. június 05. 17:31
ESZKÖZTÁR: Halgass magyar rádiókat! --blocked http://emj.ourtoolbar.com/ Támogatás --blocked http://twitter.com/eroszakmentes
soelmo
2010. június 05. 16:19
Ez a jól ismert izráelita okoskodás....Talán Izraelre kellene gondolni ilyenkor....kellett nekik az a rengeteg palesztin? Igen kellett...el lehetne menniük, az egész világ nyugodtabb kiegyensúlyozottabb lenne.
balbako_
2010. június 05. 15:06
Ki a fene állította, hogy mindent vissza! A hivatalos állami dokumentumok sem erről szólnak. Az persze más kérdés, ha a feltételek megváltoznak ( például megnőnek a magyar populáció termékenységi mutatói) akkor lehet szó korrekcióról. De még más feltételeknek is teljesülnie kell. Gazdaságilag, katonailag erős anyaország, hasonlóan emelkedő népességgel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!